25 Ιανουαρίου 2012

10:02
Του Δημήτρη Δελεβέγκου

«Δεν υπάρχει συρμός για Πειραιά μέχρι νεωτέρας».
Μέσω του… χειρόγραφου αυτού σημειώματος (φωτογραφία του οποίου έχει ευρέως αναπαραχθεί στο διαδίκτυο) όσοι βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο σταθμό του Προαστιακού «Άνω Λιόσια» καλούνταν να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια μετακίνησης με το -κάποτε πολλά υποσχόμενο- μέσο σταθερής τροχιάς.

Κάπως έτσι λειτουργεί ο προαστιακός εν έτη 2012, με τις μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια, την απουσία τηλεδιοίκησης και τους εκτροχιασμούς να συνθέτουν το σκηνικό της απαξίωσης ενός μέσου μεταφοράς που θα μπορούσε να αποτελέσει το συνώνυμο της ανάπτυξης.

Επεκτάσεις σε μακέτα

Εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια μόνο για την εκπόνηση μελετών για επεκτάσεις του δικτύου που παραμένουν μέχρι σήμερα «στα χαρτιά». Αλήστου μνήμης είναι οι εξαγγελίες του Μιχάλη Λιάπη που το 2007, ως υπουργός Μεταφορών, ανακοίνωνε την επέκταση του προαστιακού από το Κορωπί μέχρι το λιμάνι του Λαυρίου.

Μάλιστα το Δημόσιο έχει ξοδέψει πακτωλό χρημάτων για τις μελέτες του συγκεκριμένου έργου-«φαντάσματος» το οποίο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου 2006-2013. Άγνωστο παραμένει τι έχουν απογίνει τα συγκεκριμένα κονδύλια.

Το συνολικό δίκτυο του προαστιακού είχε προγραμματιστεί αρχικά να ολοκληρωθεί το...2010, «πήρε παράταση» για το 2014 και πλέον το… ζητούμενο είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του προαστιακού στο υφιστάμενο τμήμα του!

Εξάλλου, ο μερικός εκτροχιασμός του περασμένου Σαββάτου -ο τρίτος τους τελευταίους μήνες- καταδεικνύει για μία ακόμη φορά το μέγεθος του προβλήματος: Επιστρατεύονται σταθμάρχες, όπως στη δεκαετία του 1960, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σιδηροδρόμων, με την τηλεδιοίκηση και τη φωτοσήμανση να βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

Ένα ακόμη έργο-σηματωρός που σχεδιαζόταν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 201 είναι η δημιουργία ενός νέου σταθμού στο Ξυλόκαστρο. Για το έργο, προϋπολογισμού της τάξης των 480 εκατ. ευρώ, δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, ενώ η συγχρηματοδότηση από το Β’ Ταμείο Συνοχής δεν είναι εξασφαλισμένη. Και αυτό επειδή η ημερομηνία επιλεξιμότητας των έργων του συγκεκριμένου τμήματος του σιδηροδρομικού δικτύου έχει λήξει από τις 31/12/2010, όπως είχε αναφερθεί πρόσφατα σε σχετική συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Έτσι, με τη σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας-Πάτρας να παραμένει ανύπαρκτη, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ «διαφημίζει» τα δρομολόγια «εξπρές» μέσω... λεωφορείων από το Κιάτο προς την Πάτρα.

Αλλά και το έργο της μετατροπής σε μητροπολιτικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αττικής του σταθμού Λαρίσης παραμένει «φάντασμα», παραμένοντας εγκλωβισμένο στην γραφειοκρατία και τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Και όλα αυτά όταν από τον περασμένο Φεβρουάριο η τιμή των εισιτηρίων στον Προαστιακό έχει αυξηθεί έως και 50%, με το εισιτήριο μετ’ επιστροφής της διαδρομής Κόρινθος – Πειραιάς – Κόρινθος να στοιχίζει σήμερα 14 από 10 ευρώ στο παρελθόν.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.