7 Ιουνίου 2012

10:55
Tου Ηλία Μπενέκου

Αγωνιώδη προσπάθεια να πείσει εκτός συνόρων ότι διαθέτει πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύει να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ καταβάλλει ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε στο Ζάππειο με τους πρεσβευτές των G20 παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του κόμματός του για το Μνημόνιο, την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, το οικονομικό πρόγραμμα, αλλά και την εξωτερική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει.

Σε τόνους σαφώς χαμηλωμένους σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποιεί στο εσωτερικό της χώρας και χωρίς καμία αναφορά σε «ακύρωση» του Μνημονίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στους παριστάμενους διπλωμάτες, ξεκαθαρίζοντας πλήρως ότι δεν έχει καμία πρόθεση «να εκβιάσει τους εταίρους μας».

Το ενδιαφέρον των προσκεκλημένων ήταν έκδηλο και ο κ. Τσίπρας έγινε αποδέκτης πολλών ερωτήσεων στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στην οποία πάντως, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Κίνα, Ιταλία, Γαλλία, Μ. Βρετανία και Σ. Αραβία εκπροσωπήθηκαν σε χαμηλό διπλωματικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, το μήνυμα που κατόρθωσε να «περάσει» ο κ. Τσίπρας ήταν ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί μεθοδικά για τη θέση της Ελλάδας εντός της Ε.Ε. και εντός του ευρώ, αλλά σε ένα νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο, που θα έχει ως στόχο την ανακοπή της πορείας καταστροφής της χώρας και την αποφυγή μιας εθνικά επώδυνης ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «το δικό μας πρόγραμμα δεν είναι πρόγραμμα εξόδου από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Αντιθέτως, είναι πρόγραμμα που αποτελεί το μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση και τη μετατροπή της Ελλάδας σε ισότιμο και αξιοπρεπή εταίρο στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη ».

«Μας λένε πολλοί ότι θέλουμε να εκβιάσουμε τους εταίρους μας» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει «θέλουμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η δική μας πολιτική επιλογή αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική επιλογή, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Και θέλουμε να επιδιώξουμε μια συμφωνία αλλαγής πλαισίου πολιτικής τόσο για όλη την Ευρώπη, γιατί το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό, όσο βεβαίως και σε σχέση με το πρόγραμμα εφαρμογής του στόχου της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα».

Επιμένοντας στη θέση του ότι το Μνημόνιο οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι «φιλοδοξούμε να αντικαταστήσουμε το Μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης, που βασίζεται στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση».

Aλλαγές

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους ακροατές τους ότι το κόμμα θα προχωρήσει σε αλλαγές. «Όχι μόνο δεν αρνούμεθα την ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση, αντιθέτως την επιδιώκουμε. Βασικός μας στόχος όμως είναι αυτή να είναι δίκαιη. Ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά μία μονάδα κάθε χρόνο ώστε σε τέσσερα χρόνια να φτάσουμε στον μέσο ευρωπαϊκό όρο των εσόδων» είπε.

Ελπίζει ότι η τρόικα θα ανταποκριθεί...

Σε βροχή ερωτήσεων των διπλωματών -κυρίως των εκπροσώπων της Ολλανδίας, Φινλανδίας και Δανίας- αναφορικά με τι θα αντικαταστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις θέσεις του ότι θα καταργήσει μέσα στη Βουλή τους νόμους, που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις, τους κατώτατους μισθούς και τις απολύσεις, ενώ θα κινηθεί αποφασιστικά για ένα νέο και δίκαιο φορολογικό σύστημα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και η τρόικα θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση για νέες διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είπε στους ξένους διπλωμάτες ότι η προγραμματική θέση για την ανάγκη διάλυσης του ΝΑΤΟ και απεμπλοκής της χώρας από τη Συμμαχία ισχύει. Ωστόσο, εξήγησε ότι η Ελλάδα, μια χώρα στα όρια της χρεοκοπίας και με δυσλειτουργικό πολιτικό σύστημα δεν είναι δυνατό να πάρει εν θερμώ αποφάσεις και να προκαλέσει αστάθεια στο ευρύτερο περιβάλλον. Υπό το πρίσμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέτει ζήτημα αποδέσμευσης της χώρας από τη βορειο-ατλαντική συμμαχία στην παρούσα φάση. Τόνισε πάντως ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε πολεμικές συγκρούσεις, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα, ενώ σημείωσε και την ανάγκη αποπυρηνικοποίησης της περιοχής της Μ. Ανατολής.

Σχετικά με τη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην ΑΟΖ και την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου σε αυτήν και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθεί το casus belli και θα παραπεμφθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Δικαστήριο της Χάγης.

Ποιους νόμους θα καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε κατάργηση σειράς νόμων προτίθεται να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή παρουσίαση των θέσεών του για το περιβάλλον. Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό η υπεύθυνη για θέματα περιβάλλοντος Ηρώ Διώτη ? ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει:

  • Το νόμο με τον οποίο ιδρύεται το «ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας».
  • Τις διατάξεις του γνωστού ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ, που αναφέρονται σε περιβαλλοντικές επενδύσεις.
  • Τις διατάξεις με τις οποίες παραχωρούνται αιγιαλοί και παραλίες για προσχώσεις προς ανοικοδόμηση.
  • Το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό που προβλέπει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για τις τουριστικές κατοικίες.
  • Τη νομοθετική ρύθμιση περί αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
  • Το νόμο που διευκολύνει τις διαδικασίες για περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δράσεων.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση απορριμμάτων και το μπλοκάρισμα της κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο.

Αναφερόμενη στα θέματα ενέργειας η κ. Διώτη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να εκπονήσει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα ενεργειακού σχεδιασμού για τη μείωση της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και για τη διείσδυση των ΑΠΕ, με στόχο τη ριζική διαφοροποίηση του ενεργειακού μοντέλου.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.