21 Ιουνίου 2011

09:17
Με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον εστιάζεται απόψε στην πρώτη ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Οικονομικών.

Με αφορμή την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο (αλλά και την ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης ενάντια στο Σύμφωνο για το Ευρώ), η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει στις 7 το απόγευμα συλλαλητήριο στο Σύνταγμα: «Συγκεντρωνόμαστε έξω από τη Βουλή και διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ανεξάρτητα από το ποιος τις ασκεί και θα τις ασκήσει», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ, «η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, δεν σημαίνουν αλλαγή πολιτικής, αλλά εμμονή στην ίδια αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική» και δηλώνει ότι θα υπάρξει συνέχεια με 48ωρη απεργία, μαζί με τη ΓΣΕΕ τις ημέρες που το μεσοπρόθεσμο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στις 10.30 το πρωί η ΓΣΕΕ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα (Βασ. Σοφίας 2) όπου και θα επιδώσει σχετικό ψήφισμα, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας των συνδικάτων ενάντια στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Πιστοί στο ραντεβού τους και οι «αγανακτισμένοι» που καλούν σε νέα συγκέντρωση απόψε έξω από τη Βουλή εν όψει της ψηφοφορίας, με σύνθημα «εμείς δίνουμε την ψήφο μη εμπιστοσύνης».

Σε υψηλούς τόνους η χθεσινή συζήτηση

Υψηλοί τόνοι κυριάρχησαν και χΘες στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης του Πρωθυπουργού για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του βουλευτή της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά για την ατυχή κατάληξη των προσωπικών συνομιλιών που είχαν την περασμένη Τετάρτη οι δύο πολιτικοί αρχηγοί.

«Δυστυχώς επανήλθαμε σε μια τακτική όπου οι πολιτικοί αρχηγοί παίζουν μποξ χωρίς γάντια και αυτό δεν βοηθάει τη χώρα» τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης. Επισήμανε δε ότι «η συναίνεση που επεδίωκε και η κυβέρνηση έμεινε στα λόγια» και σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός έκανε μια γενναία πρόταση αλλά δεν κατάφερε να την υλοποιήσει καθώς δέχτηκε κομματικές πιέσεις και τελικά «έκανε πίσω». «Μπορούσε να γίνει η υπέρβαση αλλά η ευκαιρία χάθηκε» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορά στις τηλεφωνικές συνομιλίες των δύο αρχηγών έκανε και ο βουλευτής της ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος, αφήνοντας σαφείς αιχμές. «Εξακολουθούμε να μη μονοιάζουμε και να είμαστε προσκολλημένοι στην ιστορική κακοδαιμονία του διχασμού, στον ανέξοδο λαϊκισμό και στις κραυγές του παρελθόντος» είπε χαρακτηριστικά.

Συγκρουσιακό χαρακτήρα είχε η παρθενική ομιλία του Παντελή Οικονόμου ως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, ο οποίος προσπάθησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από αναφορές κατά του μνημονίου οι οποίες αναρτήθηκαν στην προσωπική ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι κάποιοι προσπαθούν μέσω διαδικτύου να αλλοιώσουν τις πολιτικές θέσεις του και έκανε μάλιστα λόγο για «τραμπούκους, κακοποιούς και εγκληματίες» οι οποίοι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία. Ζήτησε μάλιστα να διερευνηθεί η υπόθεση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το θέμα είχαν αναδείξει, νωρίτερα, οι βουλευτές Αδ. Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ) και Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίοι καταλόγισαν στον κ. Οικονόμου ότι πριν υπουργοποιηθεί είχε τοποθετηθεί σαφώς κατά του μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Προειδοποίηση στην κυβέρνηση να επιδείξει ιδιαίτερη υπευθυνότητα στις σχέσεις της με την τρόικα απηύθυνε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης. «Είμαστε δεμένοι με τους εταίρους-δανειστές με μια σχέση αμοιβαίας πυρηνικής καταστροφής που μας προστατεύει από την άμεση χρεοκοπία εφόσον βέβαια δεν κάνουμε τυχοδιωκτική κατάχρηση αυτής της αμοιβαίας εξάρτησης» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Στην πρώτη ομιλία ως υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Ηλίας Μόσιαλος απάντησε στις αιτιάσεις της Ν.Δ. περί μη διαπραγμάτευσης του μνημονίου λέγοντας ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται συνεχώς και στην πράξη. «Το Μάρτιο πετύχαμε την επέκταση της αποπληρωμής του δανείου με μειωμένο επιτόκιο» σημείωσε προς επίρρωση των ισχυρισμών. Υπογράμμισε δε ότι αυτή η επιτυχία δίνει ανάσα πολλών δισ. ευρώ στη χώρα. Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος διαβεβαιώνοντας ότι πριν γίνει κάτι τέτοιο θα υπάρξει «ανοιχτή, δημοκρατική και ευρύτατη διαβούλευση».

«Μαμή μιας νέας περιόδου»

Στην ανάγκη συγκρότησης νέων θεσμών αναφέρθηκε και η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου λέγοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργήσει ως «μαμή μιας νέας περιόδου» απαλλαγμένη από την παθογένεια και την αναστροφή αξιών που χαρακτηρίζουν το ελληνικό κράτος.

«Η χώρα χρειάζεται νέους θεσμούς, νέα πρόσωπα, νέα πολιτική οργάνωση, νέα ηθική συγκρότηση της κοινωνίας, νέο εθνικό όραμα και νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την επίτευξή του» δήλωσε προσθέτοντας ότι αυτές είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να επιστρέψει η ελπίδα.

Η κα Διαμαντοπούλου επεκτάθηκε και στο ζήτημα της εφαρμογής του μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος παραδεχόμενη ότι ακόμη και αν όλα εφαρμοστούν στην εντέλεια δεν λύνουν το πρόβλημα του δυσθεώρητου χρέους. «Η κυβέρνηση οφείλει παράλληλα με τη σκληρότητα των μέτρων να οργανώσει ένα δίκτυο ασφαλείας πρώτα και κύρια για τους ανέργους» τόνισε η υπουργός.

Ευθύνες στην αντιπολίτευση για την αποτυχία της προσπάθειας συγκρότησης κυβέρνησης κοινής αποδοχής επέρριψε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης.

«Είναι κρίμα που η πρόταση του πρωθυπουργού συνάντησε την άρνηση του συνόλου της αντιπολίτευσης» ανέφερε ο υπουργός και υποστήριξε ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών αλλά και οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν δίχως τη συνδρομή όλων των κομμάτων.

«Η εξυγίανση των οικονομικών, οι μεταρρυθμίσεις, η αναβάθμιση του κύρους των θεσμών δεν αποτελούν ευθύνη ενός κόμματος, αλλά είναι κάτι συνολικό και διαρκές» δήλωσε. Αναφέρθηκε και στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι η χώρα δεν πρόκειται να δεχτεί υποτιμητικούς όρους προκειμένου να διασφαλίσει το νέο δάνειο.

Νέα κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ

Νέα αντιπαράθεση εκδηλώθηκε στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ όταν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, επιτέθηκε στο κόμμα της Αριστεράς καταλογίζοντάς του ότι υποκινεί βίαιες συμπεριφορές, «συγκαλύπτοντας, υποθάλποντας και στηρίζοντας τραμπούκους με χυδαίες και ακραίες συμπεριφορές». «Δεν περίμενα ποτέ από την ανανεωτική Αριστερά ότι θα υπέθαλπαν κουτσαβάκηδες και ανθρώπους που προέρχονται από τη βία», παρατήρησε με αφορμή τον προπηλακισμό του στη Μυτιλήνη από 15 άτομα που όπως είπε, καλύπτονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και «έχουν ονοματεπώνυμο».

«Θα περίμενα από την Αριστερά να βγει και να τους καταδικάσει, αντί για αυτό όμως ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση υπέρ του τραμπουκισμού», υποστήριξε, διαμηνύοντας ότι «στο ΠΑΣΟΚ δεν πτοούμαστε από τραμπουκισμούς και οι δημοκρατικοί πολίτες οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν και αυτούς όπως αντιμετώπισαν τους ακροδεξιούς της Καρφίτσας του '60». Ο κ. Σηφουνάκης παραλλήλισε μάλιστα αυτές τις μεθόδους με εκείνες των οπαδών του Χίτλερ.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Σηφουνάκη ότι ξεπέρασε κάθε όριο και ότι αναβιώνει «μετεμφυλιακές μνήμες». «Ο αναπληρωτής υπουργός ανέμειξε ακόμη και τον Χίτλερ, του επιστρέφω τις συκοφαντίες μία προς μία. Όλοι γνωριζόμαστε, δεν είναι δυνατόν ο κ. Σηφουνάκης να τα λέει αυτά», σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης.


naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.