29 Ιουλίου 2012

10:10
«Mαχαίρι» σε υψηλές συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων, με στόχο την εξοικονόμηση 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Mαχαίρι» σε υψηλές συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων, με στόχο την εξοικονόμηση 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τα χρήματα αυτά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από την περικοπή στα επιδόματα, περίπου ένα με ενάμισι δισεκατομμύριο από το «πλαφόν» στις συντάξεις και τα υπόλοιπα από τις μειώσεις στα εφάπαξ.
Κλειδώνει στα 2.400 το πλαφόν στις κύριες

Οι ρυθμίσεις που προωθούνται στο «μέτωπο» των συντάξεων και των επιδομάτων είναι οι εξής:

Επιβολή νέου πλαφόν στις υψηλές συντάξεις, ώστε να εξοικονομηθεί ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ. Η επιβολή του «πλαφόν» έχει κλειδώσει, ωστόσο μέχρι και την τελευταία στιγμή γίνεται επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί.

Τo επικρατέστερο σενάριο προβλέπει το πλαφόν να μπει στα 2.400 ευρώ και να αφορά το σύνολο των συντάξεων που παίρνει ένας ασφαλισμένος (κύριες, επικουρικές, διπλή ασφάλιση κ.ά.).

Για να αλλάξει αυτό το ποσό, θα πρέπει το επόμενο διάστημα να βρεθούν έσοδα από άλλες πηγές (π.χ. από τον έλεγχο των συνταξιούχων για να διαπιστωθεί αν δηλώνουν κανονικά τη σύνταξή τους ή φοροδιαφεύγουν).

Μεγάλοι χαμένοι από το νέο πλαφόν είναι όσοι παίρνουν υψηλές συντάξεις και καλύπτονται από τα λεγόμενα «ευγενή» Ταμεία. Μεταξύ άλλων επηρεάζονται τραπεζικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι και πανεπιστημιακοί.

Διπλή σύνταξη
Στο «στόχαστρο» θα βρεθούν και όσοι παίρνουν δύο συντάξεις, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι που είχαν παράλληλη ασφάλιση (κυρίως είναι ανεξάρτητα απασχολούμενοι). Επίσης εκτιμάται πως θα επηρεαστούν και χήρες, που εκτός από τη σύνταξή τους παίρνουν και τη σύνταξη του άντρα τους.

- Περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα. Αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια θα μπουν στα χορηγούμενα επιδόματα, με στόχο την εξοικονόμηση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα οι αρχικές εισηγήσεις προβλέπουν να μην υπολογίζεται μόνο το εισόδημα αλλά και τυχόν περιουσιακά στοιχεία που έχει ο δικαιούχος του επιδόματος.

Στο τραπέζι έχουν τεθεί εναλλακτικά σενάρια για το ύψος των εισοδημάτων, που θα πρέπει να έχουν οι δικαιούχοι. Στόχος είναι να «διασωθούν» όσοι έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα και στη συνέχεια να γίνουν περικοπές κλιμακωτά.

Για παράδειγμα, τα επιδόματα μπορεί να καταβάλλονται χωρίς περικοπή σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Στη συνέχεια θα υπάρξουν κλιμακωτές περικοπές που θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και το 50% για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.

Από τα αυστηρά αυτά κριτήρια θα εξαιρεθούν το επίδομα ανεργίας αλλά και το ΕΚΑΣ, το οποίο άλλωστε καταβάλλεται ήδη με εισοδηματικά κριτήρια. Στο μεταξύ αναζητείται φόρμουλα για τα πολυτεκνικά επιδόματα και μεταξύ άλλων εξετάζεται η καθιέρωση οικογενειακού κριτηρίου.

Τα υπόλοιπα επιδόματα θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες: αυτά που είναι ανταποδοτικά για τα οποία έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές (π.χ. τα επιδόματα ασθενείας).

Στα συγκεκριμένα επιδόματα αναμένεται να υπάρξουν μικρότερες παρεμβάσεις, με δεδομένο πως οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει χρήματα.

Στην άλλη κατηγορία είναι τα λεγόμενα προνοιακά επιδόματα, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί εισφορές (π.χ. σύνταξη ανασφάλιστων, επιδόματα τυφλότητας κ.ά.). Στα προνοιακά επιδόματα αναμένεται να υπάρξουν και οι μεγαλύτερες περικοπές.

Παράλληλα συζητείται να υπάρξει «συγχώνευση» των επιδομάτων, ώστε να δίνεται ένα σε κάθε δικαιούχο και μάλιστα με συγκεκριμένα κριτήρια. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει τα επιδόματα αυτά να δίνονται μόνο στο 20% του πληθυσμού, που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.

Εκθεση ΟΟΣΑ

Συγκεκριμένα σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προτείνει:

Τη διατήρηση μόνο ενός οικογενειακού επιδόματος που θα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια.
Την αντικατάσταση των δεκάδων μορφών και τύπων επιδομάτων αναπηρίας - ανικανότητας με μόνο ένα επίδομα. Αυτό θα καταβάλλεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Την καταβολή όλων των κοινωνικών παροχών - επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Την επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης της ανεργίας στα δύο χρόνια. Στα θετικά είναι ότι προτείνεται η κάλυψη ακόμη και όσων δεν έχουν τις προϋποθέσεις για αρχική εγγραφή στον ΟΑΕΔ κατόπιν ελέγχου του εισοδήματος.
Την καταβολή επιδόματος στέγασης (ενοικίου) με εισοδηματικά κριτήρια και εναλλακτικά για οικογένειες με τουλάχιστον ένα παιδί.
Την καταβολή των επιδομάτων με βάση τον προσωπικό ΑΜΚΑ του κάθε δικαιούχου.

Επικουρικά
Αξιολόγηση ανά τρίμηνο και ανάλογες περικοπές

Παρεμβάσεις ακόμα και σε τρίμηνη βάση θα υπάρχουν στα επικουρικά ταμεία. Ουσιαστικά, σε όσους ασφαλιστικούς φορείς διαπιστώνονται ελλείμματα, θα μπαίνει «μαχαίρι» στις συντάξεις, με το ποσοστό αναπλήρωσης σταδιακά να περιορίζεται στο 20%. Η τελευταία περικοπή στις επικουρικές συντάξεις είχε γίνει τον Φεβρουάριο, με τη μείωση να κυμαίνεται από 10% έως 20% σε ποσά άνω των 150 ευρώ. Ωστόσο το θέμα δεν έχει κλείσει, καθώς μια σειρά επικουρικών φορέων -κυρίως του ευρύτερου δημόσιου τομέα- είναι στο «κόκκινο».

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν διαδοχικές παρεμβάσεις στα επικουρικά ταμεία. Στο επίκεντρο θα βρεθούν κυρίως οι ασφαλιστικοί φορείς που είτε έχουν υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης είτε βρίσκονται στο «κόκκινο». Για παράδειγμα το επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) χορηγεί συντάξεις με ποσοστό α' αναπλήρωσης από 26% έως 60%. Μάλιστα υπάρχουν φορείς που χορηγούν συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης έως και 80%.

Δεν επηρεάζονται
Πάντως από τις όποιες ρυθμίσεις δεν αναμένεται να επηρεαστούν όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα. Για τους «νέους» ασφαλισμένους το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει στο 20%.

Σημειώνεται πως με τις αλλαγές που πέρασαν τον Φεβρουάριο προβλέπεται πως για τις επικουρικές συντάξεις θα λαμβάνονται υπόψη μεταξύ άλλων οι εισφορές, το κατά πόσο θα μεταβιβάζεται η σύνταξη αλλά και ο «συντελεστής βιωσιμότητας» του ταμείου.

Σε περίπτωση που μετά την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας προκύψει οποιοδήποτε έλλειμμα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας -ύστερα από πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής- το ποσό της σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την προϋπόθεση τη μη ύπαρξη ελλείμματος αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό θα πρέπει να επανεξετάζεται σε τριμηνιαία βάση και αν απαιτούνται περισσότερες προσαρμογές θα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του έτους.

Με βάση τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή τον Φεβρουάριο για το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης λαμβάνονται υπόψη:

Τα δημογραφικά δεδομένα, τα οποία στηρίζονται σε εγκεκριμένους αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας,

Το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές και το οποίο θα προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων,
Η επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιοδόχα μέλη κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου από τον επικουρικό του φορέα και
Ο συντελεστής βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές

Στο μεταξύ από το 2015 θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Τα νέα μέτρα αφορούν ασφαλισμένους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2000 που αποχωρούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.

Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους το ποσό της σύνταξης θα αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων:

Το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους έως 31 Δεκεμβρίου 2014 και υπολογίζεται με βάση το ισχύον σύστημα
Το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους από 1η Ιανουαρίου 2015 και υπολογίζεται με τον νέο τρόπο (δηλαδή με βάση και τα χαρακτηριστικά του κάθε φορέα).

Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
http://www.ethnos.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.