της Μάρως Τσαντήλα .
Νέα, την πολλοστή, παράταση ανακοίνωσε η ΓΑΙΑΟΣΕ στον διαγωνισμό για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου του ΟΣΕ στο Θριάσιο. Ένα χρόνο μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού αυτός παραμένει ακόμη στον «αέρα» και βέβαια η περιοχή της Αττικής χωρίς εμπορευματικό κέντρο.
Η τελευταία σε μια σειρά παρατάσεων που είχαν δοθεί στον εν λόγω διαγωνισμό ανέφερε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε σήμερα να υποβάλλουν τις προσφορές, ωστόσο μετά από συνεδρίαση που προηγήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αποφασίστηκε να παραταθεί η λήξη του διαγωνισμού με το αιτιολογικό ότι θα έπρεπε προηγουμένως να ενημερωθεί ο νέος υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ανέλαβε το καθήκοντά του προ δεκαημέρου.
Αν μη τι άλλο ο λόγος της αναβολής του διαγωνισμού τον οποίο επικαλείται αυτό τη φορά η θυγατρική του ΟΣΕ προκαλεί έκπληξη καθώς πρόκειται για ένα έργο μεγάλου βεληνεκούς, με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κυβερνητικής στρατηγικής για την ανάδειξη της χώρας μας σε εμπορευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.
Προβληματίζει το οικονομικό – πολιτικό περιβάλλον
Σαφώς η αναβολή του διαγωνισμού αποκαλύπτει, για μία ακόμη φορά σοβαρά προβλήματα στην προώθηση του έργου το οποίο, να σημειώσουμε, έχει επιχειρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν να προχωρήσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η προσπάθεια που καταβάλλεται για την προσέλκυση επενδυτών ικανών και διατεθειμένων να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη επένδυση μέσα σε ένα εξαιρετικά ρευστό πολιτικό-οικονομικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα δύσκολη και για αυτό έως τώρα ατελέσφορη.
Μάλιστα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ρευστότητα του οικονομικού – πολιτικού σκηνικού ήταν ο λόγος για τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν παράταση στην διαγωνιστική διαδικασία αφού δεν ήθελαν να δεσμευθούν για μια μεγάλη επένδυση πριν ξεκαθαρίσει αν η χώρα μας θα λάβει 5η δόση από τους δανειστές της. Ωστόσο οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τελικά ο διαγωνισμός να οδηγηθεί σε ακύρωση αν δεν έχουν θετική κατάληξη οι διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται σε διπλωματικό -επιχειρηματικό επίπεδο.
Cosco και Γερμανοί
Ένα χρόνο νωρίτερα, την εποχή δηλαδή που προκηρύσσονταν ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, η κινεζική εταιρεία Cosco πρόβαλλε ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Όμως στην πορεία τα δεδομένα άλλαξαν όχι μόνο λόγω της αλλαγής που παρατηρήθηκε στην στάση των κινέζων ενδιαφερομένων αλλά και εξαιτίας του ενδιαφέροντος που φαίνεται να εκδήλωσαν γερμανικά συμφέροντα.
Μάλιστα τα νέα δεδομένα είναι πολύ πιθανό να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο της Cosco στην περίπτωση του Θριάσιου αφού κινέζοι αξιωματούχοι φέρονται να έκαναν λόγο σε κυβερνητικά στελέχη για "σχήμα στο οποίο θα μετέχουν ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια της Κίνας".
Πάντως η κινεζική πλευρά έχει εξελιχθεί σε καταλύτη για το εν λόγω έργο καθώς μετά από αίτημα της Cosco υιοθετήθηκε η πρόταση για λειτουργία στο Θριάσιο υποδομών μεταποίησης κινεζικών προϊόντων.
Την ίδια ώρα όμως ενδιαφέρον για την περίπτωση του εμπορευματικού στου Θριάσιο Πεδίο, σε ένα χώρο ιδιαίτερα ευνοημένο από πλευράς υποδομών, φέρεται να έχει εκδηλώσει και η DB Schenker των Γερμανικών Σιδηροδρόμων, ένας ισχυρός παίκτης που διαθέτει παρουσία σε εμπορευματικά κέντρα και υποδομές αποθήκευσης και διακίνησης εμπορευμάτων σε 2.000 σημεία παγκοσμίως.
Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια
Η προσπάθεια για την υλοποίηση ενός σύγχρονου εμπορευματικού κέντρου στην περιοχή της Αττικής ανάγεται στο παρελθόν καθώς ήδη από την δεκαετία του 70 ξεκίνησε η εξέταση του έργου. Η πρώτη μελέτη για την ανάπτυξη του συγκροτήματος πραγματοποιήθηκε το 1980 ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ΄το έργο εντάχθηκε στα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Η προηγούμενη απόπειρα ανάθεσης του έργου οδηγήθηκε σε αποτυχία.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο ανάδοχος του έργου θα αναλάβει την υποχρέωση κατασκευής του Κέντρου σε δύο φάσεις. Αρχικά και σε 1,5 έτος από την υπογραφή της σύμβασης θα πρέπει να λειτουργούν 50.000 τετρ. μέτρα του έργου, ενώ σε βάθος πενταετίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή επιπλέον υποδομών συνολικής επιφανείας 170.000 τ.μ. Η ΓΑΙΑΟΣΕ θα λαμβάνει για τα 40 χρόνια της σύμβασης παραχώρησης και σε ετήσια βάση ποσοστό από τα έσοδα της εταιρείας.
Πηγή : euro2day
27 Ιουνίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...
- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.