Μπορεί να κόβονται μισθοί και συντάξεις, αλλά χρήματα για συμβούλους μάς περισσεύουν.
Την πόρτα σε εταιρίες συμβούλων για νέες μπίζνες στην Ελλάδα ανοίγει η κυβέρνηση, με τη νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος που απηύθυνε στους χρηματοοικονομικούς οίκους για την πώληση της ΑΤΕbank, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Χθες, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έβγαλε στον αέρα την προκήρυξη με την οποία καλεί όσους θέλουν να συμμετάσχουν ως σύμβουλοι για την αξιοποίηση του ποσοστού που ελέγχει το Δημόσιο στις τρεις τράπεζες -παράλληλα με τη διαδικασία επανακεφαλαιοποίησης- να υποβάλουν αίτηση ενδιαφέροντος έως τις 30 Ιανουαρίου.
Ο επενδυτικός οίκος που θα προσληφθεί θα πρέπει εντός δύο μηνών να υποβάλει μελέτη για την καλύτερη αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου. Για τη δουλειά ο σύμβουλος θα λάβει το ποσό των 180.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.
Στην ουσία η κυβέρνηση έρχεται να δώσει νέα λεφτά για μία δουλειά για την οποία έχει ήδη οριστεί χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Πρόκειται για τη Lazard, τον πανίσχυρο χρηματοοικονομικό γίγαντα, με πολλά συμβόλαια εργασιών στην Ελλάδα.
Η Lazard, εκτός του συμβουλευτικού ρόλου που ασκεί ήδη στο θέμα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους, του PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων), έχει αναλάβει ακόμη τον διαχωρισμό του εμπορικού κλάδου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Με ανάλογο ρόλο συμμετέχει επίσης στις ιδιωτικοποιήσεις για την πώληση του 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του 89,9% της ΑΤΕbank, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση από τον Αύγουστο του 2010.
Η είσοδος όμως νέου συμβούλου στα χωράφια της Lazard είναι κάτι το οποίο προκαλεί πληθώρα νέων ερωτημάτων σχετικά με το κατά πόσο το ελληνικό Δημόσιο έχει λεφτά να πληρώνει χρυσά συμβόλαια σε εταιρίες συμβούλων, τη στιγμή που η κυβέρνηση κόβει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ακόμη και από πολίτες που έπαιρναν 350 ευρώ σύνταξη.
Την ίδια στιγμή η κίνηση για την πρόσληψη συμβούλου στις τράπεζες έρχεται σε αντίθεση με όσα είπε προχθές ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Κώστας Μητρόπουλος, ο οποίος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το London Business School, είπε μεταξύ άλλων ότι οι αγορές είναι κλειστές για την Ελλάδα. Δηλαδή ο στόχος για έσοδα πέντε δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις το 2012 είναι ακόμη υπό αμφισβήτηση.
Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή
20 Ιανουαρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...
- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.