3 Ιουλίου 2012

10:05
Εν μέσω ισχυρών πιέσεων από την τρόικα, η κυβέρνηση βγάζει από το... ντουλάπι την εφεδρεία για να γλιτώσει τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Οι δανειστές επιστρέφουν για να ζητήσουν να εφαρμοστεί η δέσμευση να φύγουν 150.000 υπάλληλοι μέχρι το 2015. Δεδομένου ότι η προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης δεν προβλέπει απολύσεις στο Δημόσιο, η εργασιακή εφεδρεία επιστρέφει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», η εφεδρεία θα γίνει με ηλικιακά κριτήρια, θα είναι τριών ταχυτήτων και θα προβλέπει:

- όσοι είναι από 50 ετών και πάνω, θα βγουν στην εφεδρεία και θα παίρνουν το βασικό μισθό ως σύνταξη, εκτός αν βρουν αλλού δουλειά.

- για όσους είναι από 40 έως 50 ετών, θα βγουν στην εφεδρεία για δυο τριετίες

- για όσους είναι από 30 έως 40 ετών, η εφεδρεία θα έχει διάστημα τριών ετών

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, με τον τρόπο αυτό δεν απαιτείται να καταβληθούν επιπλέον επιδόματα ανεργίας ή αποζημίωση λόγω απόλυσης για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία δε χάνουν τις εισφορές τους.

Η εφεδρεία, ουσιαστικά, αφορά 50.000 δημοσίους υπαλλήλους. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τους υπολογισμούς από την πορεία των συνταξιοδοτήσεων το 2010 και το 2011, έως το 2015 θα έχουν βγει στη σύνταξη 100.000 άτομα.

Οπότε, το ερώτημα που ψάχνει απάντηση είναι τι θα γίνει με τους υπόλοιπους 50.000, οι οποίοι θα συμπληρώσουν τον... μαγικό αριθμό των 150.000 εργαζομένων που η τρόικα ζητά να φύγουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.