31 Ιανουαρίου 2012

08:31

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Το πρόβλημα δεν είναι αν θα μπει ή δεν θα μπει επίτροπος για να ελέγχει την ανικανότητα του δημοσίου στην διαχείριση του ελλείμματος, το πρόβλημα είναι ότι έχουν αρχίσει και πάλι οι "εθνικοπατριωτικές" κραυγές χωρίς να προτείνουν λύσεις. Την ώρα που η ύφεση βαθαίνει και πάλι αντί να συζητάμε πώς θα σωθούμε έχουμε αναγάγει λάθος προτεραιότητες σε απόλυτα κριτήρια με κόκκινες γραμμές.

Έτσι για μια ακόμα φορά οι πολιτικοί θα ξεφτιλίσουν την κοινωνία και στην συνέχεια θα την παραδώσουν στο νεοφιλελεύθερη συνταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε λοιπόν η κοινωνία θα καταλάβει και θα προσαρμοσθεί και οι πολιτικοί θα λάβουν ουσιαστικές αποφάσεις, που θα σημάνουν θυσίες αλλά και τομές που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη είτε η πλειοψηφία θα οδηγήσει με βαρύ τίμημα σε άλλους δρόμους.

Το γεγονός ότι τα ποσοστά της Αριστεράς πλησιάζουν το 40% κατά ορισμένες δημοσκοπήσεις και αθροιστικά είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ενα μεγάλο τμήμα αισθάνεται ότι πρέπει να αντιδράσει, αισθάνεται ότι εξαπατήθηκε και βλέπει μπροστά του ένα Γολγοθά.

Ο δρόμος μέσα στην Ευρωζώνη είναι ο ασφαλέστερος και ίσως ο λιγότερο επώδυνος, όμως θα έχει και άλλες απώλειες και σημαντικές για το σημερινό πολιτικό σκηνικό, όπως συμβαίνει ήδη με το ΛΑΟΣ. Εναλλακτική λύση θα μπορούσε να υπάρξει, όμως απαιτεί άντερα, τεχνογνωσία και τόλμη, που οι σημερινοί πολιτικοί δεν έχουν.

Η ευθύνη της Αριστεράς είναι μεγάλη. Εχει τα μεγαλύτερα νούμερα από την δεκαετία του ΄60 και ιστορικά συντρίβει το ΠΑΣΟΚ, που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην χρεoκοπία της χώρας. Το τι θα κάνουν οι ηγέτες της είναι πια δικό τους θέμα. Η ελληνική κοινωνία και οικονομία συγκεντρώνει πια όλες τις προϋποθέσεις να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο πεδίο σύγκρουσης Νεομαρξισμού και καθαρής δεξιόστροφης τάσης δίνοντας ίσως και ένα αυθεντικό χαρακτήρα για την δομή των σύγχρονων μεταμοντέρνων (χρεοκοπημένων) κοινωνιών.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.