4 Αυγούστου 2012

23:31

Αν χρειαστεί, είναι καλό να ξέρετε τι μπορεί να σας συμβεί στην θάλασσα και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε...

Θερµοπληξία
Αν αισθανθείτε ζάλη, ναυτία, εφίδρωση, ταχυπαλµία, υπόταση, χαµηλό πυρετό, πονοκέφαλο και κόπωση, που είναι τα χαρακτηριστικά σηµάδια της θερµοπληξίας, µεταφερθείτε αµέσως σε σκιερό µέρος και, αν είναι δυνατόν, κλιµατιζόµενο.

Βγάλτε τυχόν ρούχα που σας βαραίνουν και πίνετε τακτικά άφθονο δροσερό νερό. Επίσης, αν υπάρχει η δυνατότητα, κάντε ένα δροσερό ντους ή βάλτε κρύα επιθέµατα στο κεφάλι σας.

Τσούχτρα, δράκαινα, αχινός
Αν πέσετε… θύµατα τσούχτρας ή δράκαινας, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να εφαρµόσετε ψυχρά επιθέµατα στο σηµείο (π.χ. κοµπρέσες µε κρύο νερό καθαρό ή θαλασσινό, παγάκια κ.λπ.) για να ελέγξετε το πρήξιµο.

Φροντίστε επίσης να πάρετε ένα αντιισταµινικό χάπι ή να κάνετε επάλειψη µε µια αλοιφή ανάλογης δράσης ή µε µια κορτιζονούχα κρέµα. Για να αντιµετωπίσετε τον κνησµό µπορείτε να κάνετε και επαλείψεις µε νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει λίγο ξίδι.

Αν πάλι πατήσετε αχινό, βγάλτε όσα αγκάθια µπορείτε µε ένα τσιµπιδάκι ή, αν µπορέσετε, µε τις άκρες των δαχτύλων σας, περάστε την περιοχή µε ιώδιο και, αν υποψιάζεστε ότι κάποια αγκάθια έχουν µπει βαθιά, πάρτε προληπτικά αντιβίωση για µία εβδοµάδα για να αποτρέψετε το ενδεχόµενο φλεγµονής.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, αν ο πόνος επιµένει, µπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο.

∆άγκωµα από σκύλο
Τα αδέσποτα σκυλιά στην παραλία δεν είναι σπάνιο φαινόµενο. Αν λοιπόν σας δαγκώσει κάποιο, ξεπλύνετε αµέσως την πληγή µε σαπούνι και νερό ή και µε θαλασσινό νερό και περάστε την µε οξυζενέ και ιώδιο.

Επίσης πάρτε προληπτικά αντιβίωση και απευθυνθείτε το γρηγορότερο δυνατό σε κάποιον ειδικό (φαρµακοποιό, γιατρό, νοσοκοµείο) για να κάνετε αντιτετανικό ορό.

Ηλιακό έγκαυµα
Αν το δέρµα σας έχει κοκκινίσει, σας τσούζει και «τραβάει», εφαρµόστε αµέσως και ανά τακτά διαστήµατα µια ενυδατική καταπραϋντική κρέµα και κρύες κοµπρέσες προκειµένου να ανακουφιστείτε.

Εννοείται ότι πρέπει να µείνετε σε σκιερό µέρος, ενώ, αν δεν µπορείτε να αποφύγετε τον ήλιο, πρέπει να φορέσετε άνετα βαµβακερά ρούχα για να προστατέψετε την περιοχή από την ακτινοβολία και να µην την ερεθίσετε παραπάνω.

Κράµπα
Αν είστε µέσα στο νερό, το σηµαντικότερο είναι να διατηρήσετε την ψυχραιµία σας και να προσπαθήσετε να βγείτε χρησιµοποιώντας τα χέρια και τα πόδια σας όσο µπορείτε.

Όταν φτάσετε στην ακτή, κάντε χειροµαλάξεις στη γάµπα και εφαρµόστε ζεστά επιθέµατα ή καλύψτε την για λίγη ώρα µε άµµο.

Προσοχή
Αν δείτε ότι κάποιος κινδυνεύει στη θάλασσα, µην προσπαθήσετε να τον σώσετε αν δεν διαθέτετε τις κατάλληλες γνώσεις. Πετάξτε του αν µπορείτε ένα σωσίβιο ή σχοινί και καλέστε σε βοήθεια.

Κάθε φορά που πηγαίνετε στη θάλασσα καλό είναι να έχετε µαζί σας γάζες, οξυζενέ, ιώδιο, αντιισταµινική αλοιφή, θερµόµετρο, παυσίπονο και αντιβίωση ευρέος φάσµατος.

Το φιλί της ζωής
Στην παραλία µπορεί να έρθουµε αντιµέτωποι και µε καταστάσεις που απαιτούν άµεση και ειδική αντιµετώπιση, όπως ο πνιγµός ή ένα καρδιακό επεισόδιο.

Και στις δύο περιπτώσεις η τεχνητή αναπνοή, το λεγόµενο φιλί της ζωής, µπορεί να αποδειχτεί σωτήρια.

Πώς γίνεται;
Τεντώστε το κεφάλι του ατόµου προς τα πίσω και ανασηκώστε το σαγόνι του. Ανοίξτε το στόµα του (αν δεν ανοίγει, πιέστε το σηµείο που ενώνονται η άνω µε την κάτω γνάθο κοντά στο αφτί), κλείστε τη µύτη του και εφαρµόστε τα χείλη σας στα δικά του.

Φυσήξτε 2-3 φορές στο στόµα του, αφήστε το θώρακα και την κοιλιά να φουσκώσουν και µόλις ξεφουσκώσουν κάντε την επόµενη αναπνοή. Συνεχίστε µέχρι να επανέλθει ο σφυγµός.

Αν αυτό δεν συµβεί ύστερα από 2-3 προσπάθειες, κάντε καρδιακές µαλάξεις (µόνο αν το άτοµο δεν αναπνέει) ως εξής: πλέξτε τα δάχτυλά σας και ακουµπήστε τις παλάµες σας στο σηµείο που ενώνονται τα πλευρά στη µέση του στέρνου.
Τεντώστε τα χέρια σας και πιέστε χρησιµοποιώντας το βάρος σας. Οι µαλάξεις πρέπει να γίνονται ανά ένα δευτερόλεπτο, ενώ κάθε δεκαπέντε µαλάξεις πρέπει να κάνετε δύο τεχνητές αναπνοές.

Όταν το άτοµο συνέλθει, γυρίστε το στο πλάι µέχρι να έρθει ασθενοφόρο. Αν έχει κινδυνέψει από πνιγµό, πριν ξεκινήσετε την τεχνητή αναπνοή γυρίστε το µπρούµυτα, ακουµπήστε το γόνατό σας στην κοιλιά του και πιέστε τα πνευµόνια του για να βγει το νερό.

Πηγή:

http://www.onair24.gr/

myworld

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.