10 Δεκεμβρίου 2011

10:19


Νέα «τρύπα» στον προϋπολογισμό, αξίας 500 εκατ. ευρώ περίπου, κινδυνεύουν να προκαλέσουν... ξεχασμένα έργα του ΚΠΣ και του Ταμείου Συνοχής.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, η κυβέρνηση καλείται να διαθέσει 260 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσει ημιτελή έργα που έγιναν την περίοδο 2000-2006 ώστε να κλείσει το ΚΠΣ, διαφορετικά θα πρέπει να επιστραφεί στην Ε.Ε. το σύνολο των κονδυλίων που δόθηκαν για τα συγκεκριμένα έργα, άγνωστου μέχρι στιγμής ποσού.

Επιπλέον πρέπει να καλύψει σημαντική δαπάνη για ημιτελή έργα του Ταμείου Συνοχής της ίδιας περιόδου (ΧΥΤΑ, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και μεταφορών), αλλά και την απαιτούμενη εθνική συμμετοχή, για μη επιλέξιμες δαπάνες (π.χ. απαλλοτριώσεις) των μεγάλων έργων που τώρα τρέχουν.

Πρόκειται για μία από τις εστίες κινδύνου στα έργα που χρηματοδοτεί η Ε.Ε., την οποία θα κληθεί να αποσοβήσει ο αρμόδιος επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιοχάνες Χαν, που κατεβαίνει την Τρίτη στην Αθήνα, παράλληλα με την επίσκεψη του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ (ο οποίος όμως, πέρα από το ΕΣΠΑ, θα ασχοληθεί και με τη συνολική παροχή τεχνικής βοήθειας επί των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων).

Η ατζέντα του Χαν

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, ο κ. Χαν έχει βασικό θέμα της ατζέντας του τα έργα περιβάλλοντος και ενέργειας. Θεωρεί πρώτιστης σημασίας την επίλυση των καθυστερήσεων στα έργα διαχείρισης των αποβλήτων, αλλά και την ενεργοποίηση και στήριξη του προγράμματος Helios.

Επίσης θα τσεκάρει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της κυβέρνησης για το ΕΣΠΑ. Πρέπει έως το τέλος του 2011 να λύσει το ζήτημα με τις διαδικασίες ανάθεσης έργων και τις απαλλοτριώσεις, να καταστήσει πλήρως λειτουργικό το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των διαδικασιών για την έγκριση των προτάσεων έργων και υλοποίησης των δημόσιων έργων και να πιστοποιήσει τη διαχειριστική ικανότητα όλων των διαχειριστικών αρχών και ενδιάμεσων φορέων των επιχειρησιακών προγραμμάτων με το πρότυπο ISO 9001:2008.

Η κατάσταση των έργων του ΕΣΠΑ και η προσπάθεια επιτάχυνσης της απορρόφησης για να φτάσει στα 3,5 δισ. ευρώ φέτος θα συζητηθεί παρουσία του κ. Χαν και άλλων στελεχών της Κομισιόν στην 3η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων των επιτροπών παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, την προσεχή Τετάρτη.

Θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο των προγραμμάτων και θα παρουσιαστούν οι δράσεις που ζητήθηκαν από την τρόικα για τη νέα νομοθεσία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις και το φλέγον ζήτημα των αστικών αποβλήτων. Επίσης, θα παρουσιαστεί η πρόταση αναθεώρησης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αλλά και η πολιτική συνοχής για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, στην οποία ελλοχεύει ο κίνδυνος λόγω... ανάπτυξης να βγει μεγάλο μέρος της Ελλάδας εκτός ΕΣΠΑ.

Ο επίτροπος έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τους υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ιωάννη Μαγκριώτη και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ θα επισκεφθεί έργα που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε., όπως τον ενοποιημένο αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και την Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia».

Στις ίδιες υπουργικές συναντήσεις θα παραστεί και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Ε.Ε. για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος θα παρακολουθήσει και τη διάσκεψη για το ΕΣΠΑ. Θα έχει επίσης κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Σταύρο Δήμα, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη και Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.