4 Μαΐου 2012

17:57
Με ποινικές και πειθαρχικές διώξεις απειλούνται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που δεν θα εμφανιστούν στις εκλογές για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Οι εισαγγελικές αρχές αντιδρούν με αυστηρότητα απέναντι στο φαινόμενο του τελευταίου διημέρου να εμφανίζονται ολοένα και περισσότεροι δικαστικοί αντιπρόσωποι (κυρίως δικηγόροι και υπάλληλοι) που θέλουν να αποποιηθούν το διορισμό τους, να επιστρέψουν το σχετικό έγγραφο (διοριστήριο) που έχουν παραλάβει και να μην πάνε στις εκλογές. Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αντίδραση αυτή οφείλεται στη μεγάλη μείωση της εκλογικής αποζημίωσης και με την αιφνίδια επιβάρυνσή της με φόρους και κρατήσεις ύψους 21% έως 31%.

Ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες σε εγκύκλιό του προς τους εφόρους των εκλογών (δικαστές) και τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας, τονίζει ότι δεν πρέπει να δέχονται επιστροφές διοριστηρίων. Αντίθετα, οφείλουν να υπογραμμίζουν στους δικαστικούς αντιπροσώπους (τακτικούς και αναπληρωματικούς) ότι δεν έχουν δικαίωμα να αποποιηθούν τα καθήκοντά τους και να τους υπενθυμίζουν τις ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες που θα έχουν, σε περίπτωση που αμελήσουν ή δείξουν απείθεια στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους στις εκλογές.

Ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου ζητά από τους εφόρους να γνωστοποιήσουν στις εισαγγελίες τα πλήρη στοιχεία όσων δικαστικών προσώπων δεν προσέλθουν αδικαιολόγητα να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους στις εκλογές (πρέπει να εμφανιστούν δύο μέρες πριν από την ψηφοφορία) καθώς η άρνηση αυτή είναι αξιόποινη και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών (Π.Δ. 26/12).

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι -τονίζεται- μπορούν να ζητήσουν αντικατάσταση μόνο εφόσον βεβαιωθεί στον έφορο η ύπαρξη σοβαρού κωλύματος.

http://www.imerisia.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.