10 Ιουνίου 2011

21:30
Το ενδεχόμενο αναθεώρησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού σε συνεργασία με τις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές και τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Αυτό σημειώνει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Παναγιώτης Ρήγας.

Αφορμή για την διαβίβαση του εγγράφου στάθηκε η ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη και η πρότασή του να αυξηθεί η κοινοτική συμμετοχή του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) ώστε να μειωθεί η δημόσια δαπάνη και με την εξοικονόμηση των χρημάτων αυτών να χρηματοδοτηθούν άλλες αναπτυξιακές πολιτικές μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ιδίως για έργα στην Περιφέρεια που βιώνει τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε καλέσει την κυβέρνηση να απαντήσει αν προτίθεται να προβεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αίτημα για μη απόδοση της εθνικής συνεισφοράς για ένα χρονικό διάστημα 2 έως 3 ετών για τα κράτη μέλη όπως η χώρα μας, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.

Όπως αποκαλύπτει επιπλέον ο υφυπουργός Οικονομίας, μεταξύ άλλων, εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των ποσοστών της κοινοτικής συνδρομής, όχι οριζόντια για όλα τα προγράμματα αλλά μόνο όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, έτσι ώστε να μειωθούν οι απαιτήσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε Εθνικούς πόρους, να επιταχυνθεί η πορεία υλοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων και να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του Μνημονίου.

Ως προς την πρόταση του κ. Κατρίνη για μη απόδοση της ελληνικής συμμετοχής για ένα χρονικό διάστημα, ο κ. Ρήγας υπενθυμίζει ότι με βάση τον Ευρωπαϊκό κανονισμό, η κοινοτική συνδρομή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό συγχρηματοδότησης του κάθε άξονα προτεραιότητας του επιχειρησιακού προγράμματος.

NAFTEMPORIKI.GR

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.