22 Φεβρουαρίου 2012

09:29
Της Φανής Σοβιτσλή

Τέλος στις δωρεάν μετακινήσεις για τα άτομα με αναπηρίες και τους απόρους -συμβεβλημένους με την Πρόνοια- βάζει από την 1η Μαρτίου ο ΟΑΣΘ.

Ο οργανισμός, που εμφανίζει κερδοφορία και προικοδοτείται κάθε χρόνο με γενναία κρατική επιχορήγηση -μόνο για το 2011 υπέγραψε σύμβαση ύψους 3 εκατ. ευρώ-, προειδοποιεί ότι δεν θα κάνει δεκτά τα πάσο των αναπήρων από τον επόμενο μήνα, αν το υπουργείο Υγείας δεν εξοφλήσει το ποσό της επιδότησης για το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Εν ολίγοις, η διοίκηση του ΟΑΣΘ, η οποία δηλώνει ότι χαριστικά επέτρεψε σε 19.000 δικαιούχους να κάνουν χρήση του πάσο αναπήρων για τη μετακίνησή τους με τα αστικά λεωφορεία τους δύο πρώτους μήνες του 2012, αναμένει την υπογραφή της νέας σύμβασης, καθώς και την αποπληρωμή του χρέους, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, από τη σύμβαση του προηγούμενου έτους. «Αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα η σύμβαση για το 2012, ενώ έχουμε να λάβουμε το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υγείας για το δεύτερο εξάμηνο του 2011», τόνισε ο πρόεδρος του δ.σ. του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης.

Ανέφερε μάλιστα ότι το δ.σ. παρείχε χαριστικά τη δυνατότητα στους 19.000 δικαιούχους πάσο της Πρόνοιας να μετακινούνται δωρεάν αυτούς τους δύο μήνες (Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2012), καθώς, όπως είπε, εκκρεμεί η υπογραφή της νέας σύμβασης. «Ο οργανισμός για αυτό το διάστημα δεν εισπράττει τίποτα από όσους κάνουν χρήση των πάσο», σημείωσε ο κ. Στεφανίδης και προειδοποίησε πως, αν δεν υπογραφεί η σύμβαση μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, τότε οι δικαιούχοι πάσο θα κόβουν εισιτήριο. Αν δεν το πράττουν, θα τους επιβάλλεται το πρόστιμο που προβλέπεται.

Δέσμευση από υφυπουργό Μ. Μπόλαρη

Η διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, με δεδομένου ότι φτάνει και ο Φεβρουάριος στο τέλος του, επικοινώνησε με τον υφυπουργό Υγείας Μπάρκο Μπόλαρη, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα εξοφληθεί άμεσα ο οργανισμός και ταυτόχρονα θα υπογραφεί νέα σύμβαση. «Ο υφυπουργός ανέλαβε αυτή τη δέσμευση και περιμένουμε να την τηρήσει. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες μέρες και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε με τα πάσο», υπογράμμισε ο κ. Στεφανίδης. Όπως είπε, ο υφυπουργός τους ενημέρωσε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην επικαιροποίηση των δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων.

Σημειώνεται ότι 19.000 δικαιούχοι στη Θεσσαλονίκη κάνουν χρήση του πάσο και στην υπεραστική συγκοινωνία, πληρώνοντας μειωμένο εισιτήριο στο ΚΤΕΛ κατά 50%. Ωστόσο δεν αναμένεται να ανακύψει πρόβλημα, καθώς το υπουργείο Υγείας έχει τακτοποιήσει την οφειλή του προς το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, ύψους 100.000 ευρώ. «Δεν έχουμε εκκρεμότητες, οι μετακινήσεις αυτών των ανθρώπων θα γίνονται κανονικά», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μαργαριτόπουλος. Σημείωσε ωστόσο ότι η ομοσπονδία αναμένει την υπογραφή της σύμβασης για το 2012 με το αρμόδιο υπουργείο.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι η απογραφή των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων που ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 16 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό κ. Μπόλαρη, έως σήμερα έχουν απογραφεί 85.000 δικαιούχοι, ενώ υπήρξε, όπως είπε, έλλειψη συντονισμού σε ορισμένους δήμους της χώρας, όπου έχουν παρουσιαστεί προβλήματα. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «δεν θα μείνει κανείς χωρίς να απογραφεί» και σημείωσε ότι «κανείς που δικαιούται το προνοιακό επίδομα δεν θα το στερηθεί».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.