1 Μαΐου 2012

19:01

«Ανενεργό» παραμένει το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στις ελληνικές εθνικές εκλογές.
Παρόλο που το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 51 τη δυνατότητα ψήφου για τους περίπου 6 εκατομμύρια Έλληνες που ζουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, δεν έχει ψηφιστεί ακόμα ο εκτελεστικός νόμος που θα καταστήσει εφικτή την εκλογική διαδικασία για τους Έλληνες της διασποράς.
Το www.koutipandoras.gr επικοινώνησε με την ελληνική πρεσβεία στη Νορβηγία και τη Σουηδία: « Έχουμε δεχτεί πάνω από 20-25 αιτήματα Ελλήνων κατοίκων στη Νορβηγία που θέλουν να ψηφίσουν στις εκλογές. Όμως, δεν έχουμε λάβει τη σχετική εντολή από το Υπουργείο Εσωτερικών που είναι το αρμόδιο υπουργείο για τη διεξαγωγή των εκλογών», δήλωσε η Χαρίκλεια Σπανού, υπάλληλος της πρεσβείας.


«Δεν υπάρχουν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι που να έχει καταρτίσει το υπουργείο Εσωτερικών για να ψηφίσουν οι Έλληνες κάτοικοι στη Σουηδία. Όσοι θέλουν να ψηφίσουν, πρέπει να μεταβούν στην Ελλάδα, αφού ακόμα δεν υπάρχει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο», ανέφερε η Ελευθερία Σπηλιωτοπούλου υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της πρεσβείας στη Σουηδία.

Σημειωτέον ότι το 2009 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε καταθέσει νομοσχέδιο για την ψήφο των Απόδημων Ελλήνων αλλά το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) αρνήθηκαν να το υπερψηφίσουν με το αιτιολογικό της μη ευρύτατης συνταγματικής συναίνεσης αλλά και της συγκρότησης “μίας εικονικής περιφέρειας αποδήμων Ελλήνων” χωρίς καθορισμένο αριθμό βουλευτικών εδρών. Στην σχετική ψηφοφορία (7 Απριλίου 2009) το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών απορρίφθηκε καθώς απαιτούνταν τα 2/3 των βουλευτών. Από τους συνολικά 267 ψηφίσαντες, υπέρ ψήφισαν 159 βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και καταψήφισαν 106 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχεται το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους πολίτες τους στις εθνικές εκλογές και η Ελλάδα αποτελεί ακόμα μία φορά την εξαίρεση. Κι ας έχει κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες και ‘’θυσίες’’ για να μείνει εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας..http://www.koutipandoras.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.