18 Απριλίου 2012

18:55
Διαβάζουμε και απορούμε, στην ιστοσελίδα http://www.designmag.gr/ το παρακάτω άρθρο.



Πέρυσι το καλοκαίρι ακούσαμε μεταξύ άλλων μέτρων εξορθολογισμού των λειτουργιών του ελληνικού δημοσίου, ότι οι διάφοροι οργανισμοί των συγκοινωνιών της περιοχής πρωτευούσης θα ενώνονταν σε δύο σχηματισμούς: ο πρώτος είναι η “Οδικές Συγκοινωνίες Ανώνυμη Εταιρεία” που δημιουργείται από την ένωση της ΕΘΕΛ (λεωφορεία) με τον ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), ενώ ο δεύτερος είναι η “Σταθερές Συγκοινωνίες Ανώνυμη Εταιρεία” όπου περιλαμβάνονται ο Η.Σ.Α.Π, η Αττικό Μετρό και η ΤΡΑΜ Α.Ε.
Στις όποιες ελπίδες (;) δημιουργήθηκαν ότι το νέο ξεκίνημα θα σήμαινε και ένα βήμα μπροστά, με την αποφυγή λαθών του παρελθόντος και την επικράτηση επιτέλους σωστών νοοτροπιών και διαδικασιών, ήλθε γρήγορα η αρνητική απάντηση.

Πριν από λίγες ημέρες, στην ιστοσελίδα της ΕΘΕΛ διακρίναμε πάνω αριστερά ένα νέο λογότυπο. Για την ώρα όλοι οι προϋπάρχοντες οργανισμοί συγκοινωνιών διατηρούν τόσο τους λογότυπούς τους, όσο και τις ξεχωριστές ιστοσελίδες τους, δημιουργώντας μια σύγχυση στο κοινό όσον αφορά την ίδια τους την ύπαρξη.
Ο νέος λογότυπος, όμως, θα ήταν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης του κοινού για τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός νέου οργανισμού. Τι είναι όμως ακριβώς αυτό που βλέπουμε στην ιστοσελίδα της ΕΘΕΛ;
Δυστυχώς είναι ο πραγματικός νέος λογότυπος. Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε τη σχετική απόφαση:


Λόγω της οικονομικής συγκυρίας διαβάζουμε, ο νέος λογότυπος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πάνω στα οχήματα της ΟΣΥ ΑΕ. Λαμπρό παράδειγμα branding θα βιαστούν να πουν ορισμένοι. Κι όμως, η ιστορία έχει και χειρότερες πλευρές.
Ως μέσον ενημέρωσης, επιχειρήσαμε να βρούμε ποιος είναι ο σχεδιαστής του νέου λογοτύπου και με ποιες διαδικασίες έγινε η ανάθεση του έργου. Η δυσκολία στην ανεύρεση σχετικών πληροφοριών στο διαδίκτυο ήταν μεγάλη και ο λόγος γι’ αυτό ήταν ότι η ανακοίνωση για το διαγωνισμό ήταν… εσωτερική μόνο, είχε δηλαδή ως αποδέκτες της, αποκλειστικά τους εργαζόμενους στην ΟΣΥ!!!
Στην ανακοίνωση που φέρει ημερομηνία 6/7/2011 και την οποία παραθέτουμε παρακάτω, γίνεται σαφές ότι το λογότυπο καλούνται να σχεδιάσουν όσοι εργαζόμενοι της ΟΣΥ θέλουν να… δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στη γραφιστική! Και μάλιστα, το έπαθλο για το νικητή δεν είναι άλλο, παρά 15 ημέρες τιμητική άδεια

Αυτή είναι λίγο-πολύ η ιστορία του λογοτύπου του νέου, μεγάλου οργανισμού συγκοινωνιών που δημιουργήθηκε στην Αθήνα, ενός λογοτύπου, που αισθανόμαστε τυχεροί που δεν πρόκειται να το συναντήσουμε για το επόμενο τουλάχιστον χρονικό διάστημα μπροστά μας… χάρη στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία…
Και για όσους έχουν αμφιβολίες… όχι, δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικη φάρσα. Η ημερομηνία συγγραφής του άρθρου είναι 2/4 και μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της ΕΘΕΛ θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.


Αυτό θα πεί εξορθολογισμός δαπανών αγαπητέ,κάποιοι θα θέλαν κάποιες χιλιάδες ΕΥΡΑ για να κάτσουν κανα τρίωρο, άντε λίγο περισσότερο, στον υπολογιστή για να φτιάξουν ένα λογότυπο.
Τρολεατζής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.