23 Οκτωβρίου 2011

18:53
Με μια πολύ σημαντική απόφαση (5099/2011) το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε την πε­ρασμένη Παρασκευή το αίτημα της διοίκησης της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» να κριθεί «παράνομη και καταχρηστι­κή» η απεργία που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό το τριήμερο 18-20 Οκτωβρίου.

Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστή Ηλία Σταυρόπουλου, προέδρου Πρωτοδικών, αποτελεί σημα­ντική παρακαταθήκη για όλους τους εργαζόμενους που αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με την εφεδρεία, τις απολύσεις και τις μειώσεις μι­σθών. Ειδικά σε μια περίοδο συνολικής επίθεσης στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργί­ας, όταν η μια κινητοποίηση πίσω από την άλλη χα­ρακτηρίζονται παράνομες και καταχρηστικές.

«Αμελητέα ζημιά»

Στο πλαίσιο της απόφασης αποδομήθηκαν πλή­ρως τα - συνήθη - επιχειρήματα της ενάγουσας «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» από το δικαστήριο σχετικά με την «πο­λιτική χροιά» της απεργίας, καθώς και για τη μη τή­ρηση από το σωματείο (Πανελλήνιας Ένωσης Προ­σωπικού Έλξης-ΠΕΠΕ) των νόμιμων προϋποθέσεων (μη διάθεση προσωπικού ασφαλείας ελλείψει ενη­μέρωσης της διοίκησης).

Στην απόφαση επίσης υπογραμμίζεται ότι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο της κυβέρνησης «αγγίζει άμε­σα ουσιώδη θεσμικά και μισθολογικά θέματα των εργαζομένων, μείζονος σημασίας και συνταγματικής σπουδαιότητας», ενώ προστίθεται πως «η προκληθείσα ζημιά (σ.σ.: από την απεργία) είναι προ­φανώς αμελητέα σε σχέση με τη ζημιά που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι του εναγόμενου σωματεί­ου (...) και από τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να εισφέρει ο νέος νόμος (απολύσεις, εφεδρεία κ.λπ.)».

Στην απόφαση ακόμη σημειώνεται ότι «το όφε­λος που επιδιώκουν οι εργαζόμενοι από την κρινό­μενη απεργία είναι προφανώς μεγαλύτερο και μεί­ζονος σπουδαιότητας, υπέρτερο δε της ελάχιστης συγκριτικά οικονομικής ζημιάς και ταλαιπωρίας του κοινού».

Και καταλήγει τονίζοντας ότι «ενόψει αυτών η απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλε το ενα­γόμενο (σ.σ.: σωματείο) δεν υπερβαίνει τον οικο­νομικό και κοινωνικό σκοπό του δικαιώματος της απεργίας, δεν αντιβαίνει τις επιταγές της αρχής της αναλογικότητας, της καλής πίστης και των χρηστών ηθών, γι' αυτό και δεν είναι καταχρηστική, αλλά νό­μιμη...».

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μόλις λίγες μέ­ρες πριν, και συγκεκριμένα στις 26 Σεπτεμβρίου, η «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» είχε ζητήσει και είχε πετύχει να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που είχε προαναγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων του Προ­αστιακού και της ΠΕΠΕ από το Μονομελές Πρωτοδι­κείο

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.