31 Μαΐου 2012

00:40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Κίνδυνος μπλακάουτ στο σύστημα ηλεκτροδότησης ελλοχεύει, μέσα στον Ιούνιο, αν δεν καλυφθεί το έλλειμμα των 400 εκατ. ευρώ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τα χρήματα αυτά χρωστούν ο ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής συστήματος μεταφοράς) και ο ΛΑΓΗΕ (λειτουργός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας) στη ΔΕΗ και τις ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος για τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν.

Τον κώδωνα έκρουσε... ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) Χάρης Σαχίνης με επιστολή του στους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Ζανιά και ΠΕΚΑ Γρηγόρη Τσάλτα. Κάνει γνωστό ότι η ΔΕΗ και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί οφείλουν 300 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ για την προμήθεια φυσικού αερίου στις μονάδες ρεύματος.

Η ΔΕΠΑ από την πλευρά της χρωστά στο Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), ενώ μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να πληρώσει την ΕΝΙ και τη ρωσική Gazprom. Ο κ. Σαχίνης ενημέρωσε επίσης πως η ΔΕΠΑ εξέτασε τη δυνατότητα σύναψης κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου αλλά οι διαδικασίες δε θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο.

Ο ίδιος γνωστοποίησε επίσης ότι "η ΔΕΠΑ το αμέσως προσεχές διάστημα θα πρέπει να αναλάβει και ενέργειες διακοπής παροχών και κατάπτωσης εγγυητικών επιστολών μεγάλων πελατών της, αλλά ακόμη και με τις ενέργειες αυτές είναι πιθανό να διακοπεί η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο μέσα στον Ιούνιο, με καταστροφικές συνέπειες τόσο για την ηλεκτροπαραγωγή, η οποία βασίζεται κατά 25% στο φυσικό αέριο, όσο επίσης και για όλους τους βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές".

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) έχουν προτείνει στους υπουργούς δύο λύσεις για την εξεύρεση του μεγαλύτερου μέρους των 400 εκατ. ευρώ. Οι δικαστικές αρχές έχουν δεσμεύσει 100 εκατ. ευρώ από τις εταιρίες πώλησης ρεύματος Energa και Hellas Power που έκλεισαν.

Η ΔΕΗ θα μπορούσε να δανειστεί για δύο μήνες αυτά τα χρήματα (σ.σ. της οφείλονται). Άλλα 250 εκατ. ευρώ, μετά και από τη σύμφωνη γνώμη που φέρεται να έχει δώσει και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη χώρα μας Μπομπ Τράα, μπορούν να δοθούν ως προκαταβολή από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στη ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό έχει ζητηθεί ως δάνειο, αλλά οι διαδικασίες έκδοσης του θα αργήσουν.

Πάντως για αυτές τις ενέργειες χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, και πληροφορίες λένε, ότι θα ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Στο μεταξύ ο ΛΑΓΗΕ αφαίρεσε την άδεια προμήθειας ρεύματος της εταιρίας REVMAENA για ληξιπρόθεσμες οφειλές της. Οι 29.680 πελάτες της θα ηλεκτροδοτούνται για τρεις μήνες από τη ΔΕΗ.

http://www.imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.