23 Φεβρουαρίου 2012

08:55
ΣΤΟΥΣ όρους και τις προϋποθέσεις για την επιτυχία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αναφέρθηκαν οι ομιλητές της ανοιχτής συζήτησης με θέμα "Αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου" που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, οικονομολόγου Παναγή Βουρλούμη, ο οποίος σημείωσε: «Είμαι οπαδός της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και όσο γίνεται πιο γρήγορα. Οι στόχοι δεν πρέπει να είναι εισπρακτικοί, αλλά η απαλλαγή του εθνικού πλούτου από την κακοδιαχείριση του κράτους».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της EFG Eurobank Νίκος Καραμούζης πρότεινε τη δημιουργία εταιρίας Ειδικού Σκοπού, στην οποία θα εκχωρηθούν όλες οι μελλοντικές εισπράξεις, από διόδια, λιμάνια κ.λπ. και μέσω αυτών θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ προκειμένου τα κεφάλαια αυτά να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.

Πρόσθεσε ότι είναι μια εποχή που είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, γι'Α αυτό τον λόγο πρέπει να δεσμεύσεις τον αγοραστή με συγκεκριμένες ρήτρες στα μελλοντικά κέρδη.

Ο κ. Καραμούζης πρότεινε να εξεταστεί ο πιθανός ρόλος του ιδιωτικού τομέα στις συγκοινωνίες και η πώληση των ζημιογόνων επιχειρήσεων στους εργαζομένους με 1 ευρώ ή το κλείσιμο τους. Παράλληλα πρότεινε να δημιουργηθούν εταιρίες διαχείρισης ακινήτων και να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Δράσης» Στ. Μάνο, για να είναι βιώσιμο το χρέος, θα πρέπει να πέσει κάτω από 100%, στο 90%, ενώ σε ό,τι αφορά το κομμάτι των απολύσεων σημείωσε ότι απαιτούνται 400.000 απολύσεις, εκ των οποίων 100.000 φέτος.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας Κώστας Μητρόπουλος χαρακτήρισε πολύ δύσκολο το εγχείρημα των αποκρατικοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται από 12-20 μήνες για μια τυπική διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.