8 Οκτωβρίου 2011

15:47
Τη δημιουργία μίας νέας ευρωπαϊκής συνθήκης που θα μπορεί να υπερνικήσει τις «σημερινές ελλείψεις της ζώνης του ευρώ» ζήτησαν οι συνομοσπονδίες εργοδοτών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

«Για να μπορέσουν να τεθούν τα θεμέλια μιας ακμάζουσας και πολιτικά ισχυρής Ευρώπης του 21ου αιώνα, ζητούμε από την ΕΕ να ξεκινήσει να φτιάχνει μια νέα Συνθήκη, η οποία θα αποτελεί ένα νέο βήμα προς μια πιο στενή οικονομική και πολιτική Ένωση» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι συνομοσπονδίες εργοδοτών της Γαλλίας Medef, της Γερμανίας BDI και της Ιταλίας Confindustria.

Στο κείμενό τους, οι τρεις συνομοσπονδίες ζητούν «στέρεα δημοσιονομικά, ανταγωνιστικές οικονομίες, μια πολιτική δέσμευση και μια πιο ισχυρή Ευρώπη».

Εκφράζοντας το αίτημα να τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί από την Ευρώπη, οι Medef, BDI και Confindustria υπογραμμίζουν ότι «το θέμα της επαρκούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση της σημερινής κρίσης και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια από τους πολιτικούς υπευθύνους».

Η νέα Συνθήκη που ζητούν να γίνει θα πρέπει κυρίως «να μετατρέψει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σε ένα ανεξάρτητο ταμείο, το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί με σαφείς και διαφανείς κανόνες».

«Ταυτοχρόνως με τον στόχο της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού, το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει αυτό το ταμείο θα πρέπει να προσανατολίζεται κατά προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις των δομών που φέρνουν την ανάπτυξη» προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση των συνομοσπονδιών.

Το αίτημα αυτό για περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση γίνεται την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίση χρέους, η οποία πλήττει τις τράπεζες και προκαλεί ανησυχίες στις χρηματαγορές.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος η πραγματική οικονομία να βυθιστεί εκ νέου στην κρίση. Η παγκόσμια πραγματική οικονομία είναι ανέπαφη. Πάρα πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ηγούνται παγκοσμίως στον τομέα τους. Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν πάντα να είναι πλούσιες σε υποσχέσεις και προσδοκίες» διαβεβαιώνουν οι τρεις συνομοσπονδίες.

«Η Ευρώπη και η ευρωζώνη δεν είναι οι μόνες που ευθύνονται για τη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης που πλήττει τις διεθνείς χρηματαγορές, αλλά φέρουν το μερίδιό τους σε αυτό» προσθέτουν.

«Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η Ευρώπη πρέπει τώρα να δεσμευτεί με αποφασιστικό τρόπο για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη» καταλήγουν οι τρεις συνομοσπονδίες στην ανακοίνωσή τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.