18 Ιανουαρίου 2012

09:12
Με τι ατζέντα προσέρχονται στο διάλογο η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς. «Ανοιχτό» παραμένει το μισθολογικό, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση.


Πρεμιέρα του κοινωνικού διαλόγου την Τετάρτη με τη ΓΣΕΕ να προσέρχεται στις 11:30 το πρωί στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, προκειμένου να συζητήσει με τις διοικήσεις του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ για τα ζητήματα που θέτει η τρόικα όσον αφορά το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος εργασίας και με ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερούς κυβερνητικής νομοθετικής παρέμβασης εάν δεν βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Η ΓΣΕΕ διαμηνύει πως δεν θα δεχθεί παρέμβαση σε ζητήματα που ρυθμίζονται μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως είναι τα δώρα και το επίδομα αδείας, οι ωριμάνσεις και ο κατώτατος μισθός, βάζοντας στο τραπέζι μόνο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους -με αντισταθμιστικά όμως μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του έχει αναφέρει πως δεν αποτελεί λύση η παρέμβαση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αλλά πληροφορίες που διαρρέουν δείχνουν πως δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εάν δεν υπάρξει κάποιας μορφής σύγκλιση.

Από την πλευρά τους, οι εργοδοτικές οργανώσεις προσέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου έχοντας αποφασίσει τη διασφάλιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τη διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού αλλά και του κατώτατου μισθού και ζητώντας το πάγωμα των αυξήσεων για μια διετία ή τριετία των αυξήσεων που προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις μέσω της εφαρμογής των επιδομάτων και των ωριμάνσεων.

Ακόμη οι εργοδοτικές οργανώσεις στο ενδεχόμενο επιμονής της τρόικας για περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, προτείνουν το «κούρεμα» των δώρων και του επιδόματος αδείας για τους υψηλόμισθους, θέτοντας πλαφόν (οι οποίοι θα λαμβάνουν ως «δώρα» τα ποσά που αντιστοιχούν στον βασικό μισθό του πρώτου μισθολογικού κλιμακίου της κλαδικής ή της ομοιοεπαγγελματικής σύμβασης εργασίας), προκειμένου να μειωθεί το κόστος εργασίας.

Αυτό που πραγματικά θα επιδιωχθεί είναι η διατήρηση των μισθών στα σημερινά επίπεδα για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, κάτι που δεν θίγει τις κόκκινες γραμμές της ΓΣΕΕ που είναι η ΕΓΣΣΕ και εξυπηρετεί την τρόικα και την κυβέρνηση. Άλλωστε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει δηλώσει ότι το «πάγωμα» θα ήταν καλή λύση απέναντι σε όσα ζητά επιτακτικά η τρόικα, καθώς αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη συμπίεση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ με βίαιο τρόπο, κάτι που έως τώρα δεν έχει επιτευχθεί με τις ευέλικτες.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.