15 Μαΐου 2012

13:04
Της Δήμητρας Καδδά

Δείτε την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ


Μείωση κατά 6,2% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε σταθερές τιμές 2005 κατά το 1ο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2011 με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Η πτώση είναι πολύ μεγαλύτερη από την πρόβλεψη Ελλάδας και Βρυξελλών για το σύνολο του έτους (ύφεση 4,7%) και δείχνει ότι η κρίση που μαστίζει από το 2008 την ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι πολύ έντονη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ που δημιουργήθηκε το α’ τρίμηνο του 2012 ήταν 47,4 δισ. ευρώ έναντι 50,4 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Για πρώτη φορά μετά το 2005 το εθνικό προϊόν διαμορφώνεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, δείχνοντας ουσιαστικά ότι «χάθηκε» η ανάπτυξη της τελευταίας επταετίας.

Η μείωση κατά 6,2% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2012 έρχεται μετά την αντίστοιχη συρρίκνωσή του κατά 8% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, διαψεύδοντας κυβερνητικά στελέχη που ήλπιζαν πως μετά από τόσο έντονη πτώση πέρυσι ο δείκτης θα εμφάνιζε συγκράτηση στη συρρίκνωσή του (λόγω της χαμηλής βάσης εκκίνησης), ωστόσο οι προβλέψεις διαψευστήκαν.

Πλέον, συνεχίζουν τα ίδια στελέχη, το μεγάλο στοίχημα θα είναι να συγκρατηθεί η ύφεση από μια σχετικά καλή πορεία του τουρισμού. Ωστόσο, προσθέτουν, οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Τα ίδια στελέχη "βλέπουν" και ένα πλεονέκτημα: όπως ανέφεραν χθες στο Eurogroup, σε περίπτωση δυσμενέστερων οικονομικών συνθηκών από τις αναμενόμενες ανοίγει το κεφάλαιο χρονικής επιμήκυνσης του μνημονίου, εφόσον βέβαια ορκιστεί νέα κυβέρνηση στη χώρα.

Η λιτή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για μια ακόμα φορά περιλαμβάνει τα στοιχεία χωρίς "εποχική διόρθωση", δηλαδή δεν είναι συγκρίσιμα με αυτά που λαμβάνει υπόψη της η Ε.Ε. για να υπολογίσει το μέγεθος της κρίσης και των επιπτώσεων του μνημονίου. Δεν είναι σαφές πότε θα δημοσιευτούν τα επίσημα στοιχεία.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.