25 Απριλίου 2012

09:01
Του Γιώργου Γάτου

Σε «μαύρη λίστα» μπήκαν 200.000 άτομα που εισέπρατταν παράνομα συντάξεις, επιδόματα και άλλες παροχές ως συγγενείς συνταξιούχων- «φάντασμα», «μαϊμού» ανάπηρων, αλλοδαπών, οι οποίοι δήλωναν ως μόνιμο τόπο διαμονής την Ελλάδα για να εισπράττουν υψηλότερες συντάξεις, μη δικαιούχοι οικογενειακών και άλλων επιδομάτων, συνταξιούχων που εισέπρατταν διπλό ΕΚΑΣ και επιχειρήσεις και ασφαλισμένοι με εικονική ασφάλιση (μέσω πλαστών βεβαιώσεων εργοδότη κ.ά.).

Η ζημιά για τα Ταμεία, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης ανακοινώντας την παραπομπή στη Δικαιοσύνη χιλιάδων υποθέσεων και την αναδρομική αναζήτηση των καταβληθέντων, «αγγίζει» τα 700 - 750 εκατ. ευρώ. Και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού, μπορεί να φτάσει τα 850 εκατ. ευρώ με την ολοκλήρωση των ελέγχων έως το τέλος του έτους παρά τα «μικρά και μεγάλα συμφέροντα που διαμορφωθήκαν μέσα από πελατειακές αντιλήψεις και αντιστέκονται, σε αντίθεση με την πλειονότητα των πολιτών που δεν έκλεψαν και δεν συμμετείχαν σε κανένα φαγοπότι».

«Ψαδίδι» 2 δισ.
Ο Γ. Κουτρουμάνης επισήμανε την υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα με το νέο Μνημόνιο να εξοικονομήσει περίπου 1% του ΑΕΠ (περί τα 2 δισ. ευρώ) από τις δαπάνες για κοινωνικές παροχές και επιδόματα λέγοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί, παράλληλα, ένα ενιαίο πλαίσιο κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης με «στοχευμένες» καλύψεις για τους οικονομικά ασθενέστερους. Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, μεταφέρονται από την 1η Ιουνίου όλες οι αρμοδιότητες στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στο τραπέζι με την τρόικα θα βρεθεί μετεκλογικά η σύσταση Ενιαίου Φορέα στον οποίο θα ενταχθούν παροχές από τους καταργηθέντες οργανισμούς ΟΕΚ και ΟΕΕ, φορείς πρόνοιας του υπουργείου Υγείας, τα νέα προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», η ασφάλιση επαγγελματικού κινδύνου κ.ά.

«Να μη χαθεί ούτε μία ημέρα από τη νέα κυβέρνηση»

«Ψαλίδι» 2 δισ. ευρώ (σε σύνολο δαπάνης περί τα 6 δισ. ευρώ) πρέπει να μπει σε κοινωνικά επιδόματα - παροχές έως το τέλος του 2015, με βάση το νέο Μνημόνιο.

Στο υπουργείο Εργασίας μεταφέρεται από την 1η Ιουνίου η αρμοδιότητα ελέγχου της καταβολής των επιδομάτων.

Στοχευμένες καλύψεις για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Oι ταμειακές ανάγκες εξαρτώνται από την ομαλή συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας και την κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων:

1,5 δισ. ευρώ χρειάζονται για να καταβληθούν ολόκληρες (και όχι στο... 55%) οι συντάξεις και τα επιδόματα του Mαΐου.

1,5 δισ. ευρώ είναι οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν σε τρίτους - παρόχους υγείας.

http://www.imerisia.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.