2 Μαΐου 2012

09:32

Οι νέοι πολιτικοί (σωτήρες) είναι οι παλιοί…

Γίνεται οι πολιτικοί που οδήγησαν την Ελλάδα "στο γκρεμό" να υπόσχονται αλλαγή; Ο γερμανικός τύπος από τις σελίδες του Spiegel θέτει το ερώτημα. Ανησυχία για την ενίσχυση των ακραίων κομμάτος από τη Welt.

Μεγάλο άρθρο αφιερωμένο στις ελληνικές εκλογές δημοσιεύεται σήμερα στο έγκυρο εβδομαδιαίο περιοδικό der Spiegel. Με τον ερωτηματικό τίτλο «Ποια κρίση» και υπότιτλο «Η Αθήνα καλεί σε εκλογές. ‘Όλα θα αλλάξουν υπόσχονται οι πολιτικοί, με πρώτους εκείνους που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος τους γκρεμού", η αρθρογράφος περιγράφει την προεκλογική εκστρατεία, η οποία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια ακόμη στιγμιαία απεικόνιση της έλλειψης προοπτικής για την Ελλάδα όπως επισημαίνει, και εστιάζει στην παρουσία των 2 αρχηγών των μέχρι τώρα μεγάλων κομμάτων.

Σαμαράς και Βενιζέλος

"Εμπιστος του πατέρα Παπανδρέου κυρήσσει τον πόλεμο στο πελατειακό κράτος"

Η αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει πολύ στην ανανέωση και το καθιστούν σαφέστερο οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων, ο συντηρητικός Αντώνης Σαμαράς και ο σοσιαλιστής Ευάγγελος Βενιζέλος. Για τον Αντώνη Σαμαρά και τον προκάτοχό του Κ. Καραμανλή το περιοδικό γράφει τα εξής: «Ο Αντώνης Σαμαράς εξαγγέλλει νέο ξεκίνημα και βάζει μπροστά τον προκάτοχό του. Επί δυόμισι χρόνια, μετά την ήττα από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου το φθινόπωρο του 2009, ο Καραμανλής σιωπά. Δεν υπάρχει καμία δήλωσή του, ούτε για την κρίση, αλλά ούτε και για πλήθος παραλείψεων κατά την περίοδο διακυβέρνησής του. Τώρα κάνει και πάλι την εμφάνισή του και διεξάγει προεκλογικό αγώνα υπέρ της παράταξής του. Σαν να μη συνέβη τίποτα». Ιδιαίτερα για τον νυν πρόεδρο της ΝΔ η αρθρογράφος σημειώνει ότι έχει τη φήμη του διψασμένου για εξουσία οπορτουνιστή, που θέλει να κυβερνήσει μόνος του μετά τις 6 Μαΐου παρά τις δημοσκοπήσεις και οι υποσχέσεις του ηχούν τόσο μεγαλόστομα σαν να ήταν η Ελλάδα μια ευημερούσα περιοχή και όχι ένα χρεοκοπημένος κράτος.

Τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η αρθρογράφος του περιοδικού der Spiegel τον περιγράφει ως εξής: «Ο Βενιζέλος, 55 ετών, μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών, ήταν έμπιστος του Ανδρέα Παπανδρέου, του πατέρα του π. πρωθυπουργού Γεωργίου. Ο πατήρ Παπανδρέου συνέβαλε καθοριστικά με την πελατειακή του πολιτική στη δημιουργία του δυσλειτουργικού, διογκωμένου κρατικού μηχανισμού, στον οποίο ο Βενιζέλος τώρα κηρύσσει τόσο άνετα τον πόλεμο».

Ενίσχυση των ακραίων κομμάτων

"Κάνει προεκλογική εκστρατεία σαν να μη συνέβη τίποτα"

Η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας die Welt φιλοξενεί ρεπορτάζ του Otto Bayer με τίτλο «Ελληνικό χάος» και υπότιτλο «Την επόμενη βδομάδα γίνονται εκλογές στην Ελλάδα. Όσοι αντιτίθενται στην πολιτική λιτότητας έχουν προβάδισμα, κυρίως τα ακροδεξιά κόμματα». Ο αρθρογράφος περιγράφει το πολιτικό σκηνικό ενόψει των εκλογών με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον των πιο κρίσιμων εκλογών της νεώτερης ιστορίας της, καθώς στις 6 Μαΐου οι πολίτες θα αποφασίσουν με την ψήφο τους όχι μόνο για το οικονομικό μέλλον της χώρας τους αλλά και για την πολιτική σταθερότητα.

«Ενώ οι Έλληνες διαφωνούν ως προς το εάν ευθύνονται οι ίδιοι, η τρόικα ή ίσως οι Γερμανοί για την κρίση, αυξάνεται η δύναμη ακραίων πολιτικών δυνάμεων, τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς. Αυτές οι ακραίες δυνάμεις θα μπορούσαν να καθορίσουν την έκβαση των εκλογών» σημειώνεται, «καθώς βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμφανίζονται ενισχυμένα όχι μόνο λόγω της οικονομικής κατάστασης αλλά και λόγω της στάσης τους απέναντι στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Τα κόμματα της αριστεράς που επίσης είναι κατά της πολιτικής που επιβάλλει η τρόικα, εμφανίζουν σαφώς υψηλότερα ποσοστά από τα ακροδεξιά κόμματα, αλλά η δυναμική τους είναι μικρότερη λόγω της πολυδιάσπασης της αριστεράς», επισημαίνει το ρεπορτάζ και συμπληρώνει: «Είναι, ωστόσο, βέβαιο ότι το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά θα επωφεληθούν από την οργή εναντίον της τρόικα». Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά και στο μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, που θα μπορούσαν να στηρίξουν τα ακροδεξιά κόμματα ή τα μεγάλα κόμματα, σε περίπτωση που κυριαρχήσει ο φόβος ενώπιον του ενδεχόμενου χάους.

Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου

Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

http://www.dw.de/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.