29 Δεκεμβρίου 2011

11:13
Στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αναμένεται να ενταχθούν το Φεβρουάριο άλλα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για τα ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων), ΤΑΥΤΕΚΩ , ΕΤΑΜ - ΜΜΕ και τον Οίκο Ναύτου.

Οι γιατροί θα κάνουν χρήση του συνταγολογίου του ΙΚΑ, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με τους οργανισμούς που απαρτίζουν τον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ), προκειμένου να ελέγχεται η κατανάλωση φαρμάκων.

Σύμφωνα με τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Ανδρ.Λοβέρδο και Γ.Κουτρουμάνη, παρότι το 2010 και το 2011 μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων κατά 1,65 δισ. ευρώ, εν τούτοις στο ΕΤΑΑ, στο ΤΑΥΤΕΚΩ, στο ΕΤΑΜ - ΜΜΕ και στον Οίκο Ναύτου αυξήθηκε κατά 170 εκατ.ευρώ. Μόνο το ΤΑΥΤΕΚΩ παρουσίασε αύξηση 10%. Στόχος είναι να υπάρξει περαιτέρω μείωση της δαπάνης το 2012 κατά 1 δισ. ευρώ.

«Πρέπει όλοι να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ. Θα είναι μια διαδικασία διαβούλευσης και συγκρούσεων, αλλά το συνταγολόγιο του ΙΚΑ πρέπει να επεκταθεί και στα άλλα ταμεία προκειμένου να ελέγχεται η δαπάνη» τόνισε ο κ.Λοβέρδος. Ο κ.Κουτρουμάνης, με τη σειρά του, διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό θα ισχύσει μόνο για τα ταμεία που είναι ΝΠΔΔ. «Τα αυτοδιαχειριζόμενα που είναι ΝΠΙΔ δεν μας απασχολούν» είπε.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε αναγκαίες τις παρεμβάσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος περιορισμού των δαπανών υγείας το 2012 στα 7 δισ. ευρώ. Εάν αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις κατά 12%, λέγοντας ότι στο ΙΚΑ, τα τελευταία χρόνια ο κλάδος σύνταξης χρηματοδοτούσε την υγεία.

Οι υπουργοί αναφέρθηκαν και στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη, λέγοντας ότι στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 9% έναντι 30% σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στο εξής η συμμετοχή των ασφαλισμένων θα διαμορφώνεται ανά φάρμακο και όχι ανά συνταγή.

Ο κ.Λοβέρδος επανέλαβε ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών θα διαμορφωθεί στο 15%, με οριζόντια μείωση 1,5% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων και με επιπλέον μείωση 1,5%, η οποία θα γίνεται κλιμακωτά. Η δεύτερη μείωση αφορά φαρμακεία τα οποία κάνουν τζίρο 40.000 ευρώ και άνω τον μήνα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.