26 Σεπτεμβρίου 2011

10:01

Αβέβαιο παραμένει εάν θα παραδοθούν οι λίστες του πλεονάζοντος προσωπικού από τους 151 φορείς του Δημοσίου, σήμερα, Δευτέρα, που λήγει η προθεσμία αποστολής τους στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για 4.200 υπαλλήλους από τους συνολικά 42.000 που απασχολούνται στους φορείς αυτούς, οι οποίοι αναμένεται να μπουν στο καθεστώς εφεδρείας.

Ενδεικτικό είναι ότι ορισμένοι από τους φορείς αρνούνται να στείλουν τις λίστες, καθώς επισημαίνουν πως είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι. Τα εν λόγω αιτήματα απεστάλησαν προς εξέταση στην Ελληνική Στατιστική Αρχή η οποία είναι αρμόδια να γνωμοδοτήσει σχετικώς.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν στο αμέσως προσεχές διάστημα να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία τουλάχιστον 3.500 υπάλληλοι. Ωστόσο, η απροθυμία των διοικήσεων των φορέων να υποδείξουν τους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν και τα εύλογα στην νομική τους βάση αιτήματα εξαίρεσης ανατρέπουν τα κυβερνητικά σχέδια που προέβλεπαν πως ο αριθμός του πλεονάζοντος προσωπικού που θα τεθεί σε εφεδρεία θα πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 10% του συνόλου των εργαζομένων ανά ΔΕΚΟ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, οι φορείς καλούνταν να δηλώσουν τα ονόματα τουλάχιστον του 10% των εργαζομένων τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να τεθούν σε εφεδρεία. Αρκετοί φορείς ωστόσο δηλώνουν αδυναμία να προχωρήσουν στην κατάρτιση λίστας πλεονάζοντος προσωπικού.

Διευκρινίσεις έχει ζητήσει για παράδειγμα η διοίκηση της ΕΡΤ για τη διαδικασία επιλογής των πλεοναζόντων εργαζομένων -υπολογίζονται σε περίπου 300- ενώ έχει επισημάνει και την ύπαρξη νομικών κωλυμάτων στο σχέδιο εφεδρείας.

Χωρίς ονόματα, αλλά μόνο με στοιχεία ειδικοτήτων, τυπικών προσόντων και ηλικίας, αναμένεται να δοθούν σήμερα στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ οι λίστες των υποψήφιων εφέδρων από τους ομίλους ΟΣΕ και ΟΑΣΑ.

Οι επικεφαλής των εταιρειών προσπαθούν να λύσουν το δύσκολο σταυρόλεξο, ενώ ορισμένοι μάλιστα, έχουν ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΣΕ από την υποχρέωση της εργασιακής εφεδρείας.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες που βρίσκονται σε καθεστώς εξυγίανσης, έχουν ήδη μειώσει σημαντικά το προσωπικό τους, λόγω των υποχρεωτικών μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων που έχουν προηγηθεί.

Όπως εκτιμούν, η απομάκρυνση επιπλέον 10% των εργαζομένων θα επιφέρει περαιτέρω μείωση του έργου, η οποία θα οδηγήσει σε νέα συρρίκνωση των δρομολογίων και σε μη επίτευξη των οικονομικών στόχων, τους οποίους ήδη ελέγχει η τρόικα.

Υπενθυμίζεται ότι στον όμιλο ΟΑΣΑ το ποσοστό μεταφράζεται σε περίπου 1.000 υπαλλήλους εκ των οποίων 700 θα πρέπει να απομακρυνθούν από λεωφορεία και τρόλεϊ τη στιγμή που έχουν ήδη προηγηθεί χιλιάδες μετατάξεις.

Η κατάσταση είναι ήδη οριακή και στον ΟΣΕ, όπου από τους 4.000 εργαζομένους έχουν απομείνει 2.700, ενώ από τους 1.500 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν απομείνει 900.

Ανάλογη πρακτική με αποστολή λίστας χωρίς ονόματα θα ακολουθήσουν και άλλοι φορείς όπως ο ΕΟΜΜΕΧ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις οργανισμών που αρνούνται να στείλουν λίστες, καθώς -όπως υποστηρίζουν- είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενοι, δεν λαμβάνουν κανενός είδους κρατική επιχορήγηση και ως εκ τούτου δεν έπρεπε να περιληφθούν στο σχέδιο εργασιακής εφεδρείας.

Αντιθέτως, υπάρχουν και φορείς μεταξύ των οποίων η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου και η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, οι διοικήσεις των οποίων έχουν ανακοινώσει πως θα ανταποκριθούν και θα στείλουν εμπρόθεσμα τις σχετικές λίστες.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει αναταραχή στους εργαζομένους των επίμαχων φορέων και αρκετοί εξ αυτών δηλώνουν διατεθειμένοι να κινηθούν δικαστικά σε περίπτωση που υπαχθούν στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Newsroom ΔΟΛ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.