9 Φεβρουαρίου 2012

01:03
Kλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ζητώντας απόσυρση πράξης νομοθετικού περιεχομένου αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού.

Το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ αποφάσισε καταλήψεις από αύριο Πέμπτη στους χώρους εργασίας του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ στις 10.30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή.

Η ΓΕΝΟΠ κάνει λόγο από την πλευρά της για «ξεπούλημα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)» και για κατάργηση «εν κρυπτώ και παραβύστω» της διάταξης του Νόμου 4001/2011, που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες, η οποία προέβλεπε την διατήρηση του άμεσου ή εμμέσου σου έλεγχου του Δημοσίου στην ΑΔΜΗΕ, όπως και το δικαίωμα του Δημοσίου να διορίζει τα μέλη της Διοίκησης της εταιρείας.

Για το λόγο αυτό οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ προχώρησαν σήμερα Τετάρτη σε κατάληψη του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Η κυβέρνηση συνολικά και ο συγκεκριμένος υπουργός δεν νομοθετούν κάτω από απειλές και καταλήψεις», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Παπακωνσταντίνου, καλώντας τη ΓΕΝΟΠ «να αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα στιγμές».

«Η διάταξη αυτή αφορά στη δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να πουλήσει μερίδιο στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού και εντάχθηκε στην ΠΝΠ μετά από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεδομένου ότι κρίθηκε πως προηγούμενη διατύπωση ήταν αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία», αναφέρει ο υπουργός ΠΕΚΑ και συνεχίζει: «Παρά το γεγονός ότι επανέλαβα την πρόθεση της Κυβέρνησης να διατηρήσει δημόσιο έλεγχο των δικτύων ηλεκτρισμού σε όποια διαδικασία αποκρατικοποίησης, η κατάληψη συνεχίζεται».

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και πρόκειται να κυρωθεί από τη Βουλή την Πέμπτη.

Πάντως το βράδυ κυβερνητικές πηγές απέκλεισαν το ενδεχόμενο απόσυρσης της διαταξης, τονίζοντας πως το αίτημα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προσκρούει στο συνολικό πακέτο διαπραγμάτευσης, με το οποίο θα προσέλθει ο αντιπρόεδρος και υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση του eurogroup.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ο νόμος που προέβλεπε διαφορετικές ρυθμίσεις, όταν έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί αποδείχθηκε ότι δεν περνούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το θέμα, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του, ρυθμίζεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Πηγή : naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.