18 Μαρτίου 2012

22:27
Σε αποτυχία φαίνεται να καταλήγει το πιλοτικό πρόγραμμα διαχωρισμού της λεωφορειολωρίδας με πλαστικούς πασσάλους στην οδό Μητροπόλεως, που εφαρμόζεται εδώ και δέκα μήνες.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Οδηγοί, μεταφορείς, ταξιτζήδες και καταστηματάρχες αγνοούν το μέτρο, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το κυκλοφοριακό κομφούζιο στην κεντρική οδική αρτηρία της Θεσσαλονίκης. Η δημοτική αρχή, που επιμένει στην υλοποίηση του σχεδιασμού, τρέχει να αποκαταστήσει τις ζημιές στα πασσαλάκια που καταπατούν και καταστρέφουν τα διερχόμενα οχήματα, καθώς οι οδηγοί τους είναι αναγκασμένοι να κινούνται με ελιγμούς, μπαινοβγαίνοντας στη λεωφορειολωρίδα.

Η κυκλοφορία θυμίζει αγώνα στον οποίο νικητές είναι οι οδηγοί που θα διασχίσουν τον δρόμο χωρίς να γκρεμίσουν κανένα κολονάκι και χωρίς να εισέλθουν σε κανένα τμήμα του λεωφορειόδρομου.

Η οδός Μητροπόλεως διαθέτει σε μεγάλο τμήμα της τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, οι οποίες περιορίζονται σε δύο λωρίδες σε άλλα τμήματα αλλά και όπου νόμιμα επιτρέπεται η στάθμευση. Έτσι, απομένει ο λεωφορειόδρομος και μία υποτίθεται ελεύθερη λωρίδα για τα αυτοκίνητα. Ωστόσο, συνήθως κι αυτή η μοναδική ελεύθερη λωρίδα καταλαμβάνεται είτε από διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα είτε από φορτηγά που ξεφορτώνουν εμπορεύματα στα καταστήματα της οδού ή από ταξιτζήδες που επεκτείνουν αυθαιρέτως την πιάτσα της Αριστοτέλους προς την πλευρά της πλατείας Ελευθερίας.

Η αυτοψία της «ΜτΚ»

Ο δήμος Θεσσαλονίκης διαχώρισε τη λεωφορειολωρίδα με σκοπό αφενός την απρόσκοπτη κίνηση των αστικών λεωφορείων και την ταχύτερη μετάβαση των επιβατών, αφετέρου για να αποτρέψει το διπλοπαρκάρισμα επί της οδού.

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μέτρου διαχωρισμού είναι απογοητευτικά, όπως καταγράφηκαν κατά την περιδιάβαση της οδού στη διάρκεια του ρεπορτάζ της «ΜτΚ». Η καταγραφική διέλευση ξεκίνησε από το ύψος της οδού Βενιζέλου και κατέληξε στην Παύλου Μελά, δηλαδή περίπου σε όλο το μήκος του δρόμου, όπου έχουν τοποθετηθεί τα πλαστικά κολωνάκια, σε ώρα μη αιχμής, δηλαδή με τη μικρότερη κυκλοφορία αυτοκινήτων στην πόλη.

Λίγο μετά τη συμβολή της Βενιζέλου με τη Μητροπόλεως, στην αριστερή πλευρά του δρόμου σταθμεύουν αυτοκίνητα με ελεγχόμενη στάθμευση. Από την αρχή του οδοιπορικού φαίνεται ότι τα ταξί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη γενικότερη κατάσταση της οδού. Ένα ταξί κινείται μέσα στη λεωφορειολωρίδα σε ώρα μη αιχμής και ένα δίπλα του στην ελεύθερη λωρίδα.

Το μεγάλο πρόβλημα αρχίζει από το ύψος της οδού Κομνηνών, απ’ όπου ξεκινάει αυθαίρετα η πιάτσα των ταξί καταλαμβάνοντας την ελεύθερη λωρίδα κυκλοφορίας. Οι οδηγοί υποχρεώνονται να εισέλθουν στη λεωφορειολωρίδα για να κινηθούν, ενώ κολωνάκια δεν υπάρχουν. Λίγο πριν από την Αριστοτέλους και μέχρι το ύψος της πλατείας, τέσσερα στα έξι κολωνάκια είναι σπασμένα.

Μετά την πλατεία και μέχρι την Αγίας Σοφίας τα κολωνάκια είναι κατεστραμμένα. Μπροστά από τη Μητρόπολη και μέχρι τις οδούς Βογατσικού και Κούσκουρα η ίδια εικόνα. Στη συνέχεια της Μητροπόλεως μετά την Κούσκουρα υπάρχει χώρος για νόμιμη στάθμευση στα αριστερά του δρόμου, αλλά τα κολωνάκια καταστράφηκαν από τους ελιγμούς των οδηγών προς αποφυγή των διπλοπαρκαρισμένων.

Μετά τη Χρυσοστόμου Σμύρνης έχουν διπλοπαρκάρει σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και οι οδηγοί των αυτοκινήτων εισέρχονται στη λεωφορειολωρίδα. Το ερχόμενο λεωφορείο κόβει ταχύτητα για να μη συγκρουστεί κι ένας ταξιτζής βρίσκει ευκαιρία να κάνει σφήνα ανάμεσα στο αυτοκίνητο και το λεωφορείο. Η εικόνα είναι ενδεικτική και φανερώνει ποια είναι η κατάσταση τις ώρες αιχμής, όταν η Μητροπόλεως σφύζει από κίνηση.

«Είναι ζήτημα αστυνόμευσης και της γενικότερης νοοτροπίας που έχουν οι συμπολίτες μας να διπλοπαρκάρουν. Οι συνθήκες είναι απαράδεκτες, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να αστυνομεύσουμε το μέτρο όπως θέλουμε», παραδέχεται στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος αστικού σχεδιασμού, πολεοδομίας και δικτύων Ανδρέας Κουράκης. «Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και γνωρίζαμε ότι δεν θα γίνει αποδεκτό 100% από τους δημότες.

Γι’ αυτό πηγαίνουμε και αλλάζουμε συνέχεια τα κατεστραμμένα πασσαλάκια. Έχουμε όμως βεβαιωμένο ότι αυξήθηκε η κίνηση και η ταχύτητα των λεωφορείων στις λεωφορειολωρίδες και το μέτρο αυτό απέσπασε τη γενικότερη ευνοϊκή αντιμετώπιση από πάρα πολλούς συμπολίτες μας. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο αστυνόμευσης με μεγαλύτερη επάρκεια.

Υπάρχει άλλωστε γενικότερο πρόβλημα με την κυκλοφοριακή αναρχία που επικρατεί στην πόλη, το διπλοπαρκάρισμα, και ως δημοτική αρχή εξετάζουμε συνολικά το ζήτημα», υπογραμμίζει ο κ. Κουράκης.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.