11 Μαρτίου 2012

08:58
ΜΕ 510 ευρώ μικτά αναμένεται να αμείβονται όλοι οι νέοι έως 25 ετών, ανεξάρτητα από το αν έχουν σπουδάσει ή είναι εξειδικευμένοι σε ένα κλάδο, όπου η κλαδική σύμβαση δεν είναι πλέον σε ισχύ.

Η νέα γενιά καλείται να ζήσει λαμβάνοντας περίπου 450 ευρώ, δηλαδή με ημερομίσθιο 20,45 ευρώ!

Αυτό προβλέπει διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός της εβδομάδας. Μετά τη συμπλήρωση των 25 ετών ο εργαζόμενος θα αμείβεται σύμφωνα με το αντίστοιχο κλιμάκιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εάν δεν υπάρχει σε ισχύ άλλη σύμβαση (κλαδική, ομοιοεπαγγελματική, επιχειρησιακή).

Παράλληλα αναμένεται να δοθεί παράταση 3 μηνών σε όσες συμβάσεις λήγουν εντός εξαμήνου, πέρα από το τρίμηνο της μετενέργειας. Ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το υπουργείο αναζητά τρόπους να λύσει τον γρίφο σχετικά με το τι θα γίνει με τις κλαδικές συμβάσεις που προβλέπουν ενιαίο επίδομα τέκνων και γάμου.

Τι μέλλει γενέσθαι

Η μείωση των μισθολογικών απολαβών των νεοεισερχόμενων αναμένεται να συμπαρασύρει σε επόμενο στάδιο, όλους τους μισθούς, ακόμη και των ήδη μειωμένων κατά 22% της ΕΓΣΕΕ, ενώ μεγαλύτερες απώλειες που θα ξεπερνούν και το 40% θα καταγράψουν απολαβές που καθορίζονταν μέσω κλαδικών και ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων αφού η πλειονότητα δεν θα ανανεωθεί.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα ο χρόνος της μετενέργειας, δηλαδή το διάστημα που παραμένει σε ισχύ μια σύμβαση μετά τη λήξη της, πέφτει από τους έξι στους τρεις μήνες. Ουσιαστικά δίνεται ένα τρίμηνο περιθώριο στους εργοδότες και στα συνδικάτα να συμφωνήσουν στην υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας, έως τις 14 Μαΐου.

Μετά την έλευση της μετενέργειας και αν δεν υπογραφεί νέα σύμβαση διασώζεται μόνο ο βασικός μισθός της κλαδικής σύμβασης και τέσσερα επιδόματα. Τα επιδόματα αυτά είναι: ωριμάσεις, παιδιών (αλλά όχι γάμου), εκπαίδευσης και επικινδυνότητας. Εκτιμάται πως σε αυτή την περίπτωση ο μισθός εξαιτίας της απώλειας μιας σειράς επιδομάτων θα μειωθεί από 15% έως 20%. Τονίζεται ότι ο εργοδότης μπορεί με επιχειρησιακές συμβάσεις ή ακόμα και με ατομικές να ρίξει τον μισθό στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης (η οποία μάλιστα είναι μειωμένη κατά 22%).

Τα επιδόματα που «χάνονται» αν δεν συμφωνηθεί η συνέχιση της καταβολής τους, είναι τα: γάμου (10% επί του μισθού για όλους τους εργαζόμενους), ευθύνης, ειδικών συνθηκών κ.ά. που προβλέπονταν σε κλαδικές συμβάσεις και έχουν ως εξής: αερολιμένα, ακτινοβολίας, αναρρίχησης, ανυψωτικών μηχανημάτων, αρθρωτών λεωφορείων, άφιξης - αναχώρησης πλοίου, σκυροδέματος, βιβλιοθήκης, βρεφονηπιακού σταθμού, στοάς, εποχικής απασχόλησης, εργοδηγού, εργοταξίου, εφημερίας, ζεύξεων - αποζεύξεων, θυρωρών, ισολογισμού, κλειστών χώρων, διανομής μικροδεμάτων, διδακτορικού, δικύκλου, ειδικό επίδομα (βαφεία - καθαριστήρια και κλινικές), ειδικότητας, ειδικών συνθηκών, εκτός έδρας - διανυκτέρευσης, ελλιμενισμού πλοίων, εμπορικού, εναέριων εργασιών, ενοικίου, εξομάλυνσης, τυποποίησης, επίβλεψης, επικίνδυνης εργασίας, μεταφοράς conteiners, μετακίνησης - εισιτηρίων, μηχανογράφησης, νοσοκομειακό, νυχτερινής εργασίας, ξένης γλώσσας, οδήγησης βαρέων οχημάτων, οθόνης H/Y, οικογενειακό (γάμου), οπλοφορίας, μεταφοράς χρημάτων, παραμεθόριων περιοχών, πίστας (για χειριστές μηχανημάτων σε βιομηχανίες), προϊσταμένου πωλήσεων, διευθύνοντος - διευθύνουσας, πρόσθετης απασχόλησης, ρυμουλκών, σκηνής (τεχνικοί θεάτρου), στολής (ξενοδοχεία), σχολικών μεταφορών, ταμειακών λαθών, τεχνικό, τεχνικού ασφαλείας, τηλεφωνικού κέντρου - τηλεφωνητή, τοκετού, τουριστικής εκπαίδευσης, τροφής, τροφοκατοικίας, υπεργοδηγού, υπευθυνότητας, ύπνου - διαμονής, υπό τη γη, ύψους (ηλεκτροτεχνίτες - οικοδόμοι), φορτοεκφόρτωσης οχημάτων, φύλακα, χρηματαποστολών (οδηγοί), χωρίς εισπράκτορα (KTEΛ).

Επίσης παροχές που δίνουν έμμεσα αυξήσεις εισοδήματος και παύουν να ισχύουν μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας είναι, ακόμη, οι ειδικές άδειες στη διάρκεια του χρόνου, παροχές σε είδος (βενζίνη, γάλα, είδη ένδυσης - υπόδησης), πρόσθετες αργίες, αποζημιώσεις κ.ά.

Οι εργαζόμενοι πλέον παύουν να έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας μονομερώς και μάλιστα αυτή η απόφαση θα ισχύσει αναδρομικά και για όσες προσφυγές έχουν κατατεθεί και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί διαιτητική απόφαση.

Αργυρώ Μαυρούλη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.