5 Μαΐου 2012

10:12
Προετοίμασαν το έδαφος με ειδική διάταξη

Λίγο πριν παραδώσει την εξουσία, η κυβέρνηση Παπαδήμου φρόντισε να "λύσει τα χέρια" της επόμενης κυβέρνησης για την εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, με στόχο τη μείωση προσωπικού σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, σχεδόν στα κρυφά, πέρασε από τη Βουλή δύο διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση.Η πρώτη δίνει τη δυνατότητα αυτασφάλισης σε ασφαλισμένους στα πρώην ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ τα προηγούμενα χρόνια. Με τη δεύτερη παρέχεται φοροαπαλλαγή για το ποσό της αποζημίωσης που εισπράττεται σε περίπτωση εθελουσίας εξόδου.

Οι διοικήσεις πολλών ΔΕΚΟ - όπως και οι τραπεζίτες - είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο αυτών των ρυθμίσεων πριν ακόμη κατατεθούν στη Βουλή, διατύπωσαν προτάσεις και άρχισαν ήδη να ετοιμάζοζονται για την εφαρμογή τους, καταστρώνοντας σχέδια μαζικής απομάκρυνσης υπαλλήλων.

Ποιούς αφορά


Στη διάταξη με την οποία διεκολύνεται η εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, προβλέπεται ότι:

Ασφαλισμένοι σε πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ, σε περίπτωση διακοπής για οποιοδήποτε λόγο της υποχρεωτικής ασφάλισής τους, μπορούν να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους στον ίδιο φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης και στους ίδιους κλάδους πρόνοιας και ασθένειας, καταβάλλοντας ολόκληρο το ποσό εισφορών εργοδότη και ασφαλισμένου.

Στην υπουργική απόφαση που ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της διάταξης, αναφέρεται ότι αφορά τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/1992, των εξής Ταμείων:

  • Συντάξεων Προσωπικού ΗΣΑΠ (ΤΣΠ-ΗΣΑΠ),
  • Συντάξεων Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΣΠ-ΕΤΕ),
  • Προσωπικού Τραπέζης της Ελλάδος (πρώην ΤΣΠ-ΤΕ),
  • Προσωπικού Ασφαλιστικής Εταιρείας «Η ΕΘΝΙΚΗ» (ΤΑΠΑΕ-Ε),
  • Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠ-ΟΤΕ),
  • Προσωπικού ΕΤΒΑ,
  • Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας (ΤΣΠ-ΑΤΕ),
  • Προσωπικού Ιονικής Τράπεζας (ΤΑΠΙΛΤ),
  • Προσωπικού Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ),

που ήδη έχουν υπαχθεί στο ΙΚΑ, καθώς και στους αντίστοιχους φορείς, τομείς και κλάδους επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και ασθένειας.



Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.