29 Μαΐου 2012

23:27
Μισέλ Μπαρνιέ: «Θα εξεταστεί μόνο αν γίνει καταγγελία»

Η συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens για εξωδικαστικό, αποζημιωτικό συμβιβασμό, η οποία, μάλιστα, κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή, μπορεί να μπει στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε περίπτωση που γίνει σχετική καταγγελία ή διαπιστωθεί παράβαση των κανονισμών της εσωτερικής αγοράς.

Αυτό απάντησε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Μισέλ Μπαρνιέ, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ν. Χουντή, αποφεύγοντας, ωστόσο, να σχολιάσει την εν λόγω συμφωνία.

«Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να προβεί σε δήλωση ως προς τη συμβατότητα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ», τόνισε ο κ. Μπαρνιέ.

«Ο εν λόγω συμβιβασμός δεν εμποδίζει την Επιτροπή να διερευνήσει τυχόν παραβιάσεις των ενωσιακών κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις ή τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής εάν της υποβληθεί σχετική καταγγελία ή εάν η Επιτροπή διαπιστώσει παραβίαση των κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας», συμπλήρωσε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος έκανε γνωστό ότι η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να προβεί σε δημοσιονομικές διορθώσεις, ακυρώνοντας το σύνολο ή μέρος της κοινοτικής συνεισφοράς σε επιχειρησιακό πρόγραμμα σε περίπτωση που καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δαπάνες που περιέχονται στην πιστοποιημένη δήλωση δαπανών είναι παράτυπες και δεν έχουν διορθωθεί από το κράτος μέλος.

Επιπλέον, δημοσιονομική διόρθωση μπορεί να αποφασιστεί όταν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου του προγράμματος, που έχουν θέσει σε κίνδυνο την κοινοτική συνεισφορά η οποία έχει ήδη καταβληθεί στο κράτος μέλος.

Σχολιάζοντας την απάντηση του επιτρόπου, ο κ. Χουντής χαρακτήρισε την συμφωνία ηθικά και νομικά διάτρητη. «Όσοι βιάστηκαν να κουκουλώσουν με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό τις δωρεές στα κομματικά τους ταμεία, τις λίστες Χριστοφοράκου και τις ευθύνες της Siemens που "λάδωνε" κυβερνήσεις και πολιτικούς σε παγκόσμιο επίπεδο, καταλαβαίνουν τώρα ότι η υπόθεση αυτή είναι εύκολο να ξανανοίξει αν υπάρξει η πολιτική βούληση από την όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές», επισήμανε.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.