23 Φεβρουαρίου 2012

08:45
ΤΗ δυνατότητα περικοπής των μισθών στον ιδιωτικό τομέα που διαμορφώνονται σύμφωνα με κλαδικές συμβάσεις, των οποίων η μετενέργεια έχει παρέλθει (6 μήνες), αναμένεται να δώσει στους εργοδότες τις προσεχείς ημέρες διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με το μνημόνιο, θα διατηρούνται μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός, οι ωριμάσεις (πολυετίες), το επίδομα τέκνων, επικινδυνότητας και σπουδών.

Δηλαδή για την πλειονότητα των εργαζομένων από την 1η Μαρτίου (αν και ο νόμος ισχύει από 14 Φεβρουαρίου) θα κοπεί το επίδομα γάμου, 10% επί του μισθού, αλλά και οποιοδήποτε άλλο επίδομα, όπως θέσης κ.τ.λ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης υποστηρίζει ότι το ζήτημα χρήζει διευκρινίσεων, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο αφού προβλέπεται ρητά στο μνημόνιο. Ακόμη διευκρινιστικές εγκύκλιοι πέρα από τη μετενέργεια θα εκδοθούν για τον ΟΜΕΔ, αλλά και για τις μειώσεις στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Όσον αφορά τις διατάξεις για τις μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων, αναμένεται να ψηφιστούν έως την ερχόμενη Τρίτη από την Ολομέλεια της Βουλής.

Οι μειώσεις των κύριων συντάξεων είναι κατά 12% για το τμήμα της σύνταξης που είναι πάνω από 1.300 ευρώ και στις επικουρικές συντάξεις, κλιμακωτές, κατά 10% για το τμήμα της σύνταξης από τα 200 έως τα 250 ευρώ, 15% για συντάξεις από 250 έως 300 ευρώ και κατά 20% για τις συντάξεις άνω των 300 ευρώ επίσης για όλο το ποσό.

Ο κ. Κουτρουμάνης εκτιμά ότι αν είχε υιοθετηθεί το αρχικό σχέδιο του υπουργείου για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, δεν θα χρειαζόταν να γίνουν αυτή τη στιγμή και μειώσεις κύριων συντάξεων, για την εξοικονόμηση των πόρων που απαιτούσε η τρόικα. Οι «κόκκινες γραμμές», που ετέθησαν στη διαπραγμάτευση, οδήγησαν σε μετατόπιση του προβλήματος, όπως εκτιμά ο υπουργός.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των παροχών που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πρόκειται για 20 παροχές, που αφορούν επιδόματα, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά όρια, τα οποία υπολογίζονται με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο κ. Κουτρουμάνης εκτιμά ότι αν είχαν υιοθετηθεί οι αρχικές απαιτήσεις της τρόικας, με τις περικοπές δώρων και τις άλλες παρεμβάσεις, τότε θα είχαμε οδηγηθεί σε μείωση 40% των μισθών, ενώ αν δεν υπήρχε η συμφωνία σήμερα δεν θα μιλούσαμε για κατώτατο μισθό.

ΟΕΚ-ΟΕΕ

Όσον αφορά τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι έχουν καταργηθεί, ωστόσο εξετάζεται η διάδοχη κατάσταση. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, οι παροχές (κοινωνικός τουρισμός, επίδομα ενοικίου, επίδομα επιτοκίου, βρεφονηπιακοί σταθμοί) θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, καθώς αναμένεται να καταργηθεί μόνο η εισφορά 1,1% των εργοδοτών κι όχι το 1,35% των εργαζομένων. Σχετικά με τους εργαζόμενους των δύο οργανισμών, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε θα γίνουν περικοπές, ωστόσο η πλειοψηφία θα μεταταχθεί σε άλλες υπηρεσίες.Αργυρώ Μαυρούλη


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.