14 Μαρτίου 2012

13:57
Tρένο με προορισμό τα αστέρια σχεδιάζουν οι επιστήμονες. Θα είναι σε θέση να μεταφέρει εμπορεύματα, εξοπλισμό και επιβάτες. Θα εκτοξεύεται σε τροχιά μέσα από έναν αεροστεγή σωλήνα 130 χλμ., ο οποίος θα στηρίζεται σε αιωρούμενα μακριά υπεραγώγιμα καλώδια που θα σχηματίζουν ένα είδος πελώριων ραγών

Μπορεί η ιδέα να θυμίζει μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν ή ταινία επιστημονικής φαντασίας του Τζέιμς Κάμερον, ωστόσο, σε μόλις 15 έως 20 χρόνια από σήμερα θα μπορούμε να επιβιβαστούμε σε ένα τρένο με προορισμό τα αστέρια!

Το ταξίδι, που εδώ και δεκαετίες είναι προνόμιο συγκεκριμένων αστροναυτών και μόλις τα τελευταία χρόνια και εύπορων τουριστών του διαστήματος, θα μπορεί κανείς να το απολαύσει με το χαμηλότερο κόστος που υπόσχονται οι σχεδιαστές του «Startram». Πάντως οι σχεδιαστές του το θεωρούν ως το «επόμενο μεγάλο βήμα» του ανθρώπινου πολιτισμού που θα προσφέρει ένα «δίχτυ ασφαλείας» σε περίπτωση που η ζωή στον πλανήτη μας απειληθεί από πολέμους και καταστροφές.

Το «αστροτράμ» -όπως μεταφράζεται- θα είναι ένα τρένο το οποίο θα είναι σε θέση να μεταφέρει εμπορεύματα, εξοπλισμό και επιβάτες στο Διάστημα.

Θα εκτοξεύεται σε τροχιά από ειδικούς σταθμούς εγκατεστημένους σε απομακρυσμένες περιοχές, μέσα από έναν αεροστεγή σωλήνα 130 χιλιομέτρων, ο οποίος με τη σειρά του θα στηρίζεται σε αιωρούμενα μακριά υπεραγώγιμα καλώδια που θα σχηματίζουν ένα είδος πελώριων ραγών.

Κόστος 30-60 δισ. $

Η κατασκευή των πρώτης γενιάς «Startram» (για εμπορεύματα), τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε 10 με 15 χρόνια, θα στοιχίσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα δεύτερης γενιάς (για επιβάτες) σε 15 έως 20 χρόνια θα στοιχίσουν περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του σχεδίου, η τιμή του εισιτηρίου εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 5.000 δολαρίων, ενώ ο κίνδυνος ατυχήματος θα είναι ανάλογος αυτού των επιβατικών αεροπλάνων (1 προς μερικά εκατομμύρια πτήσεις).

Βασισμένο στην τεχνολογία των τρένων μαγνητικής ανύψωσης (Maglev) που χρησιμοποιούνται ευρέως, του Δρος Τζέιμς Πάουελ και άλλων επιστημόνων, το «Startram», το οποίο θα αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες αθόρυβα και θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, έχει κινήσει το ενδιαφέρον της NASA και ιδιωτών, αφού η δυνατότητα μεταφοράς 4 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως και εξοπλισμού 300.000 τόνων με κόστος 32 ευρώ ανά κιλό θα καταστήσει κερδοφόρα την κατασκευή του.

Ο Δρ Πάουελ επισημαίνει ότι η δημιουργία του επαναστατικού τρένου είναι τέτοιας σημασίας που θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας, καθώς η ανάπτυξή του από μία χώρα μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Άμυνα και για αστεροειδείς

Εκτός από την εμπορική και τουριστική του διάσταση, το «αστροτράμ» θα μπορεί να στείλει τον άνθρωπο σε άλλους πλανήτες ή ακόμα και σε αστεροειδείς που διαθέτουν ορυκτό πλούτο. Πάντως στην ιστοσελίδα του σχεδίου αναφέρεται ότι μία από τις σημαντικότερες εφαρμογές του θα είναι η άμυνα της Γης απέναντι σε μια πιθανή πρόσκρουση κομήτη ή αστεροειδούς, κάτι που απαιτεί εκτόξευση πολλών τόνων στο Διάστημα, που είναι αδύνατο με την υπάρχουσα τεχνολογία.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.