20 Ιανουαρίου 2012

14:15
Ρεπορτάζ-Φωτό: Παρασκευή Παππά

Πολύ συχνά ανάβουν φωτιά νταλίκες μέσα στις σήραγγες της Εγνατίας!

Ειδικά στο τμήμα Ηγουμενίτσα-Ιωάννινα τα περιστατικά είναι επαναλαμβανόμενα. Μόλις πριν μερικές ώρες νταλίκα τυλίχτηκε στις φλόγες, στη σήραγγα Δωδώνης.

Ο οδηγός της, με τη βοήθεια των περαστικών, έσβησε τη φωτιά, πριν προλάβει να πάρει μεγάλες διαστάσεις! Ωστόσο έσπευσαν έγκαιρα επί τόπου η αστυνομία, η πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ και συνεργείο της Εγνατίας,

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές από τις νταλίκες που καίγονται μέσα στις σήραγγες. Μόνο υλικές ζημιές έχουν σημειωθεί. Ωστόσο το κακό δεν αργεί να έρθει. Επιπλέον, όπως μας ανέφεραν οδηγοί, κάθε φορά που καίγεται νταλίκα μέσα στη σήραγγα, δημιουργείται μεγάλη καθυστέρηση στην κυκλοφορία, καθώς το σημείο αποκλείεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπάρχει, όμως, ένα ερώτημα. Τι φταίει και πιάνουν φωτιά οι νταλίκες μέσα στις σήραγγες της Εγνατίας; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στις σήραγγες είναι ιδιαίτερες οι συνθήκες και δεν έχουν τηρηθεί οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές στα συστήματα εγκάρσιου αερισμού.

Πάντως ευθύνη φέρνουν και οι οδηγοί των φορτηγών, αφού μπαίνουν με μεγάλη ταχύτητα μέσα στις σήραγγες, αναγκάζονται, εκ των πραγμάτων, να φρενάρουν απότομα, ο μηχανισμός θερμαίνεται και η φωτιά δεν είναι δύσκολο να εκδηλωθεί.

Να σημειωθεί ότι ο θερμός καπνός σε περίπτωση φωτιάς μέσα στη σήραγγα απλώνεται με μεγάλη ταχύτητα σαν στρώμα πάχους μερικών μέτρων κατά μήκος της σήραγγας κατά τη μια ή και τις δύο διευθύνσεις από το σημείο της φωτιάς.

Πάνω από τη ζώνη κυκλοφορίας μπορεί να διατηρηθεί ένα στρώμα καθαρού αέρα ύψους 2m για 5 έως 10 λεπτά από την έναρξη της φωτιάς.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.