29 Απριλίου 2012

18:18
Kάλεσμα σε όλους τους Έλληνες, να προσέλθουν, την άλλη Κυριακή, στις κάλπες και να ψηφίσουν όποιο κόμμα θέλει ο καθένας, απηύθυνε, σήμερα, από άμβωνος, από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στο κήρυγμά του, ο ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος.

Δε θα πω τίποτα για τις εκλογές γιατί αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει. Το ΄μόνο που θα πω είναι όλοι οι Έλληνες να ψηφίσουν. Ούτε αποχή, ούτε λευκό, ούτε με βρισιές, ούτε με άλλα ονόματα μέσα. Είναι χρέος μας να ψηφίσουμε.

Να εκφραστεί η ενότητα του ελληνικού λαού που ζητεί διέξοδο -σαν αυτή που ζητούσαν οι Μεσολογγίτες στην έξοδό τους. Ας πεθάνουμε, αλλά να μείνουμε στην ιστορία. Να ζήσουν τα παιδιά μας", είπε ο Παναγιότατος.

Ο μητροπολίτης Άνθιμος ζήτησε από τους πολικούς "ενότητα αδελφοί μας"! Υπογράμμισε πως ο λαός δεν πρέπει να μαλώνει για τους πολιτικούς, αλλά "μόνον για την Ελλάδα να σκοτωθούμε. Όλοι οι Έλληνες, με πρώτους τους πολιτικούς μας".

Ο Παναγιότατος υπογράμμισε πως "εκλογές έχει σε όλη την Ευρώπη", επικαλέστηκε την κατάσταση στην Ισπανία και ότι "υπάρχει αναταραχή στη Μεγάλη Βρετανία, για τα σχέδια της κυβερνήσεως να οδηγήσει στη λιτότητα", για να δείξει πως μπορεί να μας πήρε πρώτους η μπόρα "για να δουν πώς θα πάει το παιχνίδι των μεγάλων", όμως "δεν είμαστε μόνοι μας".
Όσον αφορά την περίπτωση που δε θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ζήτησε "να πουν οι πολιτικοί τι θα γίνει", με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

Οι σχέσεις με τους Εβραίους

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στις σχέσεις Ελλήνων - Εβραίων. Υποστήριξε πως οι Χριστιανοί, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής δεν καρπώθηκαν περιουσίες Εβραίων, παρά μόνον "κάποιες μαρμάρινες πλάκες" που εκποίησαν οι Γερμανοί καταχτητές και που, πλέον βρίσκονται στα μαρμάρινα πατώματα των Ιερών Ναών Αγίου Δημητρίου και Αγίου Ελευθερίου "γυρισμένες ανάποδα, με τις αφιερώσεις στη δική τους πίστη από κάτω"...

Χαρακτήρισε "άψογη" τη συμπεριφορά των Ελλήνων και επικαλέστηκε το αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως, που κρατούσε ο μακαριστός μητροπολίτης κυρός Γεννάδιος, όπου μπορεί κάποιος να διαπιστώσει πως ακόμη και αβάπτιστα εβραιόπουλα έχουν περάσει ως χριστιανόπουλα ("κι ας ήταν ψέμα", είπε) για να σωθούν από τη μανία των ναζί.

"Ξέρετε, άλλο είναι οι Ιουδαίοι της εποχής του Κυρίου κι άλλο οι Εβραίοι που στηρίχθηκαν στην παλαιά Διαθήκη", εξήγησε. "Οι Εβραίοι για τους οποίους μιλάμε κι έχουμε κάποια αισθήματα για το ότι σταύρωσαν τον Χριστό, είναι οι Εβραίοι εκείνης της εποχής. Με τους σημερινούς δεν μπορούμε να έχουμε θρησκευτική συνάφεια. Το μέγα γεγονός -για μας- είναι η Καινή Διαθήκη. Οι Εβραίοι και όσοι είναι υπερβολικά δεμένοι με τη φυλή τους τα ΄χουν με ΄μας, για όσα ψέλνουμε τη Μεγάλη Πέμπτη στα Ευαγγέλια, 'λαός παράνομος', όπως ακούγεται.

Όλα αυτά από τους ποιητές είναι για όσους σταύρωσαν τον Χριστό. Γιατί τον σταύρωσαν και τον βασάνισαν και τον ενέπαιξαν. Γι αυτούς μιλάνε τα βιβλία μας μόνον την Μεγάλη Πέμπτη. Από την Ανάσταση και πέρα δεν υπάρχει τίποτα ανάλογο με εκείνα τα ποιήματα που δημιουργήθηκαν για να βγει από την ψυχή μας ο πόνος για την ταφική θυσία".

Το εβραϊκό ενδιαφέρον για τα ακίνητα στην παραλία

Ο Παναγιότατος αναφέρθηκε επί μακρόν στην είδηση ότι επιχειρήσεις εβραϊκών συμφερόντων ενδιαφέρονται για την αγορά ακινήτων στην παραλία της Θεσσαλονίκης, ώστε να τα μετατρέψουν σε ξενοδοχεία.

"Πλήθος επιχειρηματιών αναζητούν οικήματα να τα κάνουν ξενοδοχεία στη λεωφόρο Νίκης, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Αυτό δε μου αρέσει εμένα", είπε.

Αναφέρθηκε στο ότι "η περιοχή του Ισραήλ και της Περσίας, μπορεί να γίνει μια φωτιά και να μη μείνει τίποτα -και να μεταδοθεί στον κόσμο. Δεν είμαι προφήτης, σκέφτομαι όμως...", τόνισε και προχώρησε στα όσα γίνονται, τις τελευταίες ημέρες, στο Αιγαίο:

"Για όλα όσα απειλούνται μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου από την Τουρκία(...), είναι ευθύνη για μας να προσευχηθούμε υπέρ της ειρήνης του κόσμου. Αλλά και του σεβασμού της ιστορίας κάθε λαού", τόνισε. Και πρόσθεσε: "Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλις ελληνική, από τους χρόνους του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου. Έγινε ξεχωριστό αστικό κέντρο της Ρώμης για την εξαιρετική της θέση από κάθε πλευρά. Υπέστη την επίθεση το 1430 απο΄τους Τούρκους και ελευθερώθηκε το 1921, πριν 100 χρόνια.

Η Θεσσαλονίκη ήταν η πόλη της Εθνικής Αντιστάσεως. Που φρόντισε, κατά την περίοδο που οι Γερμανοί ήσαν εδώ, να δίνει βεβαιώσεις ο μητροπολίτης Γεννάδιος ότι είναι βαπτισμένα τα βρέφη των Εβραίων, ενώ δεν ήταν βαπτισμένα, για να ζήσουν. Και δε βρέθηκε σε κανένα αρχείο που οι Χριστιανοί να πήραν έστω και κάτι από αυτά που άφησαν οι Εβραίοι, από ένα λαό που τόσο δοκιμάστηκε".

Το κήρυγμα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης μεταδιδόταν από την ΕΤ3, όμως, καθώς η μετάδοση ήταν να κλείσει στις 10.30 και στις 10.37 ο Παναγιότατος συνέχιζε να μιλά, διακόπηκε.



Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.