3 Μαΐου 2012

08:58
Γράφει: Ελεάννα Ροζάκη

Με μία γερή δόση συμβολισμού, ο πρόεδρος της Βολιβίας κ. Εβο Μοράλες επέλεξε την Πρωτομαγιά για να εξαγγείλει την εθνικοποίηση της εταιρείας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (TDE), που διαχειρίζεται η Reseau Εlectricite International, θυγατρική του ισπανικού ομίλου Red Electrica Corporacion (REE), διατάζοντας παράλληλα την κατάληψη των χώρων της από τον στρατό.

«Η Βολιβία συνεχίζει να έχει ανάγκη από εταίρους, όχι όμως ιδιοκτήτες»
, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βολιβιανός πρόεδρος, ενώ η τηλεόραση της χώρας έδειχνε πλάνα οπλισμένων στρατιωτών να εξασφαλίζουν τον έλεγχο της έδρας του ομίλου.

Με την κίνηση αυτή να αποκτήσει τον έλεγχο της βασικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, δύο εβδομάδες μετά την εθνικοποίηση στην Αργεντινή της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου, βαθαίνει το ρήγμα που έχει ήδη διαμορφωθεί στη Λατινική Αμερική, μεταξύ χωρών που τάσσονται υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων κι εκείνων που προτάσσουν τον κρατικό έλεγχο των οικονομιών τους, ιδίως στον χώρο της ενέργειας.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας εθνικοποίησε την εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προβάλλοντας ως αιτιολογία την έλλειψη επενδύσεων από την ισπανική εταιρεία REE στη Βολιβία. Ανάλογη ήταν και η επιχειρηματολογία της Αργεντινής πίσω από την εθνικοποίηση της πετρελαϊκής ΥPF, στην οποία κατείχε μερίδιο πλειοψηφίας η ισπανική Repsol.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξέφρασε την ανησυχία της για την απόφαση της Βολιβίας να απαλλοτριώσει τη θυγατρική του ισπανικού ομίλου Red Electrica Corporacion, λέγοντας πως περιμένει μια «γρήγορη και αρμόζουσα αποζημίωση» στην υπόθεση αυτή.

Η απόφαση για την απαλλοτρίωση «στέλνει ένα αρνητικό σήμα στους διεθνείς επενδυτές» στη Βολιβία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής κ. Τζον Κλάνσι που ανέλαβε το θέμα. «Έχουμε εμπιστοσύνη στις βολιβιανές Αρχές, προκειμένου να σεβαστούν πλήρως τις επενδυτικές συμφωνίες τους με την Ισπανία και να εξασφαλίσουν μια γρήγορη και αρμόζουσα αποζημίωση για την απαλλοτρίωση αυτή», τόνισε.

Επιφυλακτική στάση τηρεί η ισπανική κυβέρνηση που δήλωσε ότι «θα παρακολουθήσει» αν το κράτος της Βολιβίας θα αποζημιώσει επαρκώς για την απαλλοτρίωση της θυγατρικής της Red Electrica Corporacion, στην οποία θα προσφέρει τη «βοήθειά (της) για να εξασφαλίσει μια σωστή τιμή», σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομίας.

«Αυτό που εγγυήθηκε η βολιβιανή κυβέρνηση είναι ότι η επιχείρηση θα αποζημιωθεί για τα ποσά που επένδυσε στο δίκτυο ηλεκτρικού», δήλωσε ο κ. Λουίς ντε Γκίνδος, απαντώντας σε ερωτήσεις από το ισπανικό ραδιόφωνο στις Βρυξέλλες, «συνεπώς προφανώς είναι ένα στοιχείο που η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει και θα προσφέρει αποτελεσματικά τη βοήθειά της για να ζητηθεί μια σωστή τιμή για τις επενδύσεις αυτές».

«ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ»

Πάντως, η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτή είναι «μία ξεχωριστή περίπτωση» από εκείνη της εθνικοποίησης, πριν από 15 ημέρες, του 51% της εταιρείας πετρελαίου YPF, θυγατρικής στην Αργεντινή της Repsol. Η εθνικοποίηση αυτή δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα του ομίλου δεδομένου ότι η εθνικοποιηθείσα εταιρεία αντιπροσωπεύει το 1,5% των εσόδων του ισπανικού ομίλου REE, όπως αναφέρει ανακοίνωσή του.

Η REE, που απέκτησε ποσοστό 99,9% της εταιρείας στη Βολιβία το 2002 αντί 91 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει επενδύσει 88 εκατομμύρια δολάρια σε αυτήν. Η TDE διαχειρίζεται ένα δίκτυο γραμμών μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 1.900 χιλιομέτρων στη Βολιβία και το 2011 παρουσίασε κέρδη ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 3% των καθαρών κερδών της REE το ίδιο έτος.

Για τον Ισπανό πρωθυπουργό κ. Μαριάνο Ραχόι η εξέλιξη αυτή στη Βολιβία ενδέχεται να υποσκάψει περαιτέρω τη δημοτικότητα για τη διάρκειας τεσσάρων μηνών κυβέρνησή του, που ήδη πλήττεται σφόδρα από την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας στην Ισπανία.

Κέρδος 3/5/2012 06:00

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.