25 Απριλίου 2012

22:28
Τον δρόμο των PIGS φαίνεται να ακολουθεί η Ολλανδία όχι μόνο αναφορικά με τα δημοσιονομικά αλλά και πόσον αφορά την κατάσταση στην οποία οδεύει η κοινωνία της. Η οικονομικά και κοινωνικά ανεπτυγμένη ολλανδική κοινωνία ανακαλύπτει ότι σημαντικό μέρος του πληθυσμού της είναι άστεγοι.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ολλανδοί επιβιώνουν χάρις στην συνεισφορά κρατικών επιδομάτων πρόνοιας. Το πλέον απίστευτο είναι ότι στις ουρές από φτωχούς ανθρώπους περιμένουν στην ουρά για ένα πιάτο φαί σε μία χώρα με απίστευτη γεωργική παραγωγή και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το πιο εντυπωσιακό από όλα όμως είναι το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν οι τάξεις των οικονομικά εξαθλιωμένων Ολλανδών, αυτών που πλέον δεν μπορούν να θρέψουν την οικογένεια τους και καταφεύγουν στην Πρόνοια και στις εθελοντικές οργανώσεις για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Χαρακτηριστικά μόνο στο Άμστερνταμ τους τελευταίους μήνες προστίθενται επισήμως κάθε εβδομάδα περί τα 1.300 νοικοκυριά στις λίστες με τους δικαιούχους επιδομάτων πρόνοιας και δωρεάν σίτισης από τα συσσίτια του Δήμου και των εθελοντικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αύξηση αγγίζει το 10% κάθε μήνα ! Και όλα αυτά στην πλούσια και κοινωνικά ευαίσθητη Ολλανδία η οποία επέμενε και πίεζε για την εφαρμογή σκληρότερων οικονομικών μέτρων στην Ελλάδα. Πάντως η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην περικοπή των επιδομάτων ανεργίας και των κοινωνικών βοηθημάτων.

Ήδη στην οικονομία της Ολλανδίας η φτώχεια είναι πολύ μεγαλύτερη από τα επίσημα νούμερα. Η καταγεγραμμένη ανεργία αγγίζει ήδη το 6% στον γενικό πληθυσμό και πολύ μεγαλύτερα νούμερα στις νεαρές ηλικιακά ομάδες. Υπολογίζεται ότι το 16% των νοικοκυριών δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα υπό τις παρούσες συνθήκες πόσο δε μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων περικοπών δαπανών που η κυβέρνηση της Ολλανδίας ετοιμάζει για μετά τις εκλογές τον ερχόμενο φθινόπωρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χειμώνας του 2013-2014 δεν θα έχει για τον ολλανδικό λαό καμία σχέση με τον περσινό.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.