30 Μαΐου 2012

22:46
Την Παρασκευή θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας το δικό του όραμα για την οικονομία, ωστόσο, από σήμερα διέρρευσε στους δημοσιογράφους ένα κείμενο που προδιαθέτει τον κόσμο για τις ανακοινώσεις του.

Κυρίαρχο σημείο του οικονομικού προγράμματος είναι η καταγγελία του Μνημονίου, η οποία θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μη φαίνεται ότι γίνεται μονομερώς ώστε να μην οδηγηθούν οι ξένοι σε άμεση απόφαση για διακοπή της χρηματοδότησης. Έτσι πιστεύει ο κ. Τσίπρας φυσικά αλλά να δούμε με ποιο τρόπο θα πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς αν οι ξένοι κάνουν πράξη τις απειλές τους και κόψουν τις δόσεις των δανείων.

Σαν άλλος… Ανδρέας, ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει μέτρα τύπου “Τσοβόλα δώσε τα όλα”, αλλά θα έχει ενδιαφέρον να τα κοστολογήσει και να μας πει από που θα βρει τα λεφτά για να τα κάνει.

Στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός της καταγγελίας του Μνημονίου είναι και η κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων που αφορούν τις περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Στη θέση του Μνημονίου θα έρθει στη Βουλή ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, τη παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή εισοδήματος και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση.

Προβλέπεται επίσης καταγγελία των Δανειακών Συμβάσεων, επαναδιαπραγμάτευση για διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τη συνολική διαπραγμάτευση του χρέους, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος της διαπραγμάτευσης θα είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και η αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρες ανάπτυξης και με νέους ευνοϊκούς όρους.

Θα έχουμε κύμα κρατικοποιήσεων τύπου… Βενεζουέλας αφού οι τράπεζες και οι ΔΕΚΟ θα περάσουν στο έλεγχο του δημοσίου.

Ο κ. Τσίπρας θα υποσχεθεί κατάργηση των χαρατσιών για τα μικρομεσαία και χαμηλά εισοδήματα και δίκαιο και εύχρηστο φορολογικό σύστημα.

Επίσης, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές μετά ψήφου και όχι χωρίς ψήφο. Οι δημόσιες τράπεζες θα λειτουργήσουν ως εργαλείο ανάπτυξης, παραγωγής και κοινωνικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής με στόχο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Στο παράδεισο του Αλέξη Τσίπρα χωράνε, όπως βλέπετε, όλοι. Οι Έλληνες θα ξαναγυρίσουν στα επίπεδα της ζωής τους προ του 2009, το χρήμα θα ρέει άφθονο αφού στο νέο «λεφτά υπάρχουν» δε θα υπάρχουν αδικημένοι. Με δύο μόνο επισημάνσεις:

Τα ταμεία είναι άδεια και μάλιστα δεν έχουν να πληρωθούν ούτε τα φάρμακα στα ταμεία, ούτε καν τα προνοιακά επιδόματα στους δήμους. Πώς θα υλοποιήσει όσα υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Ακόμη και σωστό να είναι το όραμά του για την οικονομία, θα χρειαστεί ένα – δύο χρόνια για να έχει αποτελέσματα. Πώς θα ζήσουμε ως τότε όταν τα έσοδα είναι περισσότερα από τα έξοδα; Που θα βρεθούν 50 δισ. ευρώ το χρόνο για μισθούς και συντάξεις;

Και δεύτερον: Καλώς η κακώς οι δανειστές έχουν το μαχαίρι, έχουν και το πεπόνι. Αν τους διαολοστείλει ο κ. Τσίπρας από που θα βρει να δανειστεί χρήματα, καθώς οι μαύρες τρύπες είναι τεράστιες και τα πλεονάσματα δεν υπάρχουν; Αν καταγγείλει μονομερώς το Μνημόνιο κόβεται και η χρηματοδότηση και η Ελλάδα αποχωρεί μόνη της από το ευρώ. Αυτό θέλει ο κ. Τσίπρας; Αν έχει τα κότσια να μας το πει ξεκάθαρα.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.