28 Ιουνίου 2011

09:50
Η άμεση εκταμίευση κοινοτικών πόρων ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ αλλά και την αύξηση ως τα 5 δισ. του δανείου των 2 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής στα ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι τα πρώτα βήματα για την τόνωση της ελληνικής ανάπτυξης που επεξεργάζεται η Κομισιόν

Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και γενικότερα ο γενικότερος σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κινήτρων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο σύσκεψης που έγινε χθες το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου μετέφερε το κλίμα της συνόδου κορυφής για το θέμα των αναπτυξιακών κονδυλίων, λέγοντας ότι οι εταίροι μας εκτιμούν ως απαραίτητη τη βελτίωση της ικανότητας απορρόφησης εκ μέρους της Ελλάδας καθώς και την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των κεφαλαίων που έχουν διατεθεί στη χώρα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Στην κατεύθυνση αυτή η Επιτροπή παρέχει ήδη σχετική βοήθεια στις ελληνικές αρχές μέσω εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εργαστούν με τις ελληνικές αρχές για τη μεγαλύτερη απόδοση των κονδυλίων.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υποδομών Γιώργος Ραγκούσης, Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους συντονισμό και επιτάχυνση της δράσης ώστε τα χρήματα που δίνονται από την Κοινότητα να έχουν θετικό αποτέλεσμα στην οικονομία.

Στη μεικτή ενημέρωση που προηγήθηκε, ο κ. Παπανδρέου τόνιζε ότι το κύριο βάρος θα δοθεί στη χρηματοδότηση προγραμμάτων που αφορούν την ανταγωνιστικότητα, όπως για παράδειγμα: υποστήριξη μικρών επιχειρήσεων, επιχειρηματικές υποδομές και κατάρτιση των ανέργων. Το δε ποσό του 1 δισ. που θα δοθεί άμεσα δεν αποτελεί πρόσθετο κονδύλιο, αλλά μέρος των κεφαλαίων που έχουν ήδη διατεθεί στην Ελλάδα βάσει του συνολικού ποσού των διαρθρωτικών ταμείων (20,2 δισ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο χρηματοδότησης από το 2007 έως το 2013) και δεν έχουν ακόμα απορροφηθεί.

Σκοπός, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι να αποτελέσει έναυσμα ανάπτυξης στην παρούσα δυσχερή συγκυρία και να παίξει καταλυτικό ρόλο στην τόνωση της απασχόλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πακέτο των πόρων μπορεί να συμπληρωθεί και με την αύξηση στα 5 δισ. ευρώ του δανείου ύψους 2 δισ. από την ΕΤΕπ που υπογράφηκε πριν από ένα χρόνο για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής σε προγράμματα, πλην αυτών που αφορούσαν τις υποδομές. Από το ποσό αυτό έχουν ήδη εκταμιευτεί 500 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον του δανείου αυτού, είναι δυνατόν να διατεθούν πρόσθετα ad hoc δάνεια για μεγάλα έργα, μειώνοντας έτσι περαιτέρω την πίεση της ρευστότητας για τον εθνικό προϋπολογισμό. Ως εκ τούτου, η εθνική συγχρηματοδότηση είναι επί του παρόντος εξασφαλισμένη. Δεν τίθεται, δε, υπό αμφισβήτηση η αρχή της συγχρηματοδότησης όπως διατυπώνεται στους κανονισμούς.

Το ποσοστό συμμετοχής

Η απαίτηση για εθνική συγχρηματοδότηση που συμπληρώνει τη λεγόμενη δημόσια δαπάνη διατυπώνεται στους κανονισμούς που διέπουν την πολιτική συνοχής. Για κάθε κράτος-μέλος το ποσοστό συγχρηματοδότησης είναι διαφορετικό, ανάλογα με το είδος των περιφερειών (περιφέρειες «ανταγωνιστικότητας» ή περιφέρειες «σύγκλισης»), τα προγράμματα (και τους ειδικούς κανόνες που τα διέπουν), βάσει των οποίων μπορούν να επιλεγούν τα έργα, και τα συγκεκριμένα έργα που τελικά επιλέγονται. Για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται σήμερα στο 79%. Οι κανονισμοί προβλέπουν σήμερα τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης μέχρι 85%.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.