28 Σεπτεμβρίου 2011

08:20
Ποιοι θα πρέπει να το καταβάλουν.Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται, πώς υπολογίζεται


Του Προκοπη Xατζηνικολαου
Ίνα μέτρο το οποίο για πρώτη φορά επιχειρήθηκε να επιβληθεί πριν από 30 χρόνια υιοθετείται σήμερα χωρίς καμία προετοιμασία και κανέναν σχεδιασμό. Χωρίς να υπολογίζει τα προβλήματα των φορολογουμένων και των επιχειρηματιών και χωρίς να αναγνωρίζει ιδιαιτερότητες. Πρόκειται για το τέλος ακινήτων που έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση, δεδομένου ότι τα ποσά που καλείται να καταβάλει ο κάθε ιδιοκτήτης είναι υπέρογκα.


Παρακάτω παραθέτονται ερωτήσεις και απαντήσεις προκειμένου οι υπόχρεοι να γνωρίζουν όλα όσα προβλέπει η διάταξη για το τέλος ακινήτων.

1. Ποιος είναι υπόχρεος στο τέλος ακινήτων;

– Το τέλος επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη του ακινήτου ή στον επικαρπωτή. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας βαρύνονται οι συνιδιοκτήτες κατά το ποσοστό της συμμετοχής καθενός από αυτούς. Για την καταβολή ωστόσο του τέλους υπόχρεος είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος το καταβάλλει μαζί με τον λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με τη καταβολή επέρχεται συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.

2. Πού επιβάλλεται ο νέος φόρος ακινήτων;

– Το τέλος ακινήτων θα επιβάλλεται πάνω στις δομημένες επιφάνειες που ηλεκτροδοτούνται για οικιακή ή εμπορική χρήση. Εξαιρούνται οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών.

3. Πώς υπολογίζεται το τέλος ακινήτων;

– Για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνονται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης, το εμβαδόν του ακινήτου, ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και ο συντελεστής προσαύξησης του ακινήτου αναλογα με την ηλικία του. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει νεόδμητο ακίνητο 80 τ.μ. στην περιοχή της Ηλιούπολης όπου η ανώτατη τιμή ζώνης φθάνει τα 1.900 ευρώ θα πληρώσει 600 ευρώ στην εφορία (80 τ.μ.x6 ευρώx1,25=600 ευρώ).

Ανάλογα με την ηλικία του ακινήτου επιβάλλεται συντελεστής 1,25 για τα νεόδμητα ακίνητα, ενώ για τα παλαιά, με ηλικία άνω των 26 ετών ισχύει μόνο η τιμή ζώνης (βλ. πίνακα).

4. Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί;

– Το τέλος θα πληρωθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ή των εναλλακτικών παρόχων ως εξής:

– για το 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.

– για το 2012 σε τέσσερις ισόποσες δόσεις από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2012.

5. Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος αρνηθεί να πληρώσει το τέλος;

– Η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος θα προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος και δεν θα το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές θα διαγράφουν τον υπόχρεο συνδρομητή και θα ενημερώνουν το ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους. Επίσης τονίζεται ότι η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος.

6. Μπορούν οι ιδιοκτήτες να ζητήσουν διακανονισμό;

– Μπορούν να ζητήσουν από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς παρόχους να καταβάλουν το οφειλόμενο ποσό σε δόσεις. Ηδη οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία κάνουν δεκτά τα αιτήματα των καταναλωτών.

7. Ολοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν το τέλος;

– Οχι. Επέρχεται πλήρης απαλλαγή από το τέλος ακινήτων για τους μακροχρόνια ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσως Ναυτικής Εργασίας. Η απαλλαγή ισχύει για τους ανέργους με εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Οσον αφορά τους πολυτέκνους και τους αναπήρους θα καταβάλουν μειωμένο τέλος 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό εφόσον έχουν φετινό οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Επίσης, η απαλλαγή από το τέλος ακινήτων για τους ανέργους, τους πολυτέκνους και τους αναπήρους δεν ισχύει εφόσον ο υπόχρεος έχει αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ.

8. Σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχει τιμή ζώνης. Πώς θα υπολογιστεί το τέλος;

– Στις περιοχές όπου δεν υπάρχει τιμή ζώνης, εφόσον δεν υπάρχει απαλλαγή από το τέλος ακινήτων τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 3.

9. Μέχρι πότε οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν το τέλος ακινήτων;

– Το τέλος έχει πάρει τη μορφή του μόνιμου μέτρου. Το 2011 και το 2012 θα καταβληθεί μέσω των λογαρισμών της ΔΕΗ, ενώ εξετάζεται από το 2013 και μετά το τέλος ακινήτων να αντικαταστήσει τον σημερινό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

10. Θα πληρώσουν το τέλος ακινήτων τα εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα;

– Σύμφωνα με τις αλλαγές που επήλθαν στην τροπολογία απαλλάσσονται από το τέλος μόνο τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική και βιομηχανική χρήση.

11. Τα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία υπάγονται στο νέο τέλος;

– Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα υπάγονται στο τέλος ακινήτων. Είναι άγνωστος ο λόγος που το υπουργείο Οικονομικών έκανε τη διάκριση αυτή και δεν εξαίρεσε και τις δύο παραπάνω κατηγορίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα. Δηλαδή σε μία πολυκατοικία θα εξαιρεθούν του τέλους οι κοινόχρηστοι χώροι. Αντίθετα στα μεγάλα κτίρια όπου υπάρχει υποσταθμός μέσης τάσης, αν δεν υπάρξει πρόβλεψη θα επιβληθεί στο σύνολο των χώρων (που σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερδιπλάσιοι των χώρων κύριας χρήσης) στην εκάστοτε τιμή ζώνης - πράγμα καταστροφικό για τον ιδιοκτήτη, καθώς εκδίδεται ένας ενιαίος λογαριασμός από τη ΔΕΗ για το σύνολο του κτιρίου.

Μάλιστα δεν έχει συνεκτιμηθεί ότι ορισμένα ξενοχοχεία δουλεύουν συγκεκριμένους μήνες τον χρόνο. Οπως επίσης δεν έχει συνεκτιμηθεί ότι ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας, όπως οι εκθέσεις αυτοκινήτων, έχουν υποστεί μείωση τζίρου 70% και τα ενοίκια στα κτίρια γραφείων έχουν μειωθεί κατά 40% περίπου.

news.kathimerini.gr


Χαράτσι

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.