1 Ιουλίου 2012

06:01
ΣύνδεσμοςΒροχή τα δημοσιεύματα για την πώληση των σιδηροδρόμων....
Μια γρήγορη επιτυχία στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων αναζητά η κυβέρνηση ώστε να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και να πειστούν οι επιφυλακτικοί εταίροι πως αυτήν τη φορά το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων δεν θα μείνει στα χαρτιά.
Το επιτελείο του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά θεωρεί, σωστά, πως η προσέλκυση ξένων επενδυτών μέσω του προγράμματος πώλησης δημοσίων εταιρειών ή ακινήτων θα λειτουργήσει καταλυτικά για τη διεθνή εικόνα της χώρας. Γι' αυτόν τον λόγο αναμένεται κινητοποίηση προκειμένου π.χ. να επιλυθούν τάχιστα οι περίπου 70(!) ρυθμιστικές και διοικητικές εκκρεμότητες που εμποδίζουν την πρόοδο των έξι διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη (Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ, Ελληνικό, Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης - IBC, έκταση Αφάντου στη Ρόδο, κτήμα Κασσιόπη στην Κέρκυρα).

Δεκάδες άλλες αποφάσεις απαιτούνται ώστε να ξεκινήσουν κάποια στιγμή (ήδη τα χρονοδιαγράμματα έχουν τιναχθεί στον αέρα) οι αποκρατικοποιήσεις που είχαν προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Πρόκειται για τους διαγωνισμούς για την πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων του δημοσίου, την πώληση του 35% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), του 29% του ΟΠΑΠ, του 74% της ΕΥΑΘ, των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, του 61% της ΕΥΔΑΠ, του 90% των Ελληνικών Ταχυδρομείων και κάποιων από τα μικρά λιμάνια και τις μαρίνες της χώρας.

Οι νέες προτεραιότητες

Με βάση την κυβερνητική απόφαση, που προβλέπει πως δεν πρόκειται να πωληθεί η κρατική συμμετοχή σε στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία όπως τα δίκτυα (από το φυσικό αέριο, μέχρι τα δίκτυα υψηλής τάσης της ΔΕΗ), η νέα διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αναμένεται να καταρτίσει νέο χρονοδιάγραμμα.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε περιουσιακά στοιχεία, στα οποία η συμμετοχή του επενδυτή συνδέεται με άμεσες επενδύσεις και με δημιουργία θέσεων εργασίας. Γι' αυτό και αναφέρεται ως παράδειγμα το λειτουργικό έργο του ΟΣΕ, δηλαδή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς η υποβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρόμου μας έχει οδηγήσει υπό το μηδέν στον συγκεκριμένο τομέα.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται, και γι' αυτό θα προωθηθούν κατά προτεραιότητα, πρωτοβουλίες όπως οι συμβάσεις παραχώρησης σε μαρίνες και περιφερειακά λιμάνια, αλλά και η αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων (από τα 7 Ξενία που ελέγχει πλέον το ταμείο, μέχρι τα ακίνητα που δήθεν αξιοποιούνται εδώ και δεκαετίες, αλλά πάντα παρεμβαίνουν μικροσυμφέροντα για να εμποδίσουν κάθε σοβαρό ανταγωνισμό στην περιοχή τους). Χθες, ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Κ. Μητρόπουλο και συζήτησαν το θέμα με τα λιμάνια και την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Στο ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν πως μπορεί να μην έγινε κάποια πώληση έως τώρα, αλλά υπήρξε σοβαρή προεργασία και ωρίμανση αρκετών διαγωνισμών. Όμως, ο παραιτηθείς πρόεδρος του Ταμείου Γ. Κουκιάδης μίλησε για (πολιτικές) παρεμβάσεις (αυτό υπαινίχθηκε στην επιστολή παραίτησης), που εμπόδισαν το έργο του.

Τώρα μένει να διευκρινιστεί η τύχη των δύο τεχνοκρατών που διοικούν το ΤΑΙΠΕΔ, του διευθύνοντος συμβούλου Κ. Μητρόπουλου και του εντεταλμένου συμβούλου Ανδρέα Ταπραντζή. Οι ίδιοι δεν έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους και κύκλοι του ταμείου δηλώνουν πως συνεργάζονται με τους νέους υπουργούς. Οι αλλαγές, πάντως, πρέπει να θεωρούνται σίγουρες.

Ρωσικό ενδιαφέρον για τους σιδηροδρόμους

Ο ΟΣΕ βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων του ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης.

Ενδιαφέρον, που μένει βέβαια να γίνει απτό και να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένη πρόταση, εκφράζεται για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και προέρχεται κατά κύριο λόγο από τη Ρωσία, επενδυτικά σχήματα της οποίας βλέπουν θετικά την είσοδο στα ελληνικά σιδηροδρομικά πράγματα.

Ενδιαφέρον ιδίως για την περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται ότι θα εκδηλωθεί και από την κινεζική πλευρά, που θα θελήσει να εκμεταλλευθεί περισσότερο τις επενδύσεις που έχουν γίνει στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι βάσεις για την εξυγίανση των εταιρειών του σιδηροδρόμου έχουν ήδη τεθεί και τα πρώτα αποτελέσματα γίνονται εμφανή τόσο στον ΟΣΕ όσο και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Το 2011 ο ΟΣΕ εμφάνισε για πρώτη φορά θετικά λειτουργικά αποτελέσματα, τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο στη μείωση των εξόδων μισθοδοσίας κατά 53% σε σχέση με το 2009.

Έτοιμα τα νέα οργανογράμματα

Στο πλαίσιο του εγχειρήματος εξυγίανσης του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, έχουν καταρτιστεί και έχουν υπογραφεί από τον πρώην υπουργό κ. Βορίδη, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη, τα νέα οργανογράμματα των τριών εταιρειών. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι τα οργανογράμματα αυτά προβλέπουν περισσότερες θέσεις από τους εργαζόμενους που σήμερα απασχολούν ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό μετά τις μετατάξεις και τις συνταξιοδοτήσεις μεγάλου αριθμού αυτών.

Ειδικότερα στην περίπτωση του ΟΣΕ, το οργανόγραμμα προβλέπει προσωπικό 2.800 ατόμων, ενώ στην εταιρεία σήμερα εργάζονται 2.650 άτομα.

Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ το οργανόγραμμα προβλέπει προσωπικό 920 ατόμων, ενώ η εταιρεία σήμερα απασχολεί περίπου 800 άτομα. Τέλος, για την ΕΡΓΟΣΕ προβλέπεται προσωπικό 202 ατόμων, αριθμό που απασχολεί σήμερα η εταιρεία μετά την υποχρεωτική αποχώρηση 100 και πλέον ατόμων.
ypodomes.com
http://mixanodigoiose.blogspot.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.