Οι λακούβες στους δρόμους αποτελούν ένα από τα πλέον διαχρονικά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ανά τον κόσμο.
Πρόβλημα που αφορά από τις υποβαθμισμένες περιοχές ανεπτυγμένων κρατών, μέχρι τις ανεπτυγμένες, κρατών σε βαθιά οικονομική ύφεση. Πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει από μικροατυχήματα, μέχρι σοβαρούς τραυματισμούς. Ανάλογα την ώρα (μέρα ή νύχτα), το μέσο (δίτροχο ή τετράτροχο), και φυσικά την ταχύτητα με την οποία κινούμαστε την στιγμή της «μοιραίας» συνάντησης.
Οι ποδηλάτες, οι οποίοι και κινδυνεύουν περισσότερο από όλους να τραυματιστούν σοβαρά εξαιτίας κάποιας λακούβας (ιδίως όταν έχει βρέξει και λόγω του νερού δεν μπορούν να ξέρουν το βάθος της), ενδιαφέρονται – περισσότερο ακόμα κι από τους ίδιους τους δήμους πολλές φορές – με κάποιο τρόπο να τις καταστήσουν ορατές τουλάχιστον από μακριά, αν δεν μπορούν να τις επισκευάσουν έστω και πρόχειρα.
Η τεχνική του «παίρνω μια βαθιά ανάσα (αν δεν μπορώ να την αποφύγω εννοείται), σημαδεύω το κέντρο της λακούβας και ελπίζω να περάσω αλώβητος απ΄αυτήν», κρίνεται ως μεταφυσική και πρακτικά τουλάχιστον ανεπαρκής.
Το πρόβλημα λοιπόν, επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο τον χειμώνα ιδίως σε χώρες του βορρά όπως η Αγγλία, μιας και το κρύο παγώνει πολλές φορές το νερό που βρίσκεται στις λακούβες, σπάζοντας έτσι λόγω διαστολής ακόμη περισσότερο την άσφαλτο. Με συνέπεια βέβαια να τις μεγαλώνει.
Μια ποδηλατική οργάνωση, η CTC στην Αγγλία λοιπόν, μέσω της πρωτοβουλίας του να δημιουργήσει ένα website με το όνομα «Fill That Hole», είδε τις αναφορές που γινόντουσαν σ΄αυτό να αυξάνονται συνεχώς. Από τις 750 λακούβες που αναφέρανε τον Δεκέμβριο του 2010, έφτασαν τις 3.500 τον Ιανουάριο του 2011.
Έτσι πιεζόμενη από την καταγραφή που έκανε ο ίδιος ο κόσμος, η εκεί ένωση δήμων και περιφερειών ζήτησε κεντρικά, από το υπουργείο Μεταφορών, έκτατη χρηματοδότηση, ώστε να επισκευαστούν άμεσα οι ποιο σοβαρές περιπτώσεις. Έτσι εκτιμάται πια πως το 30% με 40% του προβλήματος έχει αντιμετωπιστεί. Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν μπορεί να φτάσει παντού.
Γι΄αυτό κι ένας άνθρωπος, ο Pete Dungey φοιτητής γραφικών τεχνών, ακούραστα με το ποδήλατό του οδηγεί στους δρόμους της Οξφόρδης, εντοπίζοντας λακούβες στις οποίες φυτεύει λουλούδια!
Ξεκινώντας την ενέργεια του αυτή ως μια ενέργεια ακτιβισμού που ονόμασε «Η Ανατροπή του Γνώριμου» και που στόχο της είχε να τραβήξει την προσοχή, συνεχίζει να φυτεύει, συνεχίζοντας να αναδεικνύει το πρόβλημα, με έναν τρόπο που έχει γίνει πια γνωστός σε πάρα πολλούς ανά τον κόσμο.
Αυτό είναι και το όνειρό του άλλωστε. Να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά του.
Πηγή
2 Μαΐου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...
- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.