22 Οκτωβρίου 2011

07:39

από το Γραφείο Τύπου

Η αυθαιρεσία, η προχειρότητα, η αδιαφορία και οι πολιτικές σκοπιμότητες δίωξης των εργαζομένων στους ΗΣΑΠ, όπως αυτές... εκφράστηκαν στις διατάξεις του πρόσφατου Νόμου 3920/2011 για την "εξυγίανση των Αστικών Συγκοινωνιών" λίγο έλειψε να στοιχίσουν την ζωή ενός ηλικιωμένου επιβάτη, μέσα στον σταθμό του Πειραιά, την Παρασκευή 21/10/2011 .

Ο ηλικιωμένος παρασύρθηκε για λίγα μέτρα από τον συρμό του Ηλεκτρικού, όταν στην προσπάθειά του να μπει στο βαγόνι, οι πόρτες την ώρα του κλεισίματος του έπιασαν το μπουφάν. Έγινε γρήγορα αντιληπτός και ο οδηγός σταμάτησε το συρμό, με αποτέλεσμα ευτυχώς μόνο τον τραυματισμό του, διαφορετικά θα θρηνούσαμε μια ανθρώπινη ζωή.

Μετά την σημαντική μείωση κατά 35% των εργαζομένων στους ΗΣΑΠ, δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα στην λειτουργία συρμών και υπηρεσιών, αλλά και στην ασφάλεια των επιβατών λόγω έλλειψης προσωπικού.

Τα Σωματεία των Εργαζομένων με όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους είχαμε προειδοποιήσει ότι η απογύμνωση των ΗΣΑΠ από προσωπικό και ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με την στελέχωση των συρμών, των σταθμών και των εγκαταστάσεων, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών.

Η αναλγησία όμως, αλλά και υπεροψία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών δεν άφησε κανένα περιθώριο για διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις .

Σήμερα καταβάλλονται προσπάθειες την έλλειψη προσωπικού να καλύπτουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι με υπερωριακή απασχόληση σε καθημερινή βάση, προκειμένου να εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό.

Πρέπει όμως να ενισχυθούν τα μέτρα για την ασφάλεια στις μετακινήσεις του επιβατικού κοινού, τόσο με τεχνικά μέσα όσο και με την παρουσία ανθρώπινου δυναμικού σε όλους τους σταθμούς, που θα ελέγχει και θα φροντίζει, την ασφαλή διέλευση των συρμών και την ασφαλή μετακίνηση των χιλιάδων επιβατών, που καθημερινά μεταφέρει ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος.

Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού ωστόσο καθιστά σήμερα αδύνατη την στελέχωση αυτών των υπηρεσιών. Γι΄ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη- και εδώ απαιτούνται να παρθούν θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες - επαναφοράς όσων εργαζομένων έχουν μεταταχθεί άδικα και αδικαιολόγητα το τελευταίο διάστημα σε άλλες υπηρεσίες, μετά από 25 – 30 χρόνια προϋπηρεσίας στους ΗΣΑΠ .

Είναι εργαζόμενοι με εμπειρία και μοναδική τεχνογνωσία στο συγκεκριμένο αντικείμενο και είναι έξω και πέρα από κάθε λογική η δίωξη τους. Επίσης επιβάλλεται η αναζήτηση λύσεων με την ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού της ΣΤΑΣΥ ΑΕ για την κάλυψη όλων αυτών των κενών.

Διαφορετικά, ο κίνδυνος και νέου ατυχήματος είναι ορατός. Δεν αρκεί όμως μόνο να το απευχόμαστε. Πρέπει και να το προλάβουμε .


T Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 11:29 μ.μ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.