19 Δεκεμβρίου 2011

11:14


Την αναδρομική εφαρμογή της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας των δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του υπουργείου Οικονομικών.

Με τη διάταξη επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με όσους εργαζομένους είχαν προϋπηρεσία και σε άλλους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα και η οποία πρέπει να συνυπολογιστεί προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία.

Σύμφωνα με τα Νέα, κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει ρύθμιση για αναδρομική εφαρμογή του μέτρου, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στη βεβαίωση της ακριβούς προϋπηρεσίας από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Έτσι, ορίζεται πως εάν κάποιοι υπάλληλοι δεν τεθούν σε εφεδρεία από την 1η Ιανουαρίου 2012 αλλά στη συνέχεια διαπιστωθεί πως έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής -δηλαδή τα απαιτούμενα χρόνια προϋπηρεσίας- τότε το μέτρο θα ισχύσει και γι' αυτούς.

Θα ισχύσει μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012, γεγονός που στην πράξη συνεπάγεται πως για όσους μήνες του επόμενου έτους έχουν καταβληθεί κανονικά οι αποδοχές τους, θα υπάρξει αναδρομική περικοπή με δεδομένο πως όσοι υπάγονται στην εφεδρεία λαμβάνουν μόνον το 60% των βασικών αποδοχών.

Με άλλη διάταξη καθίσταται σαφές πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου οφείλουν να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις για τυχόν προϋπηρεσία σε άλλον φορέα.

Παράλληλα, ορίζεται πως σε περίπτωση μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων που αποχωρούν λόγω εφεδρείας και διαθέτουν διαδοχική ασφάλιση, η καταβολή της σύνταξης από τον άλλο φορέα θα γίνεται ταυτόχρονα με αυτή του Δημοσίου και θα είναι πλήρης.

Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν θα λαμβάνονται υπόψη τυχόν διαφορετικά όρια ηλικίας που μπορεί να προβλέπει ο άλλος ασφαλιστικός φορέας και δεν επέτρεπαν την καταβολή σύνταξης αμέσως.

Newsroom ΔΟΛ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.