8 Δεκεμβρίου 2011

10:06
Η τρόικα ζητά αποδείξεις ότι μπορεί πλέον η Ελλάδα να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις ώστε να έρθουν 1,7 δισ. ευρώ φέτος και 5 δισ. ευρώ έως τον Μάρτιο.

Ο... μπαλαντέρ για να επιτευχθεί ο στόχος του 2011 είναι το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το προηγούμενο διάστημα η αποκρατικοποίησή του είχε μεταφερθεί για το 2012 καθώς πληροφορίες ανέφεραν ότι η Hochtief θεωρούσε υψηλό το τίμημα, ωστόσο άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρείται να βρεθεί σημείο συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. έχει στην κυριότητά της την 30ετή σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του Αεροδρομίου η οποία λήγει τον Ιούνιο του 2026. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει το Δημόσιο με 55% και η γερμανική εταιρεία Hochtief με 40%.

Το Δημόσιο προωθεί την επέκταση της σύμβασης και στη συνέχεια την πώληση ποσοστού τουλάχιστον 21% των μετοχών που κατέχει, είτε μέσω εισαγωγής του στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή μέσω πώλησης σε ιδιώτες.

Επίσης, προωθείται η πώληση 4 αεροσκαφών Airbus Α340-300, με MSN 235, 239, 282, 292. Είναι σε καθεστώς χρηματοδοτικής μίσθωσης από το Δημόσιο, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009, ημερομηνία ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής, ήταν υπομισθωμένα σε αυτήν και τώρα είναι σταθμευμένα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Η κυβέρνηση πουλά και τις μειοψηφικές συμμετοχές του στην Εθνική Τράπεζα (1,2%), στην Πειραιώς (1,3%) και στην Alpha (0,6%).

Επί της ουσίας, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, τα λεφτά από τις πέντε παραπάνω πράξεις είναι πιο πιθανό να έρθουν στην αρχή του 2012, αλλά υπάρχει δέσμευση, οι συναλλαγές να γίνουν πριν αλλάξει ο χρόνος.

Στα κρατικά ταμεία μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τα 392 εκατ. ευρώ που έλαβε η κυβέρνηση από την πώληση του ΟΤΕ. Περιμένει να έρθουν επιπλέον 849 εκατ. ευρώ από τις άδειες του ΟΠΑΠ. Επιπλέον έσοδα 380 εκατ. ευρώ έρχονται από την πώληση φάσματος συχνοτήτων σε Cosmote, Vodafone και Wind.

Η καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις (η κυβέρνηση έπρεπε να φέρει 5 δισ. ευρώ εντός του έτους) προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις της τρόικας που θα θέσει ξανά επί τάπητος το ζήτημα την Δευτέρα, με την κάθοδο των αρχηγών της τρόικας στην Αθήνα για το νέο μνημόνιο και το νέο δάνειο.

Οι δανειστές θα απαιτήσουν δεσμεύσεις και αποδείξεις ότι θα έρθουν συνολικά 5 δισ. ευρώ έως τον Μάρτιο με μαζικές πωλήσεις ΔΕΚΟ και ακινήτων.

Η Τρόικα δυσανασχετεί και για τις καθυστερήσεις στην ανάθεση όλων των αποκρατικοποιήσεων του 2012 σε συμβούλους για να προχωρήσει η προετοιμασία των έργων.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.