22 Αυγούστου 2012

01:48


Με την υπ αριθμ 388/2012 αποφασή του, το Ειρηνοδικείο Καβάλας, δικαίωσε καταναλωτή μέλος της Ενωσης Καταναλωτών Καβάλας ο οποίος από συνολικές οφειλές ύψους περίπου 32.000ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 0 ευρώ. Ταυτόχρονα το Ειρηνοδικείο Καβάλας με την παραπάνω απόφασή του εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια και μοναδική κατοικία του καταναλωτή.

Η απόφαση είναι η δεύτερη για το είδος της (Μηδενικές δόσεις και εξαίρεση από την εκποίηση της κύριας κατοικίας) σε Πανελλήνιο Επίπεδο, ενώ και η πρώτη είχε εκδοθεί από το Ειρηνοδικείο Καβάλας

Η παραπάνω απόφαση του Ειρηνοδικείου Καβάλας είναι προσωρινή καθώς ο Νόμος 3869/2010 ορίζει ότι σε περίπτωση μηδενικής καταβολής, το Ειρηνοδικείο είναι υποχρεωμένο ανά εξάμηνο να επανεξετάζει τα εισοδήματα του υπερχεωμένου για την περίπτωση που θα μεταβάλλοντο αυτά θετικά και θα υφίστατο σε εκείνη την περίπτωση πιθανός λόγος για καθορισμό δόσης.

Ο καταναλωτής προσέφυγε στην Ένωση Καταναλωτών Καβάλας στο τέλος του 2010 και στις αρχές του 2011 ο εκπρόσωπος της Ένωσης κατέθεσε προς τις Πιστώτριες Τράπεζες πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού. Πρόταση την οποία στην πλειοψηφία τους οι Τράπεζες αγνόησαν.

Ακολούθως η Ενωση Καταναλωτών Καβάλας εξέδωσε πρακτικό αποτυχίας εξωδικαστικού συμβιβασμού και η καταναλώτρια με την δωρεάν συνδρομή του μέλους της Ένωσης, Πασχαλίδη Γεώργιου κατέθεσε στο Ειρηνοδικείο Καβάλας σχετική αίτηση Δικαστικής Ρύθμισης των χρεών της.

Το Ειρηνοδικείο Καβάλας αφού δίκασε την υπόθεση, εξέδωσε την απόφασή του με την οποία ορίζει μηδενικές μηνιαίες καταβολές προς όλους τους πιστωτές μέχρις διερευνήσεως περιπτώσεως επαναπροσδιορισμού των μηνιαίων μηδενικών καταβολών, για τον οποίο ορίζει νέα δικάσιμο την 29 Μαίου του 2013.

Ταυτόχρονα εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια κατοικία της αιτούσης.

Να σημειωθεί ότι το μοναδικό εισόδημα του αιτούντος είναι τα περιστασιακά ημερομίσθια που κάνει ο υιός του ο οποίος μένει μαζί με τον πατέρα και την μητέρα του.

Αξίξει να αναφέρουμε από την απόφαση του Ειρηνοδικείου Καβάλας το εξής απόσπασμα:

«Το επιτρεπτό μηδενικής καταβολής και κατά την εφαρμογή του αρθ.9 του ως άνω νόμου (3869/10), προκύπτει, ασχέτως της μη αναφοράς του και από την ερμηνεία της διατάξεως αυτής κατά τις γενικές αρχές του δικαίου.

Ειδικότερα η κατ΄αρθ. 2 παρ.1 του Συντάγματος, πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας να σέβεται και να προστατεύει την αξία του ανθρώπου, θέτει ως όριο της πολιτειακής πράξης, όπως είναι και η δικαστική απόφαση, την διατήρηση εκείνων των συνθηκών διαβιώσεως του πολίτη που θα του επιτρέπουν να ζεί με αξιοπρέπεια, ενώ εάν το Δικαστήριο στερήσει αυτήν την δυνατότητα στην αιτούσα τότε προκρίνει έναντι της αξίας του ανθρώπου, την ικανοποίηση περιουσιακών δικαιωμάτων, σε αντίθεση με την ως άνω θεμελιώδη συνταγματική διάταξη που πρέπει να διαπνέει το δίκαιο και την ερμηνεία του.»

Με αφορμή και και αυτήν την νέα απόφαση του Ειρηνοδικείου Καβάλας , καλούμε τους καταναλωτές να έχουν εμπιστοσύνη στην εφαρμογή του Νόμου 3869/2010, να έχουν εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και επιπλέον να έχουν εμπιστοσύνη στην Ενωση Καταναλωτών Καβάλας, η οποία προσπαθεί επί 17 χρόνια, να προασπίσει τα συμφέροντα των καταναλωτών στον βαθμό που μπορεί ανάλογα με τα μέσα που διαθέτει.

Επιπλέον με αφορμή τις αφόρητες πιέσεις από πλευράς των Τραπεζών προκειμένου οι καταναλωτές να υπογράψουν συμβιβασμούς, θέλουμε να συμβουλέψουμε τους καταναλωτές να προβαίνουν σε παρόμοιους συμβιβασμούς μόνον εφ όσον με τον συμβιβασμό πρόκειται να λύσουν μόνιμα το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και όχι σε προσωρινή βάση.

Διαφορετικά κινδυνεύουν, αν προσφύγουν αργότερα στις ευεργετικές διατάξεις του Ν 3869/2010 για την ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, να βρεθούν μπροστά στους ισχυρισμούς των Νομικών Συμβούλων των Τραπεζών οι οποίοι μπορεί να ισχυρισθούν ότι οι πολίτες υπέγραψαν τους εν λόγω συμβιβασμούς γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους όρους τους και άρα ενήργησαν με δόλο.
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.