25 Ιουνίου 2012

21:45

Φασισμός
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το ρωμαϊκό "fascio littorio".

Ο φασισμός είναι ριζοσπαστικἠ αυταρχική εθνικιστική πολιτική ιδεολογία και μαζικό κίνημα που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών ή/και ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα


Ο φασισμός στην Ευρώπη

Ιταλία

Κατά το μεσοπόλεμο η βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση των ευρωπαϊκών χωρών έφερε τη γέννηση ενός νέου πολιτικού φαινομένου, το φασισμό.

Ονομάστηκε έτσι στην Ιταλία από το "Εθνικό Φασιστικό κόμμα" του Μπενίτο Μουσολίνι (fascio = δέσμη, σύμβολο των συγκλητικών στην αρχαία Ρώμη).

Οι πρώτες φασιστικές οργανώσεις στην Ιταλία εμφανίστηκαν το 1919 και το 1921 δημιούργησαν το φασιστικό κόμμα.

Ο Μουσολίνι, διευθυντής παλιότερα της σοσιαλιστικής εφημερίδας "avanti", κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο μετατρέπεται σε άκρο εθνικιστή. Στρέφεται κατά του σοσιαλισμού, αλλά και του καπιταλισμού.

Εκμεταλλευόμενος την οικονομική και κοινωνική κρίση της Ιταλίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και κατακρίνοντας την ανικανότητα των φιλελεύθερων κυβερνήσεων της Ιταλίας επιζητούσε ένα δυναμικό καθεστώς που θα αναστήλωνε το κράτος και θα του προσέδιδε μεγαλείο. Με αυτές τις αρχές ιδρύει τον πρώτο "Ιταλικό δεσμό πάλης", με μέλη ετερόκλητα στοιχεία. Το 1920 αναδιοργανώνεται το φασιστικό κίνημα και στρέφεται κατά των εργατικών σωματείων και των απεργιών, κατά των σοσιαλιστών, κομμουνιστών και κομμάτων της αριστεράς.

Το φασιστικό κόμμα ενισχύεται από μεγαλογαιοκτήμονες και μεγαλοβιομήχανους, συγκαλυμμένα από τους αρχηγούς του στρατού και της αστυνομίας, και ασκεί πολιτική τρομοκρατίας.

Το 1922 ο Μπενίτο με μερικές χιλιάδες οπαδούς του κάνουν τη λεγόμενη "πορεία προς τη Ρώμη". Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ τον ορίζει πρωθυπουργό. (Στη φωτογραφία είναι με κοστούμι και γραβάτα)

Η φασιστική Ιταλία έχει γίνει μονοκομματικό, ολοκληρωτικό κράτος. Ο αρχηγός (ντούτσε) επιβάλλει τον έλεγχο της νεολαίας με υποχρεωτική ένταξη σε οργανώσεις, χρησιμοποιεί για προπαγάνδα υπέρ του καθεστώτος το ραδιόφωνο και τον τύπο, που λογοκρίνονται. Τα εργατικά συνδικάτα καταργούνται και αντικαθίστανται από μικτά συμβούλια εργαζομένων και εργοδοτών ελεγχόμενα από το μόνο νόμιμο κόμμα, το φασιστικό.

Ο φανφαρόνος Μουσολίνι ρητορεύει... Η αφίσα του ιταλικού φασιστικού καθεστώτος για τη νεολαία

Η φασιστική νεολαία balilla πιστή στο Ντούτσε, σε χαιρετισμό φασιστικό

Ιδεολογικά προσεγγίζει τη ναζιστική Γερμανία με την οποία συνάπτει συμμαχία.

Γερμανία

Η οικονομία της Γερμανίας, μιας μεγάλης βιομηχανικής χώρας, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο βρισκόταν σε μέγιστη κρίση. Ανέχεια των αγροτών, ανεργία των εργατών, ενώ το κράτος πληρώνει μεγάλες πολεμικές αποζημιώσεις παίρνοντας δάνεια από τις Η.Π.Α.

Την κρίση εκμεταλλεύεται ο Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος ιδρύει το "Εθνικοσοσιαλιστικό ή Ναζιστικό" κόμμα (από τις δύο πρώτες συλλαβές του National Sozialistische Deutsche Arbeiterpartei = Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα)

Ο Αδόλφος Χίτλερ απεχθανόταν το δημοκρατικό πολίτευμα: "Η πλειοψηφία δεν μπορεί να αναπληρώσει έναν άνθρωπο. Αντιπροσωπεύει όχι μόνο τους ηλίθιους αλλά και τους δειλούς." (Α. Χίτλερ, Ο Αγών μου) Πιστεύοντας ότι ο γερμανικός στρατός στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο προδόθηκε από τους πολιτικούς, εντάσσεται το 1919 σε μια εθνικιστική οργάνωση των άκρων, της οποίας γρήγορα θα γίνει ο αρχηγός και θα τη μετατρέψει στο γνωστό και διαβόητο Ναζιστικό κόμμα με πολιτική αντικομμουνιστική, αντισημιτική (ενάντια στους Εβραίους), ρατσιστική. Σύμφωνα με την αντιεπιστημονική θεωρία του κόμματος οι Γερμανοί ανήκαν σε μια ...ανώτερη φυλή, την Αρεία, ενώ άλλες φυλές, όπως η Εβραϊκή θεωρούνταν κατώτερες.

"Απαιτούμε το κράτος να απασχοληθεί πρωταρχικά με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Εάν δεν είναι δυνατόν να τραφεί όλος ο λαός, τότε όλοι οι ξένοι πρέπει να διωχθούν από τη Γερμανία." (Από το πρόγραμμα του ναζιστικού Κόμματος)

Ο Χίτλερ στοχεύει σε δικτατορία και για να το πετύχει στηρίζεται στη βία. Οργανώνει τα Τάγματα Εφόδου, από τα οποία θα προέλθουν τα περιβόητα ES-ES, και τη φοβερή Γκεστάπο.

Το Ναζιστικό κόμμα λαμβάνει μέρος στις εκλογές το 1923 χωρίς επιτυχία, αλλά το 1930 ανεβάζει θεαματικά την εκλογική του δύναμη, ενώ το 1932 πέτυχε πλειοψηφία με 13.000.000 ψήφους καταλαμβάνοντας 240 βουλευτικές έδρες. Βέβαια είχαν προηγηθεί διάφορες παρανομίες, βιαιότητες προς εκφοβισμό αντιφρονούντων, απεργών εργατών... Το γερμανικό κεφάλαιο είχε υποστηρίξει το κόμμα, ενώ μέλη του είχαν ήδη γίνει σημαίνοντα πρόσωπα της γερμανικής κοινωνίας, στελέχη της αστυνομίας και του στρατού...

Με νόμο που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή καταργήθηκαν τα κόμματα και η Βουλή και άρχισε η δικτατορία του Γ΄ Ράιχ.

Τον Οκτώβριο 1933 μέλη των Ναζί πυρπόλησαν τη Βουλή (Ράιχσταχ) και διέδωσαν ότι ευθύνονταν οι κομμουνιστές. Ήταν μια δικαιολογία για το διωγμό που ακολούθησε...

Στρατόπεδα συγκέντρωσης δέχονται κομμουνιστές, Εβραίους και άλλες εθνικές μειονότητες (Τσιγγάνους, Σλάβους) και γενικά αντιφρονούντες, αλλά και ομοφυλόφιλους. Ακολουθούν φρικτά βασανιστήρια εναντίον τους, ασύληπτης φρίκης!.. Καίγονται βιβλία που οι ιδέες τους δεν συμφωνούν με τις ναζιστικές... Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (Άουσβιτς, Μπιρκενάου, Μαουτχάουζεν) θα γίνουν από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας μέχρι τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

9 Νοεμβ. 1938 ο υπουργός Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκαίμπελς οργανώνει την ονομαζόμενη "νύχτα των κρυστάλλων": παντού σπάζονται οι βιτρίνες των εβραϊκών καταστημάτων, πυρπολούνται συναγωγές, λεηλατούνται και κατεδαφίζονται σπίτια και καταστήματα Εβραίων, πλήθος συλλαμβάνονται, σύρονται σε καταναγκαστικά έργα ή θανατώνονται. Οι εβραϊκές συνοικίες θεωρούνται "γκέτο", αποκλεισμένες περιοχές και ελεγχόμενες από τις δυνάμεις ασφαλείας... Η γενοκτονία των Εβραίων ήταν πρωτοφανής και έμεινε στην ιστορία ως το "ολοκαύτωμα".

Η νεολαία διαπαιδαγωγείται και σκληραγωγείται με αυστηρά στρατιωτικό τρόπο.

Η ναζιστική αφίσα: "Έξω όλοι οι ταραξίες! ενότητα της νεολαίας μέσα στη χιτλερική νεολαία"

http://users.sch.gr/pchaloul/fasismos.htm


Φασισμός

Αρχαία Γνωμικά
Μακραί τυράννων χείρες.

Αρχαιοελληνική παροιμία
Αφορισμοί
Ολοκληρωτικό καθεστώς είναι το καθεστώς εκείνο όπου ό,τι δεν απαγορεύεται είναι υποχρεωτικό.

Curzio Malaparte, 1898 - 1957, Ιταλός συγγραφέας
Μια κοινωνία προβάτων θα βγάλει, αναπόφευκτα κάποια στιγμή, μια κυβέρνηση λύκων.

Henry de Jouvenel, 1876-1935, Γάλλος πολιτικός
Ο φασισμός αρχίζει με τη σκέψη ότι όλοι οι άλλοι είναι ανόητοι.

Paul Valery, 1871-1945, Γάλλος ποιητής
Αν οι εφημερίδες μιας χώρας είναι γεμάτες με καλά νέα, τότε οι φυλακές αυτής της χώρας είναι γεμάτες με καλούς ανθρώπους.

Daniel Patrick Moynihan, 1927-2003, Αμερικανός Γερουσιαστής
Ο οίκτος είναι προδοσία

Ροβεσπιέρος, 1758-1794, Γάλλος πολιτικός
Δεν επιβάλλεις δικτατορία για να περιφρουρήσεις την επανάσταση. Κάνεις επανάσταση για να επιβάλλεις δικτατορία.

George Orwell, 1903-1950, Βρετανός συγγραφέας
Οι ουδέτεροι ποτέ δεν επιβάλλονται στα γεγονότα. Πάντα βυθίζονται. Μόνο το αίμα κινεί τους τροχούς της Ιστορίας.

Μπενίτο Μουσσολίνι, 1883-1945, Ιταλός δικτάτορας
Αυτοί οι τύποι -οι Ναζί- είναι απίστευτα γελοίοι. Αν πάμε σε πόλεμο, θα είναι σαν να πολεμάμε έναν τεράστιο ζωολογικό κήπο.

Robert Byron, 1905-1941, Άγγλος ταξιδιωτικός συγγραφέας

(αναφορά στη Χιτλερική Γερμανία, προπολεμικά)
Δυο που ήταν χωροφύλακες βαρούσαν έναν που δεν ήταν χωροφύλακας.

Γιώργος Χειμωνάς, 1940-2000, Έλληνας συγγραφέας

(από τον "Λουσία")
Όποιος είναι αυστηρότερος από τους νόμους είναι τύραννος.

Vauvenargues, 1715-1747, Γάλλος γνωμικογράφος
Αυτή και μόνο είναι η ρίζα από όπου ξεπετιέται ένας τύραννος: όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά είναι ο προστάτης.

Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος
Κάθε δικτάτορας θα θαύμαζε την ομοιομορφία και την υπακοή των ΜΜΕ των ΗΠΑ.

Noam Chomsky, 1928-, Αμερικανός γλωσσολόγος & ακτιβιστής
Η βία συγκαλύπτεται μόνο με ψέματα και τα ψέματα συντηρούνται μόνο με τη βία.

Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, 1918-2008, Ρώσος συγγραφέας, Νόμπελ 1970
Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση.

Umberto Eco, 1932-, Ιταλός συγγραφέας
Θα υμνήσουμε τον πόλεμο -τη μόνη υγιεινή του κόσμου- τον μιλιταρισμό, τον πατριωτισμό, τα ανατρεπτικά κινήματα των απελευθερωτών, τις ωραίες ιδέες που αξίζει να πεθάνεις γι’ αυτές και την περιφρόνηση των γυναικών.

Tommaso Marinetti, 1876-1944, Ιταλός, ιδρυτής του Φουτουρισμού

(!!!)
Ο Καίσαρας τους συγχωρούσε όλους. Αλλά μου φαίνεται πως η μετριοπάθεια που δείχνει κάποιος, αφού έχει σφετερισθεί τα πάντα, δεν αξίζει πολλούς επαίνους.

Montesquieu, 1689-1755, Γάλλος στοχαστής
Τα όρια των τυράννων καθορίζονται από την ανοχή αυτών που καταπιέζουν.

Frederick Douglass, 1817-1895, Αφροαμερικανός ακτιβιστής & απελευθ.σκλάβος
Η τυραννία ενός ηγεμόνα σε μια ολιγαρχία δεν είναι τόσο επικίνδυνη για το κοινό καλό όσο η απάθεια των πολιτών σε μια δημοκρατία.

Montesquieu, 1689-1755, Γάλλος στοχαστής
Όλοι οι άνθρωποι θα ήταν τύραννοι, αν μπορούσαν.

Daniel Defoe, 1659–1661, Άγγλος συγγραφέας
Οι δικτάτορες μπόρεσαν να αναδειχθούν μόνο χάρη στην εφεύρεση του μικροφώνου.

Ανώνυμος
Ο φασισμός δεν ορίζεται από τον αριθμό των θυμάτων, αλλά από τον τρόπο που τα σκοτώνει.

Jean-Paul Sartre, 1905-1980, Γάλλος φιλόσοφος
Ένα άντρας με όπλο μπορεί να ελέγξει εκατό χωρίς.

Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν, 1870-1924, Σοβιετικός ηγέτης
Αυτό που οι φασίστες μισούν πάνω απ’ όλα, είναι η ευφυΐα.

Miguel de Unamuno, 1864-1936, Ισπανός συγγραφέας & φιλόσοφος
Η ηθική είναι όπως τα ολοκληρωτικά καθεστώτα: Απαγορεύει ό,τι είναι ωραίο.

Fernand Vandérem, 1864-1939, Γάλλος θεατρικός συγγραφέας
Αν είχαμε δικτατορία, θα ήταν πολύ πιο εύκολο, με την προϋπόθεση ότι εγώ θα ήμουν ο δικτάτορας.

Τζωρτζ Μπους, 1946-, Αμερικανός πρόεδρος
Οι δικτατορίες μοιάζουν με το μαρτύριο του παλουκιού. Αρχίζουν ευχάριστα και τελειώνουν δυσάρεστα.

Ζώρζ Κλεμανσώ, 1841-1929, Γάλλος Πρωθυπουργός

(…"ευχάριστα";!)
Αυτό που έχει αλλάξει σήμερα στη Γερμανία από την εποχή του Χίτλερ, στον τομέα της καταπίεσης, είναι το στυλ. Έχει γίνει λιγότερο μπαρόκ και περισσότερο αποτελεσματικό.

Από τη Monde Diplomatique
Η μεγάλη δύναμη του ολοκληρωτικού κράτους είναι ότι αναγκάζει αυτούς που το φοβούνται να το μιμηθούν.

Αδόλφος Χίτλερ, 1889-1945, Γερμανός δικτάτορας
Αν θέλεις ένα όραμα του μέλλοντος, φαντάσου μια μπότα να συντρίβει ένα ανθρώπινο πρόσωπο -για πάντα.

George Orwell, 1903-1950, Βρετανός συγγραφέας
Δεν είναι αδύνατον να κυβερνήσεις τους Ιταλούς. Είναι τελείως άχρηστο.

Μπενίτο Μουσσολίνι, 1883-1945, Ιταλός δικτάτορας
Από όλες τις τυραννίες, μια τυραννία που εφαρμόζεται ειλικρινά για το καλό των θυμάτων της, μπορεί να είναι η πιο καταπιεστική.

C.S. Lewis, 1898-1963, Ιρλανδός συγγραφέας
Μου λείπει ο Νίξον. Συγκρινόμενους μ’ αυτούς του Ναζί που έχουμε στο Λευκό Οίκο σήμερα, ο Νίξον ήταν ένας φλογερός φιλελεύθερος ιδεολόγος.

Hunter S. Thompson, 1937-2005, Αμερικανός συγγραφέας
Ο Μεγάλος Αδελφός σε παρακολουθεί.

George Orwell, 1903-1950, Βρετανός συγγραφέας
Κανείς δεν δίνει σήμερα τόση αξία στη λογοτεχνία, όσο τα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Italo Calvino, 1923-1985, Ιταλός συγγραφέας
Όταν ο φασισμός θα έρθει στην Αμερική, θα είναι τυλιγμένος σε μια σημαία και θα κρατάει ένα σταυρό.

Sinclair Lewis, 1885-1951, Αμερικανός συγγραφέας, Νόμπελ 1930
Θα ξαναγυρίσουμε και η γη θα τρέμει.

Γκέμπελς, 1897-1945, Γερμανός υπουργός προπαγάνδας των Ναζί

(Τα τελευταία λόγια του)
Όταν το σεξ γίνεται προβληματικό, τότε εισβάλει ο ολοκληρωτισμός.

Jean-Luc Godard, 1930-, Γάλλος σκηνοθέτης
Ξενόγλωσσα
Ein Volk, ein Reich, ein Führer.

μτφρ: ένα λαός, μια χώρα, ένας αρχηγός

Σλόγκαν της Ναζιστικής Γερμανίας
Στίχοι
Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;

από τον ύμνο της ΕΟΝ, της νεολαίας του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου

http://www.gnomikologikon.gr/catquotes.php?categ=1680

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.