14 Ιουνίου 2011

08:32
Του Γιώργου Κράλογλου

Όταν και ο κ. Όλι Ρεν έφθασε στο σημείο να μας φοβίζει με το «προσέξτε ο καιρός περνάει…» ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην δοθεί η πέμπτη δόση του δανείου, γίνεται σαφές ότι ακόμη και οι δανειστές μας «αντιγράφουν» το γνωστό «σύστημα ΠΑΣΟΚ» της εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων αλλά πάντα με μια συγκεχυμένη σοσιαλιστικής απόχρωσης ατμόσφαιρα.

Το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» με τις «σοσιαλιστικές θέσεις» και την φιλελεύθερη τακτική στην εφαρμογή της πολιτικής του. Με τις σκόπιμα ασαφείς προθέσεις, απόψεις και κυρίως αποφάσεις. Με τις παλαιομοδίτικες διαρροές στα Μέσα Ενημέρωσης και την ανάκληση των διαρροών ανάλογα με τις αντιδράσεις. Με τα δήθεν «αντάρτικα» των βουλευτών. Με τους δήθεν κινδύνους αποστασίας και ομάδων μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Γενικά με την δημιουργία μιας ατμόσφαιρας που κανείς δεν καταλαβαίνει αν η πολιτική είναι σοσιαλιστική, κοινωνική, αριστερή, κρατικίστικη ή καπιταλιστική.

Η αλήθεια είναι το 1981 όταν η πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου οριστικοποιούσε (όπως ήταν άλλωστε απόλυτα δεδομένο) την παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ απλώς διασκεδάζαμε με τα παράλληλα συνθήματα-σύγχυσης «έξω από το ΝΑΤΟ και το συνδικάτο της ΕΟΚ».

Γιατί τότε επικρατούσε ο ενθουσιασμός της «Αλλαγής». Και όταν με την «Αλλαγή» άνοιγαν τα κρατικά Ταμεία και με τα λεφτά της ΕΟΚ και των φορολογουμένων μοιράζαμε απίθανα επιδόματα και απίθανες συντάξεις σε απίθανους ανθρώπους που φρόντισαν να φέρουν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έφθανε η σημερινή τραγωδία μέσα σε μια πολιτική που παραμένει η ίδια. Δηλαδή σύγχυση, ασάφεια, ψέματα, διαρροές, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και διαβεβαιώσεις για καλύτερες ημέρες με ύφος «πονεμένο» για τον λαό. Το ίδιο ύφος με αντίστοιχα ψέματα και υποσχέσεις που συνέχισαν και η κυβερνήσεις της Ν.Δ. από το 2005 μέχρι το 2009.

Παρά την τραγωδία όμως που ήδη ζούμε τα πολιτικά τρικ με τα νεφελώματα της αλήθειας δυστυχώς θα συνεχιστούν.

Θέλετε πρόσφατες αποδείξεις;

Ο σοβαρότατος και πρωτοκλασάτος του ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδης δηλώνει από τηλεοράσεως ότι θα παραιτηθεί αν του βάλουν Επίτροπο στο υπουργείο του. Μετά από λίγες ώρες κυβερνητική ανακοίνωση «ωρύεται» ότι τα περί οικονομικής Εποπτείας από τους δανειστές είναι μυθεύματα των Μέσων Ενημέρωσης. Και ενώ έτσι «διασκεδάζει» τις ανησυχίες του κ. Σκανδαλίδη, πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν στο Πολιτικό Συμβούλιο ότι δεν πρόκειται να δεχθούν Εποπτεία από τους δανειστές.

Μα δεν διάβασαν την ανακοίνωση της κυβέρνησης οι βουλευτές; Και αν την διάβασαν δεν την πίστεψαν;

Μία ημέρα μετά, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοινώνει επισήμως την τοποθέτηση Παρατηρητών των δανειστών στον Οργανισμό που θα κάνει τις αποκρατικοποιήσεις.

Ίσως περιττεύει (για τον κοινό νου) αλλά θα υπενθυμίσω ότι διαδικαστικά και θεσμικά οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν από τα υπουργεία στα οποία υπάγονται οι ΔΕΚΟ. Στις συνεννοήσεις με τους υπουργούς και την πολιτική ηγεσία των υπουργείων θα απουσιάζουν οι Παρατηρητές;

Όταν οι υπό αποκρατικοποίηση Οργανισμοί διαμορφώνουν (μέχρι να αλλάξουν χέρια) τιμολογιακή πολιτική όπως π.χ. ο ΟΛΠ, η ΔΕΠΑ και αργότερα η ΔΕΗ, οι Παρατηρητές δεν θα έχουν λόγο στις αποφάσεις για τα τιμολόγιά τους που σήμερα τα αποφασίζει μόνος του ο υπουργός που εποπτεύει στην ΔΕΚΟ;

Η κυβέρνηση υπόσχεται συμφέρουσα πώληση των κρατικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η ΔΕΠΑ. Την ίδια στιγμή, μέσα σε μια σύγχυση φορολογικών μέτρων και εισφορών που θα ισχύσουν, επιβάλλει φόρο 10% στο φυσικό αέριο (για να προσφέρουν και οι καταναλωτές στον αγώνα…) προκαλώντας αντικίνητρο και στους υφιστάμενους καταναλωτές και στους νέους. Ανοίγει όμως και τον δρόμο σε βάρος της βιωσιμότητας της ΔΕΠΑ την οποία όμως θέλει και να μοσχοπουλήσει...

Ο υπουργός Οικονομίας επικαλείται ως στοιχείο ορατής προοπτικής υγείας της οικονομίας τις εξαγωγές. Ταυτόχρονα ανακοινώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης για νέα φορολογική πολιτική που θα διαμορφωθεί το καλοκαίρι και θα προωθηθεί τον Σεπτέμβριο. Άρα κανείς από τους επιχειρηματίες που συμβάλλουν στις εξαγωγές δεν γνωρίζει τί πρόκειται να του ξημερώσει φορολογικά τον Σεπτέμβριο.

Σύσσωμη η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ είχαν αρνηθεί την άρση του πόθεν έσχες στα ακίνητα όταν το φώναζαν οι κλάδοι της οικοδομής που αφανίζονται. Τώρα όμως (πολύ σωστά κατά την γνώμη μου) ετοιμάζονται να καταργήσουν το σύστημα του πόθεν έσχες.

Είναι όμως σύμπτωση ότι αυτό γίνεται τώρα που θα πωληθεί και η δημόσια περιουσία; Τώρα που μπορούν να κάνουν εξαγορές (γιατί όχι) και όλοι αυτοί που κατοικούν στην Ελλάδα αλλά τα λεφτουδάκια τους είναι στην Ελβετία, στο Λουξεμβούργο, στην Αυστρία και την Κύπρο; Και ασφαλώς δεν χρειάζεται να πούμε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσοι και (κυρίως) ποιοι είναι αυτοί από τους κατοίκους της Ελλάδας...

Όλα αυτά συμβαίνουν πράγματι, όσο και αν δεν πιστεύουμε.

Και δεν το πιστεύουμε ακόμη γιατί επικρατεί και θα επικρατεί η σκόπιμη πολιτική σύγχυση που δεν θα μας αφήνει να δούμε όλη την αλήθεια.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.