16 Σεπτεμβρίου 2012

22:27
Οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων ήταν ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα αφού η τρόικα επιμένει στη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και η κυβέρνηση δε δέχεται να προχωρήσει σε απολύσεις.

Έτσι Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους προωθούν ένα σχέδιο «στοχευμένων εθελοντικών αποχωρήσεων».

Κεντρική ιδέα αυτού του σχεδίου είναι αντί να γίνουν απολύσεις συνταξιοδοτηθούν πρόωρα κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι που όμως είναι ένα βήμα πριν τη σύνταξη.

Σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ», το πρόγραμμα της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης», όπως έχει «βαφτιστεί» αρχικά από τον αρμόδιο υπουργό Αν. Μανιτάκη, θα «ωθήσει» πρόωρα στη σύνταξη, με την παροχή κινήτρων περίπου 40.000 δημοσίους υπαλλήλους. Οι αρμόδιοι του υπουργείου θα παρουσιάσουν αυτήν την πρόταση τις επόμενες ημέρες στην τρόικα και αναμένεται να δούμε αν τελικά θα γίνει δεκτή.

Ποιους αφορά;
Τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (συμπληρώνουν 25 χρόνια) μέχρι και τις 31-12-2010.

Ποια είναι τα κίνητρα;
Για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα τους δοθεί η δυνατότητα να εξαγοράσουν μέχρι 3 πλασματικά χρόνια υπηρεσίας (στρατού, εκπαίδευσης κτλ.). Συζητείται η θεσμοθέτηση αντικινήτρων σε όσους δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα όπως η αύξηση του εργασιακού τους βίου κατά 1 ή 2 χρόνια.

Η εξαγορά
Το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 3.000 – 3.500 ευρώ. Η καταβολή θα μπορεί να γίνει και σε δόσεις. Εκτιμάται η εισροή στο ασφαιστικό ταμείο του Δημοσίου να είναι περίπου 120 εκ. ευρώ.

Οι εξαιρέσεις
Το σχέδιο θα αφορά όλες τις εκπαιδευτικές κατηγορίες των μόνιμων δημοσίων υπάλλήλων (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ). Εξαιρούνται από τον σχεδιασμό μεγάλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και οι προϊστάμενοι διοικητικών μονάδων προκειμένου να μην απογυμνωθεί το Δημόσιο από ικανά και χρήσιμα στελέχη. Κατά κύριο λόγο το σχέδιο απευθύνεται σε υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι απέχουν από τη σύνταξη από 3-5 χρόνια, δεν πρόκειται να λάβουν θέση προϊσταμένου και δεν είναι ικανοποιητικά αποδοτικοί.

Ηλεκτρονικό φακέλωμα των Ελλήνων καταθετών

Στο μεταξύ, οι Γερμανοί απαιτούν να γνωρίζουν τις καταθέσεις εκατομμυρίων Ελλήνων καταθετών και σπάσιμο κάθε απορρήτου όσον αφορά τα δεδομένα των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με το «ΘΕΜΑ», απαίτησαν από το ΣΔΟΕ το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των στοιχείων για καταθέσεις φυσικών προσώπων και νομικών σχημάτων. Ένα αίτημα που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και τη δημιουργία ελεγχόμενου πλήρως από το Βερολίνο μητρώου τραπεζικών λογαριασμών.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.