1 Ιουνίου 2012

10:27
Κάτω από την απειλή του κραχ στον ενεργειακό τομέα πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ευρεία σύσκεψη με τον υπουργό Γιώργο Ζανιά και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γρηγόρη Τσιάλτα και τη συμμετοχή των επικεφαλής όλων των ενεργειακών φορέων, της ΡΑΕ, της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητου Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρισμού).

Στόχος είναι να εξευρεθούν όσο πιο γρήγορα λύσεις για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών εταιρειών, καθώς το έλλειμμα έχει φθάσει στα 400 εκατ. ευρώ και τον Ιούνιο η χώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς φυσικό αέριο, που θα σημάνει διακοπές και στην παραγωγή ηλεκτρισμού.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο κ. Ζανιάς αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο, καθώς για να προχωρήσει η λύση της δανειοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ίσως η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει άμεσα χρηματοδότηση, θα χρειαστεί το «πράσινο φως» όχι μόνον από την υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλά και από την τρόικα.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι ανεπίσημα η τρόικα έχει δώσει το καταρχήν «O.K.» για την εκταμίευση μίας προκαταβολής, έως 250 εκατ. ευρώ, από το δάνειο του Ταμείου Παρακαταθηκών, μέχρι να δοθεί η επίσημη έγκριση, η οποία όμως μπορεί να καθυστερήσει ως και δύο μήνες.

Άλλωστε, η τρόικα έχει ενστάσεις, θεωρώντας ότι το έλλειμμα είναι διαρθρωτικό και όχι μόνον ταμειακό και έχει ζητήσει την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος καθώς και τη μείωση των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ. Στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες λύσεις χρηματοδότησης, όπως η αποδέσμευση 100 εκατ. ευρώ από τους μπλοκαρισμένους λογαριασμούς των Energa και Ηellas Power.

Επίσης, εξετάζεται η πιθανότητα κατάπτωσης των εγγυήσεων εταιρειών-πελατών της ΔΕΠΑ που χρωστούν στην εταιρεία, καθώς και η πληρωμή από τη θυγατρική ΔΕΣΦΑ προς τη μητρική ΔΕΠΑ αδιανέμητων κερδών παρελθόντων ετών.

Αντιδράσεις

Η τελευταία αυτή λύση, ωστόσο, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του ΔΕΣΦΑ. Λέγεται πως η θυγατρική απέστειλε εξώδικο στη «μαμά» με το οποίο ζητά να πληρωθούν τα χρωστούμενα από τη χρήση του δικτύου και φέρεται να έχει ζητήσει και την παρέμβαση της ΡΑΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ, Γ. Παπαρσένος, που παρακολούθησε το συνέδριο του ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη, αρκέστηκε να πει ότι δεν θα αποκαλύψει σε κανέναν τι μέτρα έχει λάβει, λαμβάνει ή πρόκειται να λάβει για να προασπίσει τα συμφέροντα της εταιρείας που διοικεί. «Είμαστε μια ξεχωριστή εταιρεία και πρέπει να προασπίσουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας», επισήμανε χαρακτηριστικά.

imerisia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.