17 Ιανουαρίου 2012

08:18
Ενώ ο δρόμος είχε προχωρήσει, με βάση τα όσα προέβλεπαν οι μελέτες, κατέρρευσαν τα πρανή με πιο σοβαρή την κατολίσθηση στο όρυγμα Β-14, που έχει μέτωπο πάνω από 100 μέτρα! Επιτροπή του υπουργείου επειγόντως στην Κρήτη

Του Κώστα ΜπογδανίδηΣτον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το έργο του νέου δρόμου Ηράκλειο- Μεσαρά! Ενώ ο δρόμος από Αγία Βαρβάρα- Απομαρμά είχε προχωρήσει, με βάση τα όσα προέβλεπαν οι μελέτες, κατέρρευσαν τα πρανή με πιο σοβαρή την κατολίσθηση (δεύτερη μέσα σε λίγο διάστημα!) στο όρυγμα Β-14, που έχει μέτωπο πάνω από 100 μέτρα -εκεί ο δρόμος ...σηκώθηκε -και συνεχώς μεγαλώνει! Στο υπουργείο σήμανε συναγερμός που στέλνει επειγόντως στην Κρήτη επιτροπή από υψηλόβαθμα στελέχη από διάφορες υπηρεσίες για να ελέγξουν τι συνέβη!

Οι κατολισθήσεις των πρανών είναι πλέον τόσο σοβαρές- στα δύο ορύγματα είναι οι πιο μεγάλες- που όχι μόνο προκάλεσαν τη διακοπή των εργασιών, αλλά θέτουν και σε κίνδυνο το έργο που ενώ σύμφωνα με το σχέδιο θα παραδιδόταν σε κυκλοφορία τέλος του 2012, τώρα θα χρειαστεί και τεράστιο κόστος και χρόνο για να λυθεί. Και πρόκειται για ένα έργο με συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατομμυρίων ευρώ, με προσμονή δεκαετιών κυρίως από την πλευρά της Μεσαράς...

Ειδικά στο όρυγμα Β-14, που είναι αμέσως μετά την αγία Βαρβάρα και πριν τον Απομαρμά, δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε κατολίσθηση και γι'αυτό είχαν αναγκαστεί να αλλάξουν τις μελέτες! Αλλά κι όταν αυτό έγινε με τη νέα μελέτη είχαμε ξανά το ίδιο φαινόμενο που τώρα συνεχώς οξύνεται!

Κι έρχεται σε μια στιγμή που ο δρόμος είχε γίνει, τα πρανή είχαν γίνει 1 προς 1
, ενώ η αρχική μελέτη προέβλεπε 3 προς 1!

«Δυστυχώς έχουμε ένα μεγάλο θέμα στο τμήμα του δρόμου Αγία Βαρβάρα- Απομαρμά που ξέραμε εξαρχής ότι ήταν δύσκολο τεχνικά λόγω των νερών και των σαθρών εδαφών. Είχαμε τις κατολισθήσεις για τις οποίες πρέπει να βρούμε τα αίτια, να δούμε τι θα γίνει με τις μελέτες που εφαρμόστηκαν» τόνισε ο προϊστάμενος της ΕΔΥΕ ΒΟΑΚ κ.Γιώργος Αγαπάκης. Ο οποίος και αναγνωρίζει ότι θα χρειαστεί και χρόνος για να βρεθεί η βέλτιστη τεχνικά λύση αλλά και σοβαρό θα είναι το κόστος.

'Το πρόβλημα θα λυθεί τεχνικά. Αυτό θα ψάξει και η επιτροπή , θα δούμε την καλύτερη λύση η οποία φυσικά θα πάρει χρόνο και θα χρειαστούν επιπλέον δαπάνες' τονίζει ο κ.Αγαπάκης. Ο οποίος προσθέτει ότι 'έχει μεγάλο μέτωπο η συγκεκριμένη κατολίσθηση, αλλά πιο πολύ μας ανησυχεί το βάθος της. Και πρέπει να δούμε τα αίτια'!

Οι τεχνικοί παραδέχονται ότι το έργο δεν ήταν απολύτως ώριμο να ξεκινήσει, οι μελέτες χρειάστηκαν...νέες μελέτες και τώρα ακόμη συνεχώς γίνονται μελέτες για να προχωρήσει!

Ενώ το δεύτερο κομμάτι από Απομαρμά- Καστέλι έχει προχωρήσει ικανοποιητικά (απομένει η άδεια από την αρχαιολογία για την ρωμαϊκή έπαυλι για να γίνει η ασφαλτόστρωση), το πρώτο τμήμα έχει πολλά προβλήματα. Τα ήξεραν όλοι, αλλά δεν περίμεναν ίσως ότι θα έβγαιναν σε τόση ένταση.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.